Silja Viita, 21, pelasi menneen kauden Ruotsissa IK Eos Lundin joukkueessa. Kausi oli samalla Viidan ensimmäinen kausi ulkomaan kentillä.

IK Eos jäi runkosarjassa niukasti pudotuspelien ulkopuolelle ollen runkosarjassa yhdeksäs. Joukkue taisteli pitkään pudotuspelipaikasta, mutta yhdeksästä viimeisestä ottelustaan se voitti vain yhden ja lopulta paikka kahdeksan joukossa jäi kolmen voiton päähän.

– Oli tietenkin pieni pettymys, ettemme päässeet pudotuspeleihin. Se jäi pienestä kiinni ja hävisimme sellaisia otteluita, jotka meidän olisi pitänyt voittaa. Loppukaudesta peli ei oikein kulkenut, Viita kertaa kautta Koripalloliiton tiedotteessa.

Viita kuului kaudella joukkueen luottopelaajiin. Peliaikaa kertyi keskimäärin yli 25 minuuttia ottelua kohden ja tilastokeskiarvoikseen hän merkkautti 10,0 pistettä, 5,6 levypalloa ja 1,7 syöttöä.

– Ihan hyvä ensimmäinen kausi ulkomailla. Tilastollisesti kausi ei ollut huono.

Ruotsin liigaa Viita piti hyvätasoisena ja tasaisena.

– Melkein kaikki joukkueet olivat aika lailla saman tasoisia eikä isoja eroja joukkueiden välillä ollut. Kaikki pystyivät voittamaan toisensa ja kauden aikana nähtiin paljon yllätysvoittoja. Tuomareilla soi pilli vähän herkemmin kuin Suomessa, Viita vertaillee.

Viidalla ei ollut kauden aikana sopeutumisvaikeuksia kentällä tai sen ulkopuolella.

– Englantini on ihan hyvällä tasolla ja kentällä osasin kommentoida englanniksi, vaikka välillä alussa meinasikin termit tulla suomeksi.

– Tämä oli aika helppo askel mennä naapurimaahan pelaamaan ja osaan aika hyvin lukea ja kirjoittaa ruotsia, joten tuntui helpolta mennä lähelle. Seuraavaksi voisi olla vähän isompi askel.

– Kokonaisuudessaan kaudesta jäi hyvä fiilis. Meillä oli tosi hyvä joukkuehenki ja tulimme hyvin toimeen sekä kentällä että sen ulkopuolella eikä kauden aikana ei ollut mitään ylimääräistä draamaa.

Nyt kun Viidalla on ensimmäinen kausi ulkomailla takana, niin veri vetää ulkomaan kentille myös jatkossa. Todennäköisesti suunta on kuitenkin joku toinen kuin Ruotsin.

– Mielelläni pelaisin seuraavaksi jossain muualla. Haluan kokea eri maita ja kulttuureja. Italia, Espanja tai Saksa voisivat olla sellaisia mielenkiintoisia vaihtoehtoja, mutta en tiedä vielä missä kausi jatkuu.