Elias Valtonen sai paljon kokemusta reppuun tällä kaudella, kun hän aloitti kautensa Espanjan ACB-liigassa Manresassa, mutta päätti sen Saksan Bundesliigassa Rostock Seawolvesissa. Kausi oli Valtoselle kokonaisuudessaan kasvattava.

Valtonen pelasi viime kaudella upean debyyttikauden Manresassa lukeutuen joukkueen avainpelaajiin läpi kauden. Täksi kaudeksi vastuu kuitenkin pieneni eivätkä joukkueen pelitkään olleet aivan samanlaista liitoa kuin vuosi aiemmin.

– Edellisenä kautena oma rooli sopi muihin paremmin. Joukkueen alkukausi meni huonosti ja oma vastuu pieneni. Siinä oli myös kaikenlaista muuta hässäkkää, sunnuntaina 24 vuotta täyttänyt Valtonen aloittaa Koripalloliiton tiedotteessa.

Valtonen siirtyikin kesken kauden Rostockiin, jossa hän pelasi loppukauden.

– Ensimmäinen kerta, kun aloitin kauden muualla kuin missä lopetin. Tilanteet vaihtelevat ja päällimmäinen fiilis kaudesta on hankala. Paljon tuli oppia erilaisista tilanteista kokemuspankkiin.

Rostockissa Valtonen sai ison roolin ja nousijajoukkueena se taisteli hienosti pudotuspelipaikasta aina loppumetreille saakka, mutta jäi lopulta runkosarjassa yhdeksänneksi.

– Se tuntui siihen paikkaan hyvältä ympäristöltä. Sain olla oma itseni ja pystyimme loppuun asti taistelemaan nousijajoukkueena pudotuspelipaikasta. Putosimme kuitenkin korierolla, mutta kokonaisuudessaan se oli kova juttu.

Valtonen myöntää kuitenkin, ettei joukkueeseen liittyminen kesken kauden ollut helppoa.

– Omat pelit menivät vähän ailahtelevaisesti ja sellainen tasaisuus puuttui. Oli vaikea löytää omaa roolia, kun tulin mukaan kesken kauden ja kaikilla muilla oli jo oma paikkansa joukkueessa. Joukkueen osalta olen tyytyväinen, että pystyimme taistelemaan pudotuspelipaikasta.

Valtosella on sopimusta jäljellä vielä ensi kausi Manresan kanssa. Valtonen muistuttaa kuitenkin ammattilaisurheilun lainalaisuuksista.

– Minulla on sopimus vielä ensi kaudesta, mutta tässä on opittu, että tilanteet saattavat muuttua. Tällä hetkellä minulla on kuitenkin edelleen sopimus sinne.

Valtonen on jo usean vuoden aikana lukeutunut Susijengin avainpelaajiin. Susijengillä on edessään historiallinen kesä, kun edessä siintävät Japanissa pelattavat MM-kisat.

– Nyt yritetään huilata ja sitten lähdetään täysillä kesän treeneihin. Olen todella innoissani tulevasta kesästä.

Susijengi pääsee testaamaan taitojaan kovassa seurassa, sillä samaan lohkoon arvottiin EM-pronssimitalisti Saksa, olympiapronssimitalisti ja NBA-pelaajien tähdittämä Australia sekä lohkon isäntämaana toimiva Japani.

– Lohko on kova, mutta nappipelillä pystymme haastamaan minkä joukkueen tahansa. Meillä on Saksaa vastaan hyvä revanssin paikka, kun otimme heiltä karsinnoissa käkättimeen. MM-kisoissa voimme sitten maksaa sen takaisin.

Elias Valtosen tilastot Espanjan liigassa
Elias Valtosen tilastot Mestarien liigassa
Elias Valtosen tilastot Bundesliigassa

Lähde: Koripalloliiton tiedote