Kari-Pekka Klingasta Teemu Rannikon kautta Jamar Wilsoniin ja Petteri Koposeen on Susijengin peliä pyörittänyt vuosikymmenestä toiseen kansainvälisen tason pelinrakentaja. Alkavien EM-kisojen aikana Susijengin takakentän marsalkaksi on näyttävimmin ehdolla hyvinkääläislähtöinen Edon Maxhuni, 24.

Suomalaista koripalloa viime vuosina seuranneille Edon Maxhunin 2020-luvun esiinnousu Susijengin takakentän profiilipelaajaksi ei ole tullut yllätyksenä.

Hyvinkään Pontevan Maxhuni oli nuorten mestaruussarjojen ja nuorisomaajoukkueiden tulisieluinen koritykki, kenties oman ikäluokkansa (1998 syntyneet) ykkösprospekti ja HBA-Märskyn divarijoukkueen pelinrakentaja. Besim-isänsä hellänkarheasti koulima Edon on pienestä pitäen asettanut tavoitteensa korkealle.

– Muistan pikkupoikana olleeni katsomassa, kun Suomen maajoukkue – se ei ollut vielä Susijengi silloin, vaan Suomen maajoukkue – pelasi HIFK:n kotihallissa Helsingissä. Me istuttiin isän kanssa yläkatsomoissa ja ajattelin, että tuolla minä haluan joku päivä pelata, Maxhuni muistelee Koripalloliiton tiedotteessa.

Jokaisen viime vuosikymmenten aikana Suomen maajoukkueen ja Susijengin peliä pyörittäneen pelaajan tarina on ollut omanlaisensa ja kukin ”pointti” on ollut aivan omanlainen persoonansa: rajattomalla itseluottamuksella varustettu stadilaispommittaja Klinga, kaikki mahdolliset ja mahdottomat syöttökulmat aavistava turkulainen koripalloprofessori Rannikko, Malmin periksiantamaton rämäpää ja Suomi-koriksen tienraivaaja Koponen.

Myös Maxhuni on iso persoona – oiva lisä susipointtien vuosikymmenten jatkumoon.

– Isäni aina sanoo, että pelaan balkanilaista korista, mutta mielestäni olen yhdistelmä kahta koristyyppiä. Minulla on suomalaista sisukkuutta ja älyä, mutta osaan myös pelata räiskyvästi niin kuin vanhoissa Jugo-korismaissa pelataan, Maxhuni arvioi.

– Minun voitonhalu on tosi suuri ja minä olen nimenomaan se tyyppi, joka sohii käsillään ja kertoo joukkuekavereille, mihin pitää mennä ja mitä tehdä. En voi edes sanoin kuvailla, miten paljon minä tätä lajia rakastan.

Susijengi ja Israel kohtaavat vuoden 2022 EM-kisojen avausottelussa Prahan O2 Arenalla perjantaina 2.9. klo 15.00 Suomen aikaa. Ottelu televisioidaan suorana YLE TV 2:lla ja Elisa Viihde Viaplaylla sekä V Sportin kanavilla.

Lähde: Koripalloliiton tiedote