Södertäljessä pelattavissa 20- ja 18-vuotiaiden Pohjoismaiden mestaruuskisoissa Suomella oli kahden ottelun päivä Ruotsia vastaan. 20-vuotiaiden naisten maajoukkue voitti jatkoajan jälkeen Ruotsin, kun taas 18-vuotiaiden poikien maajoukkue hävisi isäntämaalle.

Suomen 20-vuotiaiden naisten Suomi-Ruotsi-ottelu meni ylitöiksi, mutta lopulta Sudenpennut voitti Ruotsin jatkoajan jälkeen 82-75 (39-32). Voitolla Suomi varmisti paikkansa PM-kisojen kahden parhaan joukossa, vaikka joukkueella on edessä vielä kaksi ottelua.

Suomi johti peliä parhaimmillaan jo 16 pistettä, mutta Ruotsi ryhtyi vaihtelemaan puolustusmuotojaan ja onnistui sekoittamaan pakkaa. Noin 24 sekuntia ennen loppusummeria Ruotsi tasoitti ottelun ja mentiin jatkoajalle.

– Jouduttiin uusien asioiden eteen. Tuli kaikennäköistä: hidastavaa ja aggressiivista paikkaprässiä, erilaisia paikkapuolusmuotoja. Niiden purkamiseen on käytetty niin vähän aikaa, ettei ihme, ettei toiminut. Emme olleet valmistautuneet, seuraavalla kerralla ollaan, päävalmentaja Pekka Salminen totesi Koripalloliiton tiedotteessa.

Jatkoajalla Täljehallenissa tiivistyi tunnelma ja nousi celsiusasteet, mutta Suomi vei viisiminuuttisen 17-10 Henna Sandvikin ja Meri Kanervan johdolla.

– Taisteltiin ja tapeltiin voitto, siitä pitää olla tosi tyytyväinen.

Sudenpennuilta löytyi viljalti onnistujia: Sandvik (29/8) oli fantastinen läpi ottelun ja Kanerva (15/4/9 syöttöä) oli etevimmillään ratkaisuhetkillä. Lisäksi pisteillä herkuttelivat Kati Ollilainen (10/9/6 syöttöä) ja tupla-tuplan kahminut Albina Syla (10/15).

Ruotsin pistekaksikko oli Tilda Sjökvist (15/4) ja Astrid Frankl Sandberg (14/7).

Suomella on perjantaina lepopäivä, mutta pelit jatkuvat lauantaina.

Ruotsi parempi 18-vuotiaiden poikien kohtaamisessa

18-vuotiaiden poikien Suomi-Ruotsi-ottelussa pidemmän korren veti länsinaapuri, joka karkasi toisella puoliajalla ja voitti numeroin 67-82 (35-35).

Puoliajan tasatilanteesta Ruotsi karkasi kaksinumeroiseen johtoon kolmannella neljänneksellä. Sudenpennut sai kavennettua vielä pariin kertaan eron yhdeksään, muttei sen lähemmäksi.

– Ensimmäinen puoliaika, ja etenkin ottelun alku, oli parasta kollektiivista joukkuetekemistä tältä kesältä. Pääsimme hienosti meidän pelaamiseen kiinni, puhkottiin rohkeasti Ruotsin puolustusta, syötimme kaarella ja saimme hyvistä heittopaikoista kolmen pisteen heittoja. Pääsimme myös vapaaheittoviivalle. Nämä eivät valitettavasti kantautuneet tulostaululle asti, Suomen päävalmentaja Petri Virtanen aloitti.

– Toisella puoliajalla Ruotsi nosti pykälän intensiteettiä. Pelitilannekovuuden ja intensiteetin myötä syntyi kaula, josta ei enää toivuttu, vaikka ihan kelvollisesti pelasimme viimeiset 15 minuuttia.

Suomelta kaksinumeroiset pistelukemat nakuttelivat Elmeri Abbey (17/5/12 syöttöä), Jelani Towa (14/5), Olavi Suutela (14/3) ja Eetu Heinonen (11/6).

Ruotsin pisteduo oli Victor Lukic-Gavric (23/3) ja Nils Cooper (17/6/5 syöttöä).

Suomella on perjantaina välipäivä, kunnes pelit jatkuvat lauantaina.

Lähde: Koripalloliiton tiedote