Susijengin MM-kisat alkavat perjantaina, kun se kohtaa Tokion olympialaisissa pronssia juhlineen Australian. Susijengi saa heti kovan haasteen.

Australia päätti kahden vuoden takaiset Tokion olympialaiset pronssimitaliin monen pettymyksen jälkeen. Menestyksestään ammentava ”Boomers” on nyt kasannut MM-kisoihin kenties historiansa vahvimman joukkueen, jossa vanhat tähdet (mm. Patty Mills, Joe Ingles) lyövät kättä uuden liiton keulakuvien (Josh Giddey, Josh Green, Dyson Daniels) kanssa.

Vaikka Australia on viimeisen parin vuoden aikana ajanut menestyksekkäästi sisään vuosituhannen taitteessa syntynyttä nuoriso-osastoaan, Susijengin valmentajan Teemu Rannikon mukaan ”Boomers” on edelleen Patty Millsin joukkue.

Patty Mills on ollut vuosikaudet Australian johtaja ja on sitä edelleen. Loistavan NBA-kauden pelannut Josh Giddey johtaa Australian hyökkäystä yhdessä Millsin kanssa ja isoin muutos on, että Joe Ingles tulee nykyään penkiltä peliin. Heillä on taitavia pelaajia joka pelipaikalle ja sellainenkin harvinaisuus, että heidän peliään pyörittävät Giddey ja Dante Exum ovat molemmat parimetrisiä, Rannikko arvioi Koripalloliiton tiedotteessa.

– Muuten Australian ominaisuudet ja vahvuudet ovat pysyneet samoina: pallon liike hyökkäyksessä, terävä palloton pelaaminen sekä yleisesti ottaen äärimmäinen tilannekovuus. Australia pelaa 1-1-tilanteet erinomaisesti ja syöksyy kovaa levypalloihin.

Valmistavissa maaotteluissaan Australia löylytti Venezuelaa ja Etelä-Sudania mennen tullen, mutta toisaalta kukisti Ranskan ja Georgian niukasti ja hävisi Brasilialle neljällä pisteellä. Australia on väkivahva, mutta ei voittamaton.

– Brasilia-ottelu pelattiin toki aika varhaisessa vaiheessa, mutta ehkä tuo ottelu näytti Australian tietynlaisen haavoittuvaisuuden. Kun kolmeen pisteen heitot eivät uponneet, heillä ei oikein löytynytkään lääkettä saada peliään käyntiin, Rannikko kertoo.

– Toisaalta äärimmäisen fyysisessä ja kiihkeässä ottelussa Ranskaa vastaan Australia oli viisitoista pistettä takana, mutta teki tarvittavat korjaukset puolustuspäässä ja nousi voittoon. Se kertoo jotain heidän kokemuksestaan ja luonteestaan.

Susijengi on valmistautunut Australia-kohtaamiseen nyt jo useamman päivän ajan ja imenyt kaiken mahdollisen ammennettavissa olevan opin viimeisten viikkojen ottelutallenteista.

– Meidän on oltava tarkkoja 1-1-tilanteiden puolustamisessa, pidettävä erityisen hyvä huoli levypallopelaamisesta ja pakotettava Australia pois heidän hyökkäysflow’staan. Tässä on kuljettu pitkä matka MM-kisapaikan varmistaneesta vuoden takaisesta Viro-voitosta ja nyt otetaan tästä kaikki irti.

Susijengi ja Australia kohtaavat MM-kisojen Okinawan E-lohkon avausottelussa perjantaina 25.8. klo 17.00 paikallista aikaa (klo 11.00 Suomen aikaa). Ottelu televisioidaan suorana Nelosella ja Ruudussa.

Coach Rannikon tärpit – seuraa heitä:

Patty Mills (183 cm /35 v): “Yksi kaikkien aikojen parhaista FIBA-pelaajista. Australian hyökkäyspeli perustuu pitkälti Millsin pallottoman pelaamisen varaan. Millsillä on koko ajan vihreä valo hyökkäyksessä, eikä hän lopeta heittämistä, vaikkei heitto heti putoaisi.”

Josh Giddey (203/20): “Hyvin korille ajava kaksimetrinen takamies, jolla on erittäin hyvä pelinluku- ja syöttötaito. Joukkueen nuori johtaja.”

Joe Ingles (206/35): ”Hyvän pelikäsityksen omaava laituri. Heittää hyvin ja tarkasti, kun pitää tehdä koreja, mutta mieluiten syöttää joukkuekavereilleen. Hämmentäjätyyppi: puhuu koko ajan ja yrittää saada vastustajan pelin sekaantumaan.”

Australia MM-kisoissa 24.8.-10.9.2023

#NimiPituusSyntynytSeura 2023-24
1Dyson DANIELS2012003New Orleans Pelicans (NBA)
2Matisse THYBULLE1961997Portland Trailblazers (NBA)
3Josh GIDDEY2032002Oklahoma City Thunder (NBA)
4Chris GOULDING1911988Paris Basketball (FRA)
5Patty MILLS1831988Atlanta Hawks (NBA)
6Josh GREEN2012000Dallas Mavericks (NBA)
7Joe INGLES2061987Orlando Magic (NBA)
9Xavier COOKS2031995Washington Wizards (NBA)
11Dante EXUM1961995Dallas Mavericks (NBA)
14Jack WHITE2011997Oklahoma City Thunder (NBA)
15Nick KAY2061992Shimane Susanoo (JPN)
26Duop REATH2111996Al Riyadi (LBN)
  • Päävalmentaja Brian GOORJIAN
  • Valmentaja Matthew NIELSEN
  • Valmentaja Adam CAPORN
  • Valmentaja David PATRICK

Lähde: Koripalloliiton tiedote