Kimmo Muurinen ja Tuukka Kotti pelasivat ”alamittaisina isoina miehinä tiensä Susijengin kannattajien sydämiin viime vuosikymmenellä. Perinteet jatkuvat, sillä nuoresta iästään huolimatta jo neljä vuotta Susijengissä pelannut Mikael Jantunen, 22, kanavoi Kotin ja Muurisen ikiaikaisia vahvuuksia EM-näyttämöillä nyt ensimmäistä kertaa urallaan.

Jantunen debytoi Susijengissä kesällä 2018 kahdeksantoista vuoden iässä, kun joukkue valmistautui MM-karsintaikkunaan Tshekkiä ja Islantia vastaan. Jantunen petasi paikkansa Susijengiin alkukesän onnistuneissa Open Gym -harjoituksissa, eikä aikaakaan, kun Wartti Basketin kasvatti pelasi merkityksellisiä minuutteja MM-karsintaottelussa Tshekeissä.

Shawn Huff sai siinä ottelussa pari virhettä minuuttiin ja yhtäkkiä olin kentällä. Olin pelannut siinä vaiheessa jo valmistavan maaottelun Viroa vastaan, mutta ihan MM-karsintajengiin pääsemistä en osannut odottaa, Jantunen nauraa Koripalloliiton tiedotteessa.

Jantusen otteita nuorisomaajoukkueissa ja HBA-Märskyssä seuranneet eivät hänen susikutsustaan yllättyneet. Pitkänhuiskea nuori mies ei ollut Susijengissä fyysisin tai urheilullisin pelaaja, mutta sijoittumisellaan, levypallopelaamisellaan ja mies- ja joukkuepuolustuksellaan Jantunen teki alusta asti jengistä vahvemman.

Itä-Helsingin kasvatin koripallovaistot eivät ole vuosien saatossa kadonneet minnekään, mutta muut taidot ovat ohessa karttuneet. Jantunen on vuonna 2022 aiempaa isompi ja vahvempi, nousee korkeammalle ja on kehittänyt luontevan hyppyheiton.

– Olen aina yrittänyt lukea peliä, mennä tuntuman mukaan ja luottaa omaan tekemiseen, eli siinä kai perusasiat, ”Micke” kuittaa.

– Tiedossa on ollut, että urheilullisuutta ja heittoa pitää kehittää seuraavalle tasolle pääsemiseksi, mutta ne kuuluvat jokapäiväiseen leipään. Pitää jaksaa ottaa ekstraheitot treenien päälle ja jaksaa käydä puntilla säännöllisesti. Heitto ja fysiikka ovat molemmat kehittyneet, mutta vielä on matkaa sinne, missä haluaisin olla.

Ei voimakoripalloa, vaan liikkuvuutta ja älyä

Kun Suomen miesten koripallomaajoukkue kaivautui viitisentoista vuotta sitten Euroopan B-divisioonasta pitkää matkaansa kohti EM-karsintoja, joutui joukkue luomaan aivan oman pelillisen identiteettinsä haastaakseen vahvemmat Euroopan maat.

Kaikki kulminoitui joukkuepuolustukseen, jossa puuttuvia senttejä korvattiin älyllä, sisukkuudella ja taistelutahdolla ja jossa isot pelaajat eivät arastelleet laittaa itseään likoon Nikola Pekovicin, Nenad Krsticin ja Zaza Pachulian kaltaisten mörköjen edessä. Tuolloin arvoon arvaamattomaan nousivat myöhemmin Susijengiksi ristityn joukkueen korinalusduunarit Kimmo Muurinen ja Tuukka Kotti.

Vaikka moni asia on sitten noiden vuosien kehittynyt, yhä edelleen Susijengi on korin alla pykälää isompia vastustajiaan pienempi. Yhä tarvitaan sinnikkäitä, venyviä älypelaajia – sellaisia kuin Jantunen.

– Voimakoripalloa me ei Suomessa voida pelata, siksi me luotetaan ja uskotaan liikkuvuuteen. Me ollaan aina vähän muita pienempiä, mutta me ollaan liikkuvampia ja sen mukaan mennään, Jantunen pohtii.

– Varmasti olisi helpompaa lähteä EM-kisojen kaltaisille näyttämöille, jos meillä olisi useampi 210-senttinen, mutta me saadaan kilpailuetu muissa asioissa. Susikoripalloon kuuluu se, että ollaan sitten pienempiä tai isompia kavereita, me taistellaan aina, ei anneta ikinä periksi. Olenhan minäkin aloittanut jossain MM-karsintapelissä vitospaikalla, ja silti meni ihan hyvin. Nyt onneksi tuon Laurin (Markkanen) mukanaolo vähän helpottaa pituusasiaa.

Jantunen on tänä päivänä yhtä vahva osa Susijengin pelillistä identiteettiä kuin Muurinen tai Kotti olivat runsas vuosikymmen sitten. Erityisesti Markkasen ollessa sivussa maajoukkuepeleistä vuosien 2019–21 aikana Jantusen levypallopelaaminen, sisäpuolustaminen ja kyky pistää pallo koriin vanhan koulun herrasmiesliiton arvojen mukaisilla tukijalkaliikkeillä olivat joukkueelle elintärkeitä.

– Neljä vuotta tässä on oltu mukana. Välillä se tuntuu pitkältä ajalta, mutta sitten ei tarvitse katsoa kuin Shawniin (Huff), joka on ollut mukana 18 vuotta. Kyllä minä voin ihan hyvin kokemuksen syvällä rintaäänellä joskus Mirolle (Little) jotain sanoa, mutta onneksi tuolla on vielä minua vanhempia kavereita mukana.

Hotellissa Jokicin kanssa

Neljän maajoukkuevuotensa aikana 35 miesten maaottelua pelannut Jantunen on päässyt viimeisen kahden vuorokauden aikana aistimaan aikuisten arvokisatunnelmaa ensimmäistä kertaa elämänsä aikana.

– Onhan tämä hienoa. Karsintapelitkin ovat hienoja, mutta on ihan makeaa olla samalla areenalla ja hotellissa NBA:n arvokkaimman pelaajan (Nikola Jokic) ja monien Euroliiga-pelaajien kanssa, Jantunen hymyilee.

– Nyt ei pelata enää mahdollisuudesta pelata kisoissa, vaan pelataan sijoituksista ja voitoista kisoissa. Innoissani lähden jengin kanssa voittamaan jokaista peliä yksi peli kerrallaan.

Susijengin kisaurakka käynnistyy alkuiltapäivällä, kun viikko sitten MM-karsintaottelussa Tampereen Nokia Arenalla hävinnyt Israel hakee revanssia suomalaiskollegoistaan. Päivä vain ja peli kerrallansa, Jantunen kuvailee.

– Me luotetaan omaan toimintaan ja keskitytään omaan tekemiseen. Onhan näitä maaotteluita pelattu samalla asenteella jo vuosikausia. Kai tässä jossain vaiheessa pieni jännitys iskee, mutta sitten nautitaan siitäkin kokemuksesta.

Susijengi ja Israel aloittavat EM-urakkansa tänään Prahan O2 Arenalla. Ottelu käynnistyy klo 15.00 Suomen aikaa. Elisa Viihde Viaplay ja V Sport 2 näyttävät ottelun suorana lähetyksenä.