Suomen 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue eteni Turkissa pidettävien EM-kisojen mitalipeleihin, kun Sudenpennut voitti jännitysnäytelmän päätteeksi Kroatian puolivälierissä 79-78 (43-35). Suomen nuorisokoripallomaajoukkue on täten ensimmäistä kertaa nykymuotoisissa EM-kisoissa neljän parhaan joukossa. Sijoitus tarkoittaa myös Suomelle paikkaa 17-vuotiaiden MM-kisoihin kesälle 2024.

Jännitysnäytelmän huipentuma nähtiin vasta viimeisellä minuutilla. Kroatia oli yhden pisteen johdossa 77-78 ja Sudenpennut sai parikin hyvälaatuista pelitilanneheittoa, mutta tällä kertaa ne menivät ohitse.

Puolustus kuitenkin kantoi. Noin 20 sekuntia ennen loppusummeria Eevi Seppä kaapi puolustuslevypallon ja viiletti hyökkäykseen. Kroatialle tuomittiin Sepän pysäyttämisestä epäurheilijamainen virhe.

– Ajattelin, että olipa tyhmä virhe Kroatialta. Eevi pistää kaksi vapaaheittoa sisään ja meille sivuraja. Ainahan nuoren pelaajan osalta jännittää, että onnistuuko hetkessä. Eevi osoitti, että haluaa enemmän voittaa kuin hävitä, Suomen päävalmentaja Jussi Räikkä muisteli Koripalloliiton tiedotteessa.

Kylmänviileästi Seppä nakutti molemmat vapaaheittonsa sisään; Sudenpennut pisteen johtoon 79-78.

Suomi sai aikalisän jälkeen kulutettua aikaa Kroatian rikkoessa joukkuevirheensä täyteen ja saaden lopulta Sudenpennut vapaaheittoviivalle. Molemmat menivät ohitse, mutta jäljelle jääneessä noin neljässä sekunnissa Kroatia ei saanut enää heittoa ilmoille.

”Joukkue voitti yksilöt”

Tiukassa väännössä kumpikaan joukkueista ei saanut selkeää irtiottoa toisesta, vaikkakin parhaimmillaan Sudenpennut johti jo 11 pistettä juuri ennen puoliaikaa. Kroatia kiri ripeästi rinnalle kolmannen neljänneksen alussa.

Kroatian kolme tähtipelaajaa – Hana Arnautovic (9/4/6 syöttöä), Lena Bilic (17/5/10 syöttöä) ja Olivia Vukosa (24/23) – pelasivat täydet 40 minuuttia ja muutenkin peliaika jakaantui pääosin viidelle pelaajalle. Suomi näännytti vastustajansa peluuttamalla koko tusinaansa.

– Joukkue voitti yksilöt, sehän tässä oli kuvio. Pelisuunnitelma oli hidastaa heidän kolmea pelaajaa ja onnistumme siinä aika hyvin. Numero 15 (Vukosa) teki hyvät tilastot, mutta keskinkertaisille prosenteilla. Pelisuunnitelma oli, että pidetään tempoa yllä ja mahdollisimman vähän katkoja. Voitto tuli, joten kai se toimi, Räikkä kommentoi.

Kroatia oli vahvimmillaan juuri ensimmäisellä ja kolmannella neljänneksellä, kun Arnautovic, Bilic ja Vukosa olivat levänneinä.

– Kun heidän eturivin pelaajat olivat tuoreemmilla jaloilla, niin olimme vaikeuksissa. Pystyimme kuitenkin hyökkäyksessä vastaamaan siihen ja pysyimme pelissä mukana.

Suomen läpi turnauksen kestänyt heittovire oli jälleen uomissaan: Sudenpennut osui kolmosensa 14/30 (46,7%).

– Kun asiat kulkee, niin let it happen. Ei sen ihmeellisempää. Ei tuo heittäminen ole pelkästään sattumaa. Tämä oli jo viides ottelu, jossa heitimme hyvin laajalla rintamalla.

Sudenpentujen parhaisiin pistenaisiin lukeutuivat Heli Lehto (16/3), Anna Gardziella (14/7) ja Seppä (11/4). Puolustuksessa erottautui muun muassa Iida Riihelä (9/1), joka paimensi Biliciä.

– Iida puolusti yhden heidän tähdistään käytännössä pimentoon pieniä hetkiä lukuun ottamatta. Kukaan ei kuitenkaan pysty puolustamaan yksinään. Jälleen kerran: joukkue voitti yksilöt.

Historiallisten mitalipelien lisäksi Sudenpennut eteni ensi kesän 17-vuotiaiden MM-kisoihin

Suomen nuorisomaajoukkueiden tähän mennessä paras sijoitus EM-kisoissa on neljäs, minkä saavutti 17-vuotiaiden poikien kadettimaajoukkue vuonna 1981. Viidenneksi ovat sijoittuneet Suomen 16-vuotiaiden poikien maajoukkue vuonna 2016 ja 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue vuonna 1982.

Varma sijoitus neljän parhaan joukossa tarkoittaa samalla paikkaa kesän 2024 17-vuotiaiden tyttöjen Meksikossa pidettäviin MM-kisoihin, joihin pääsee EM-kisojen viisi parhaiten sijoittunutta. MM-kisoissa on pelannut tähän mennessä pelkästään 17-vuotiaiden poikien maajoukkue vuonna 2016.

– Tässä kohtaa voi sanoa, että pelaajat asetti tavoitteita ennen kisoja. Ensimmäinen oli, että vältämme alkulohkossa viimeisen paikan, jotta emme saa Ranskaa vastaan kuolemanpelissä. Toinen oli, että olemme kahdeksan parhaan joukossa. Uskoimme, että jos onnistumme, niin tulemme pelaamaan MM-kisoissa, Räikkä aloitti.

– Joukkueen unelma on Euroopan mestaruuden voittaminen. Koska unelmat toteutuu, koska ei, se on kokonaan toinen asia. Nyt olemme pelanneet itsemme siihen asemaan, että enää riittää perjantaina yksi voitto, niin pelaamme unelmasta. Tavoitteet on saavutettu, unelma on olemassa.

Perjantaina pelattavassa välierässä Suomi saa vastaansa Espanjan.

Lähde: Koripalloliiton tiedote