Susijengin kokeneen kaartin kokenein on ilman muuta jo vuonna 1995 maajoukkueasun ensi kertaa päälleen pukenut Hanno Möttölä. Möttölä tuo joukkueeseen vahvaa rutiinia, mutta painottaa, että pelkällä kokemuksella ei kannata edes lähteä taistelemaan menestyksestä Slovenian EM-kisoissa.

Kokemus auttaa, mutta lisäksi joka pelaajalla pitää Möttölän mukaan olla pelillisestikin annettavaa joukkueelle.

– EM-kisoihin ei lähdetä missään nimessä pyyhettä heiluttelemaan. Kokemuksen myötä tulee toki sellaista rutiinia, jolla yrittää auttaa pitämään joukkueen koossa. Kun on tarve, niin pitää vähän piiskata kavereita ja kun tuntuu siltä, että tarvitaan vähän löysää, niin sitten puhutaan valmentajan kanssa. Sen verran kauan tässä on oltu nyt mukana, ettei itse enää tarvitse esittää mitään, vaan voi ihan suoraan sanoa mielipiteensä, Möttölä sanoo SuomiKoris-sivustolle.

– Kaikki tämä kuitenkin vaatii myös sen, että on itse timanttisessa kunnossa. Jos joku kokenut pelaaja pelaa jotain viittä minuuttia pelissä ja alkaa sitten kokemukseensa nojaten kertoa miten asioita pitää tehdä samalla tavalla kuin 15 vuotta sitten, niin se ei vain toimi.

Möttölän kohdalla molemmat kriteerit täyttyvät, mies kuuluu edelleen Susijengin ehdottomiin runkopelaajiin.

– Koen, että oma roolini maajoukkueessa ei viime vuosina hirveästi ole muuttunut. Erona kymmenen vuoden takaiseen tilanteeseen on se että nyt meillä on kasassa koko joukkueellinen kansainvälisen tason pelaajia ja vastuu jakautuu tasaisemmin. Aiemmin me runkopelaajat olimme aika suuressa vastuussa ja minuutteja tuli niin paljon kuin jaksoi pelata. Täten jokaisen rooli on modifoitunut ja meidän pelitapammekin jo sanelee ettei suuria minuutteja kerry monelle pelaajalle, Möttölä itse sanoo.

Parhaalla tasolla taas

Ja ehkä vieläkin enemmän voi odottaa nyt. Möttölä on pääsemässä parhaalle tasolleen monen vuoden jälkeen.

– Olen parhaassa kunnossa mitä olen viimeiseen 4-5 vuoteen ollut eli leikkauskierteen jälkeen. Nyt takana on ensimmäinen kevät ja kesä kun etenkin jalat toimii kunnolla. Pari edellistä kesää olen jo periaatteessa ollut kunnossa, mutta ihan sitä viimeistä vaihdetta ei vain ole löytynyt.

– Akillesjänneleikkauksista ei tässä iässä niin nopeasti toivu, mutta nyt olo on kuin kolmekymppisellä, Möttölä nauraa.

Mies ehti jo kertaalleen jättää kentät, mutta veri veti takaisin ja ennen kaikkea nyt valmistauduttaessa kohti EM-kisoja eletään sitä jaksoa, joka saa Möttölän yhä syttymään.

– Koripallo on minulle myös elämäntapa. Sen jälkeen kun tulin takaisin Suomeen, on kesä ollut minulle se tärkein aika vuodessa, kun on valmistauduttu maajoukkueen kanssa tulevaan. Tämä on se joka todella edelleen motivoi, ei ehkä niinkään Suomen kiertäminen bussin kyydissä.

Kim Sanden