Aapeli Alanen kävi haistelemassa viime kauden lopuksi keskieurooppalaista koripalloa pelatessaan loppukauden tshekkiläisessä Brnossa. Täksi kaudeksi Alanen teki sopimuksen itävaltalaisen SKN St. Pöltenin kanssa.

Lahtelaisen korikoulun kasvatti debytoi Korisliigassa jo vuonna 2013 16-vuotiaana. Hänelle kertyi Korisliigassa yhteensä 199 ottelua ja päätti hakea ulkomailta uusia haasteita.

– Halusin vähän maisemanmuutosta. Olen ollut ammattilaisena Suomessa 18-vuotiaasta lähtien ja tietyllä tavalla tavoite on ollut pelata ammattilaisena muuallakin. Tshekki oli viime kaudella ensimmäinen reissu ja nyt oli mahdollisuus tulla Itävaltaan. Valmentaja halusi minut alusta alkaen mukaan ja minulla oli selvä rooli tiedossa, joten ei sitä tarvinnut hirveästi miettiä, Alanen avaa siirtymistään Itävaltaan Koripalloliiton tiedotteessa.

Sopeutunut Alppien juurelle on sujunut Alaselta hyvin.

– Ihan hirveästi ei ole eroja maana Suomeen ja kulttuuri on aika samantyyppinen. Kaupunki on mukava ja olen viihtynyt hyvin. Koripallon ulkopuolella ei ole ollut mitään valittamista.

Eikä Alasella ole juuri valittamista myöskään kentän puolella.

– Olen päässyt joukkueeseen hyvin sisälle ja saan olla hyvässä roolissa sekä saan paljon vastuuta. Kausi on vasta nuori, joten varmasti tulee vielä mutkia matkaan, heittää Alanen.

Koripalloilullisesti Alasen mukaan eroja Korisliigaan ei ole paljon, mutta ulkomaalaispelaajan status tuo omat haasteet ja odotukset.

– Tiedostin, että tämä on varmaan aika samaa tasoa Korisliigan kanssa. Jokaisesta joukkueesta löytyy hyviä pelaajia, mutta sitten sinne kuudenteen ja seitsemänteen pelaajaan mentäessä taso vähän laskee. Koris on korista, mutta pieniä taktisia eroja on siihen verrattuna mihin Suomessa on tottunut. Suurin ero on kuitenkin oma rooli ja ulkomaalaisvahvistuksena oleminen. Se tuo omat haasteensa.

Alanen on saanut heti alkukaudesta tuta millaisen suurennuslasin alla ulkomaalaisvahvistukset ovat.

– Selvin esimerkki oli ehkä toisessa pelissä Wieniä vastaan, joka on yksi sarjan ennakkosuosikeista. He olivat selvästi skoutanneet minut ja halusivat pysäyttää minut. Minussa oltiin heti kiinni ja huomasi miten intensiivistä heidän puolustamisensa oli minua vastaan. He halusivat ottaa minulta vahvuudet pois, ja valitettavasti onnistuivat siinä aika hyvin. Tiedostan tilanteen, että olen johtavassa roolissa, mutta silti tuli pienenä yllätyksenä kuinka he halusivat ottaa minut pois pelistä.

St. Pölten on aloittanut kautensa hyvin. Kaksi ensimmäistä ottelua päättyivät vielä tappioon, mutta nyt alla on kolmen ottelun voittoputki.

– Kaksi ensimmäistä peliä olivat kahta ennakkoon sarjan kovinta joukkuetta vastaan ja heille hävisimme. Se oli ihan ymmärrettävää emmekä laittaneet päitä liian alas. Sen jälkeen olemme voittaneet kolme peliä ihan hyvällä pelillä. Vaikka pelit ovat olleet tiukkoja, niin mielestäni ne ovat olleet kontrollissamme. Meillä on ihan hyvät mahdollisuudet olla neljän parhaan joukossa, kunhan pelaamme omalla tasollamme, arvioi Alanen joukkueen mahdollisuuksia.

Alanen sinetöi joukkueelleen kauden avausvoiton upottamalla kolmen pisteen heiton summerin soidessa, mutta muuten hän ei ole ollut täysin tyytyväinen suorituksiinsa. Alanen on tilastoinut alkukauden keskiarvoikseen 13,4 pistettä, 6,6 levypalloa ja 2,2 syöttöä.

– Alkukausi ei ole mennyt ehkä ihan niin hyvin kuin odotin. Pitää pystyä olemaan aggressiivisempi ja muistaa, että minulta odotetaan pisteitä ja vastuuta. Pitää olla sellainen mentaliteetti, että jatkaa sitä joka pelissä.

– Toivottavasti jatketaan joukkueena samalla tavalla ja itse saan parannettua peliä. Kyllä ne pisteet tulevat kun tulevat enkä ota siitä stressiä. Pitää vain tehdä kovaa töitä treeneissä ja peleissä, miettii Alanen.

Metro Areena täyttyy jälleen ulvovista susifaneista, kun Susijengi aloittaa MM-karsinnat marraskuussa. Torstaina 25.11. joukkue lähtee ryöstöretkelle länsinaapuri Ruotsiin, mutta palaa kotikentälle sunnuntaina 28.11., kun se isännöi kivikovaa Kroatiaa. Parhaat paikat kotiotteluun myydään nyt! Liput >>