Susijengin satakuntalaisvahvistus Elias Valtonen, 23, otti torstai-iltana paikkansa kirkkaissa parrasvaloissa, kun Susijengi jatkoi MM-karsintojen voittoputkeaan peittoamalla Israelin Tampereen Nokia Arenalla 11 554 katsojan edessä. Israelia 17 pisteellä kurittaneen Valtosen mukaan Susijengissä heittopaikat tulevat kyllä, kun jaksaa olla aktiivinen ja aggressiivinen.

Torstai-illan MM-jatkokarsinta-avaus oli kuin sanakirjaesimerkki modernista eurooppalaisesta koripallosta.

Kumpikin joukkue tuli peliin läksynsä lukeneena ja pyrki määräämään pelitempon. Israel löi alkutahdit, kunnes Susijengi pääsi pitkän tasaväkisen väännön jälkeen ilmatiiviillä puolustuksellaan karkumatkalle.

Israel teki vastaavasti omat siirtonsa kolmannella jaksolla sakkauttamalla susihyökkäyksen, kunnes Valtonen, Lauri Markkanen ja Petteri Koponen onnistuivat loppuhetkien ratkaisuissaan ja kotiyleisö pääsi mylvimään Susijengin MM-karsintavoittoputken jatkumista.

– Olihan se kilpailu. Tiedettiin ennalta, että Israel pitää yllä melkoista syöttörallia ja hakee sillä heittotilaa, mutta me pitkälti estettiin heitä pääsemästä haluamiinsa heittoihin. Vaikka Israel jonkin verran rokotti meitä hyökkäyslevypalloilla, pystyttiin kamppailemaan korin alla ja pitämään pelisuunnitelmasta kiinni, Valtonen summasi ottelun kulun Koripalloliiton tiedotteessa.

Ennen kaikkea Susijengi paalutti voittonsa ”uuden sukupolven susipuolustuksella”, jossa jokaiselle pelipaikalle löytyy pitkäkätinen, urheilullinen, atleettinen ja erinomaisesti peliä lukeva puolustuspään rakkikoira.

Kuin symbolisena osoituksena tästä nähtiin päätösneljänneksellä tilanne, jossa Israelin NBA-tähti Deni Avdija lähti haastamaan Valtosta 1-1-tilanteessa vain tullakseen ”Euran Jordanin” tylysti blokkaamaksi.

– Puolustus on lopulta aina kiinni tahdosta ja yrityksestä. Välillä tuli nukahduksia, mutta ihan yhtä lailla me tehtiin ryhtiliike aina, kun tarvittiin.

Systeemi tuo paikkoja, Markkanen luo tilaa

Lauri Markkanen kohosi ottelussa otsikoihin murjomalla Nokia Arenan naruihin 28 pistettä, kun taas harmaaturkkiset sudet Shawn Huff ja Petteri Koponen saivat osakseen ansaitut aplodit uransa viimeisessä kotimaaottelussa.

Valtoselta ottelu oli mainio tyylinäyte paitsi puolustuspään osaamisesta, myös hyökkäystehojen saralla. Elokuun Liettua- ja Ukraina-otteluissa pari pykälää pienempiin pistemääriin jäänyt Valtonen keräsi MM-jatkokarsinta-avauksessa 17 pisteen saldon.

– Minä luotan meidän pelisysteemiin täysin. Hyökkäyspään onnistuminen on ennen kaikkea itsestä kiinni. Pitää olla aggressiivinen, uskaltaa, hyödyntää paikkansa ja laittaa pallo ilmaan, kun tilaisuus tulee. Jos tekee asiat oikein, pallo kyllä löytää tiensä pelaajan luokse.

Ensimmäistä kesäänsä Susijengin kanssa neljään vuoteen Lauri Markkasen mukanaolo vaikuttaa niin ikään muun joukkueen tekemiseen molemmissa kenttäpäädyissä, Valtonen huomauttaa.

– Kaikki tietävät, että Lauri on yksi Euroopan parhaista pelaajista juuri nyt. Hyökkäyspäässä meille muille tulee ehkä muutamia pallokosketuksia vähemmän pelissä, mutta Lauri vie niin paljon puolustuksen huomiota itseensä, että kun me muut jaksetaan liikkua ja hakeutua oikeisiin paikkoihin, hyviä heittopaikkoja on kyllä jaossa.

Susijengin MM-karsinnat alkoivat viime marraskuussa mollivoittoisesti, kun Ruotsi haki Tukholmassa kymmenen pisteen voiton hyökkäyspelinsä kanssa tuskailleesta Suomesta. Tuon illan jälkeen nähtiin äkkikäänne parempaan. Sen jälkeen Susijengi on kaatanut Kroatian ja Slovenian koti- ja vieraskentällä, hakenut revanssivoiton Ruotsista Espoossa ja löylyttänyt nyt viimeksi Israelia.

MM-karsintaotteluiden kuuden voiton putki on pakottanut katsomaan historiankirjoihin. Yhtä pitkää karsinta- tai arvokisavoittojen putkea pitää hakea niinkin kaukaa kuin vuodesta 1964, jolloin Suomi kuittasi Genevessä pelatuissa olympiakarsinnoissa seitsemän perättäistä voittoa. Edellinen viiden voiton putki nähtiin puolestaan kesän 2012 EM-karsinnoissa.

– Meillä oli elokuussa muutama vaikeampi maaottelu, jotka kasvattivat meitä ja hitsasivat meitä yhteen. Tavoite oli olla parhaassa kunnossa, kun merkitykselliset pelit alkaa, Valtonen kuittaa viitaten tämän viikon MM-jatkokarsintaotteluihin ja ensi viikolla alkaviin EM-kisoihin.

Vielä ennen Prahan ja Berliinin EM-kisoja on Susijengillä mahdollisuus sivuta vuoden 1964 voittoputkea ja ottaa jättiharppaus kohti syksyn 2023 MM-kisoja, kun selkä seinää vasten pelaava Viro toivottaa Susijengin tervetulleeksi Tallinnaan.

Vaikka MM-kisapaikka alkaa olla käsin kosketeltavissa, korostaa Valtonen parhaiden susihyveiden mukaan maltin merkitystä.

– Viro tulee ihan varmasti todella kovalla energialla peliin oman kotiyleisönsä edessä. Vieraskentällä on paljon vaikeampi voittaa ja meillä tulee olemaan Tallinnassa täysi päivätyö. Onneksi me saadaan kuudes pelaaja sinne tueksi, Valtonen silmäilee tulevaa.

Viro isännöi Susijengiä Tallinnan Saku Suurhallissa sunnuntaina 28.8. klo 18.00 alkaen. Ottelu televisioidaan suorana Nelosella ja Ruutu-palvelussa.

Lähde: Koripalloliiton tiedote