Kaksinkertainen naisten Korisliigan vuoden puolustuspelaaja, kolminkertainen Suomen mestari ja 76 naisten maaottelua pelannut Minna Sten, 33, on päättänyt lopettaa uransa.

– Olen miettinyt asiaa jo muutaman kauden puolitosissaan. Viime vuonna totesin, ettei koronavuoteen voi lopettaa, kun kausi jäi kesken. Päätin, että pelaan vielä ainakin vuoden, Sten aloittaa taustoittamisen Koripalloliiton sivuilta.

– Vielä huhtikuun puolessa välissä, kun kausi loppui, niin ajattelin, että pelaan vielä. Mitä pidempi aika meni, niin sitä vahvemmin alkoi olemaan se fiilis, että nyt on oikea hetki lopettaa.

Viisitoista vuotta Korisliigaa tahkonnut Sten lopetti kahteen peräkkäiseen Suomen mestaruuteen (2019, 2021) ja kahteen Cup-voittoon (2020, 2021). Kolmas Suomen mestaruus on vuodelta 2010 Catz Lappeenrannan riveistä.

Susiladiesissa hän pelasi yhteensä 76 ottelua, mutta parhaat muistot osuvat vuoden 2011 Kiinassa pelattuihin universiadeihin.

– Kiinaa vastaan Kiinassa, 20 000 katsojaa ja peli näkyi suorana lähetyksenä noin 150 miljoonaan kotiin. Voitettiin aivan viimeisillä sekunneilla, Sten muistelee.

– Se oli myös ensimmäinen joukkue, jossa olin kapteenina. Kapteenin homma on ollut itselle ylpeyden aihe. Se kertoo, että tekee jotain asioita oikein.

Ulkomailla Sten pelasi Saksan Bundesliigassa ja Ranskan kakkostasolla sekä kaksi kautta NCAA:ta Long Island-Brooklynissä.

– Ranskassa taas playoffit oli ihan mielettömät. Halliin mahtui 2 000 ihmistä ja se oli täynnä jo kaksi tuntia aiemmin hurlummeiningillä. Meillä oli tosi nuori joukkue, paras pelaajaa loukkaantui kesken pudotuspelien ja päästiin silti finaaleihin. Ranskassa pelaaminen oli helpointa, mitä ikinä se on ollut. Pääsi tekemään juuri niitä asioita, missä on hyvä.

Sten on pelannut suomalaisessa naiskoripallossa poikkeuksellisen pitkän uran ja yhdistänyt siviilitöitä ja opiskeluja koripallouransa kanssa. Ammattilaisurakin avautui ulkomailla kypsässä 29 vuoden iässä.

– Tuntuu, että koripalloilijoiden pitää hirveän aikaisin olla jo valmis pelaaja, mutta se ei mene niin. Jos ei ole kaikissa junnumaajoukkueissa tai jos ei tiedä jo 15-vuotiaana, että haluaa olla ammattilaispelaaja, niin se ei ole mikään este pitkälle koripallouralle.