Lotta-Maj Lahtisen oli määrä tehdä debyyttinsä ammattilaiskentillä jo viime kaudella, mutta paha loukkaantuminen juuri kauden alkua siirsi suunnitelmia vuodella. Täksi kaudeksi Lahtinen palasi tositoimiin täydessä kunnossa ja teki sopimuksen espanjalaisen EuroCup-joukkue AE Sedis Basquetin kanssa.

Lahtinen pelasi erinomaisen yliopistouran USA:ssa Georgia Techin riveissä ja teki kesällä 2022 sopimuksen Kangoeroes Mechelenin kanssa. Lahtisen aika belgialaisjoukkueessa jäi kuitenkin lyhyeksi, sillä hän loukkaantui pahasti jo harjoituskaudella.

Loukkaantuminen vesitti Lahtisen koko kauden ja ammattilaisunelma siirtyi vuodella eteenpäin. Hän onnistui kääntämään alun pettymyksen positiiviseksi voimaksi ja palasi kentille entistä vahvempana.

– Olihan se henkisesti raskasta. Olin innoissani, että pääsisin vihdoin pelaamaan ammattilaisena, mutta sitten heti toisessa harjoituspelissä loukkaannuin. Kyllä se alkuun harmitti, mutta sen jälkeen kaikki energia meni siihen, että saan itseni täyteen kuntoon. Halusin laittaa itseni täysin sataprosenttiseen kuntoon. Haluan pelata pitkän uran enkä halunnut ottaa kuntoutuksen kanssa mitään riskiä enkä esimerkiksi etsinyt seuraa loppukaudeksi, Lahtinen avaa Koripalloliiton tiedotteessa.

– Aluksi se oli tietenkin raskasta, mutta oli siinä paljon positiivistakin. En ollut moneen vuoteen viettänyt aikaa Suomessa ja pääsi olemaan perheen ja kavereiden kanssa. Pitkällä tähtäimellä tästä sai lopulta paljon positiivista, Lahtinen jatkoi.

Lahtinen etsi itselleen ulkomailta joukkuetta ja sellainen löytyi lopulta Espanjasta, kun hän teki sopimuksen Sedis Basquetin kanssa. Viime kaudella kovan Espanjan liigan pudotuspeleihin selvinnyt joukkue pelaa tällä kaudella myös EuroCupia.

– Syyskuussa heillä oli tilanne, että joukkue tarvitsi uutta takapelaajaa. He tarvitsivat juuri minun kaltaistani pelaajaa. Sain sellaisen fiiliksen, että tämä voisi olla minulle hyvä juttu. Pääsen pelaamaan kovassa sarjassa ja olin valmis lähtemään uuteen haasteeseen ja päätös on vaikuttanut oikealta.

Lahtinen onkin ottanut heti ison roolin joukkueessa. Lahtinen on saanut vastuuta ottelua kohden yli 20 minuuttia ja orkestroinut 6,3 pisteen, kolmen 3,0 levypallon, 1,6 syötön ja 1,6 riiston tilastoilla.

– Olen ollut todella tyytyväinen. Pidän valmentajastamme ja hän opettaa hyvin ja fiksusti. Tykkään myös meidän pelitavasta sekä kaikista joukkueiden pelaajista. Meillä on aika nuori joukkue ja meistä on muodostunut kavereita.

– Sarja on tosi kova ja jokaisessa pelissä voi käydä miten tahansa. Jokainen peli on tietyllä tapaa omissa käsissä ja tykkään, että pystyy kilpailemaan jokaisessa pelissä, Laine arvioi.

Lahtinen on sopeutunut nopeasti myös kentän ulkopuolella. Espanjan alkeet ovat jo hallussa ja hän yrittää ottaa kaiken irti myös koripallon ulkopuolisesta elämästä.

– Yksi syksyn tavoitteena on ollut opetella espanja ja hiljalleen se on tarttumassa, vaikkei se ole täysin sujuvaa vielä. Mielestäni on tosi tärkeä oppia tuntemaan paikallista kulttuuria ja millaisia katalonialaiset ovat. Koen itseni maailman kansalaisena ja tykkään tutustua uusiin ja erilaisiin kulttuureihin. Vaikka ohjelmassa on tietenkin paljon korista, niin olen yrittänyt, ettei elämä ole silti ihan pelkkää korista.

Lähde: Koripalloliiton tiedote