Prahan EM-alkulohko on mennyttä päivää ja kuusitoista jäljellä olevaa EM-kisajoukkuetta kotiutuneet Berliiniin, missä ratkotaan koripallon vuoden 2022 Euroopan mestaruus. Nuoresta lupauksesta Susijengin luottopelaajaksi varttunut Elias Valtonen, 23, kertoo nauttineensa joka ainoasta hetkestä arvokisanäyttämöllä ja uskoo Susijengin tekevän sunnuntaina historiaa.

Vaikka Prahan EM-alkulohkon viimeisestä ottelusta on alle kaksi vuorokautta aikaa, siellä vietetyn viikon tapahtumat ovat jääneet jo nyt ikuisiksi ajoiksi Valtosen mieleen.

– Kuvittelin, että on hienot areenat ja kaikenlaista hulinaa ympärillä ja kovia matseja erilaisia vastustajia vastaan, ja oikeastaan kaikki on ollut täsmälleen niin kuin odotuksissani, Valtonen naurahtaa Koripalloliiton tiedotteessa.

– Vaikka tiesin, että meillä on Suomessa hieno fanikulttuuri, on ollut uskomatonta nähdä ja kokea tuhansien suomalaisfanien kannustus ja visiitti Sudenpesään hakemaan lisäbuustia. Ja vaikka onkin kaikkea hulinaa koko ajan ympärillä, mun mielestä me ollaan pystytty joukkueena keskittymään tosi hienosti omaan tekemiseen.

Vaan aivan omaa luokkaansa ovat kokemukset kentällä. Valtonen on saanut EM-kisoissa paimennettavakseen kansainvälisen huipputason pelaajia, kuten Israelin NBA-miehen Deni Avdijan, Euroliigan Final Fourin arvokkaimpana pelaajana palkitun Serbian Vasilije Micicin ja useita kausia NBA:ssa pelanneen tshekkiläisen veteraanipelinrakentaja Tomas Satoranskyn.

– Tykkään niistä haasteista, että tulee eri ominaisuuksilla varustettuja eri pelipaikkojen kavereita vastaan. Kun heitä pakittaa, niin oppii samalla itsekin lisää tästä lajista, Valtonen hehkuttaa.

– Suurimman vaikutuksen tähänastisista on kuitenkin ehkä tehnyt Vasilije Micic. Käsittämätöntä, miten helpon näköiseksi hän oman pelaamisensa tekee.

Susijengi ja Kroatia kohtaavat EM-neljännesvälierässä Berliinissä sunnuntaina 11.9. klo 15.45 Suomen aikaa.

Lähde: Koripalloliiton tiedote