Itävallan cupin mestaruus ratkaistaan sunnuntaina, kun Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen valmentama sekä Daniel Dolencin edustama Swans Gmunden kohtaa finaalissa Oberwart Gunners.

Swans pääsee lähtemään finaaliin erinomaisista lähtökohdista, sillä alla on seitsemän ottelun voittoputki ja viikolla kaatui kärkiottelussa Kapfenberg Bulls. Swans pitääkin tällä hetkellä sarjan kärkipaikkaa hallussaan. Mirolybov on ollut tyytyväinen joukkueensa edesottamuksiin tällä kaudella.

– Olemme pikkuhiljaa saaneet hitsattua joukkueen yhteen. Pelaajat ovat olleet äärimmäisen motivoituneita ja hyvin harjoittelevia. Joukkueen runko pysyi pitkälti samana viime kaudesta eli ne perusjutut olivat siellä valmiina. Pieniä loukkaantumisia on tietenkin ollut, mutta peruspelaaminen on ollut hyvällä tasolla, Mirolybov kehuu Koripalloliiton tiedotteessa.

Itävallan cup on maassa iso pokaali ja Mirolybovin mukaan erittäin haluttu.

– Cup on täällä tosi iso ja arvostus sitä kohtaan on erittäin korkealla. Täällä on kaksi isoa mestaruutta: cup ja sarjan mestaruus. Tämä on merkattuna isolla meidän tavoitteissa.

– Kun tulin tänne vuonna 2019, niin tavoitteenamme oli voittaa vähintään yksi pytty. Viime vuonna cupissa tie tyssäsi puolivälieriin pisteen tappiolla eikä sarjakautta pelattu tietenkään loppuun. Täksi kaudeksi meillä on sama tavoite.

Oberwart Gunners on tällä hetkellä sarjassa neljäntenä ja joukkueen tämän kauden keskinäiset kohtaamiset ovat Swansin hyväksi 2-1. Mirolybov pitää Gunnersia inhottavana vastustajana.

– Se on ärsyttävä ja vaarallinen joukkue. Heidän takakenttänsä on erittäin hyvä ja heillä on hyviä yksilöitä. He pelaavat vastustajien mukaan ja he muuttavat sekä muokkaavat pelaamistaan vastustajien mukaan. Se tekee heitä vastaan pelaamisen erittäin hankalaksi.

Dolenc pelaa ensimmäistä kauttaan ulkomailla ja on lukeutunut Mirolybovin ja Koskisen luottomiehiin läpi kauden.

– Joukkueessa on hyvä itseluottamus, kun olemme hyvässä voittoputkessa ja peli on kehittynyt oikeaan suuntaan. Joukkueessa ja henkilökohtaisesti on luottavainen fiilis ja mieli, Dolenc toteaa ottelun alla.

Dolenc on tilastoinut tällä kaudella keskiarvoikseen 10,8 pistettä ja 5,3 levypalloa. Dolenc on ollut tyytyväinen omiin peleihinsä, mutta jakaa kunniaa myös koko joukkueelle.

– Ikinä ei voi olla täysin tyytyväinen, mutta pelaaminen on tuntunut hyvältä ja on hieno päästä pelaamaan tällaisia tärkeitä pelejä. Tämän kuun jälkeen alkavat sitten pudotuspelit ja olemme menossa koko ajan oikeaan suuntaan. Joukkueessamme on tällä hetkellä erittäin hyvä itseluottamus ja se on tarttuvaa. Siinä on helppo pelata.

Kokonaisuudessa Dolencin sopeutuminen ja ensimmäinen kausi ulkomailla on mennyt hyvin.

– Sama laji tämä on kuin Korisliigassa. Tietenkin eroavaisuuksiakin on, mutta olen päässyt hyvin mukaan rytmiin. Olen saanut paljon apua valmentajilta sekä muita joukkuekavereilta ja se on helpottanut hirveästi.

Maailmalla vallitseva tilanne on jättänyt jälkensä elämän joka osa-alueelle ja se on vaikuttanut myös Swansin kauteen. Dolenc lähti kauteen avoimin mielin eivätkä kauden varrelle tulleet mutkat ole miestä liiemmin stressanneet.

– Eiköhän tämä ole ollut kaikille yllätyksellinen kausi ja korona on ollut kaikkien mielessä. Siitä johtuen yllätyksiin ja muutoksiin on ehtinyt jo vähän tottua. Vallitsevan tilanteen vuoksi minulla ei ollut hirveästi odotuksia sen suhteen miten asiat menisivät, joten sen suhteen oli helppo suhtautua muutoksiin. Täytyy olla kiitollinen, että joukkueella on mennyt kaikki hyvin ja tietenkin voittaminen helpottaa sitä.