KTP-Basket on tehnyt ensimmäisen pelaajasopimuksen ulkomaalaisvahvistuksen kanssa koripallokautta 2019/20 varten. Uusi tulokas on 29-vuotias, 201-senttinen jamaikalainen Joel Wright.

Jamaikalla syntynyt, mutta poikasena Yhdysvaltoihin muuttanut Wright saapunee Kotkaan jo ensi viikolla. Päävalmentaja Tomi Kamisen tavoitteena on täydentää vahvistuskvartettia niin, että kaksi seuraavaa ovat maisemissa syyskuun alkuun mennessä.

– Viimeistä miestä haemme kenties pidempään, kunhan pelipaikka ja rooli joukkueessa tarkentuvat, selvittää Kaminen KTP:n sivuilla.

Joel Wrightilla on hyvät tilastot sekä yliopistovuosiltaan (2012-14) Texas Statesta (keskimäärin 16,4 pistettä/peli) että USA:n niin sanotusta G-liigasta 2014-16 (14,4 pistettä). Viime kauden Wright pelasi Sveitsin pääsarjassa BBC Montheyn joukkueessa pistekeskiarvolla 15,7.

Miehen uralle mahtuu myös pitkä pelaamaton jakso viisumivaikeuksien takia. Poistuttuaan Yhdysvalloista pariksi vuodeksi hänellä ei ollut paperiasioiden takia sinne enää pysyvää paluuta, ja viisumiongelmien takia Wrightilta kariutui myös laadukas sopimus Ranskan ProA-liigaan.

Tapaus Wrightiin liittyy tiettyjä epävarmuustekijöitä, mutta siitä huolimatta Kaminen odottaa häneltä paljon ja uskoo miehen istuvan KTP:n kokoonpanoon hyvin.

– Hän on parimetrinen, urheilullinen ja monipuolinen laitahyökkääjä, joka pystyy puolustamaan niin isompia kuin pienempiä pelaajia vastaan, uskoo Kaminen.

Wright on ollut kesällä serbialaisvalmennuksessa ja tällä hetkellä Sveitsissä. Kaminen on keskustellut vahvistuskokelaan kanssa joitakin kertoja puhelimessa, ja valmentaja on pitänyt myös kuulemastaan.

– Joel tuntuu olevan aika velikulta. On hienoa, että saamme Jamaikan miehen hyvissä ajoin tänne Kotkaan ja pääsemme juoksuttamaan häntä vähän enemmän.

KTP:n kotimainen osasto aloitti yhteisharjoittelun elokuun alusta, ja nyt jo mennään parhaimmillaan kahden harjoituskerran päivävauhtia.

– Viime vuoteen verrattuna tulemme nostamaan harjoitusmääriä, selvittää Kaminen.

Kahdeksan sopimuspelaajan lisäksi Steveco Areenan treeneissä on nähty myös Munkkiniemen Kisapoikien kasvatteja, jotka yrittävät saada tavalla tai toisella jalkansa KTP:n ”oven” väliin. Maanantain harjoituksissa oli mukana Emil Uotila (19 vuotta/198 senttiä), joka oli viime vuonna divisioona-B:ssä MuKin tehokkaimpia noin 15 pisteen ja neljän levypallon ottelukohtaisilla keskiarvoilla.

Uotila on kuulunut Suomen 20-vuotiaiden maajoukkuevalmennusryhmään, mutta alarajavamma esti häntä osallistumasta B-divisioonan Euroopan mestaruuskilpailuihin Portugalissa heinäkuun puolivälissä. Joukkue sijoittui kisoissa 11:nneksi, ja Suomi-paidan pukivat Munkkiniemen kasvateista mm. Markus Rautasalo (19/180), Joonas Timonen (18/184) ja Eetu Lähdetniemi (19/206), jonka isä Pekka Lähdetniemi (55/207) on 88 maaottelun mies Susijengistä.

KTP:n ja MuKin yhteistyö käynnistyi vuosi sitten, ja alkava kausi mennään yhä määrätietoisemmalla konseptilla. Mukilaisista Rautasalo ja Okko Ailio (19/197) saivat vaihtelevasti liigaminuutteja jo viime kaudella, ja nähtäväksi jää, lyökö tänä vuonna uusia nuorukaisia läpi pääsarjatasolla.

Korisliigakausi käynnistyy syyskuun 27. päivänä, jolloin kotkalaiset matkaavat Kobrien vieraaksi Lapualle. Puuduttavan treenamiseen lomaan mahtuu myös harjoitusotteluita ja todennäköisesti kaksi turnausmatkaa Viroon.

KTP-Basketin sopimuspelaajat 5.8.2019: Eldar Skamo (32/198), Michael Pounds (30/189), Topias Kuukkanen (27/187), Joonas Lehtoranta (25/194), Markus Rautasalo (19/180), Okko Ailio (19/197), Janne Lehtoranta (18/190), Eero Hannikainen (18/190), Joel Wright (29/201), valmentajat: Tomi Kaminen, Sauli Lanki, Harri Laine.