Slovenian EM-lopputurnaukseen on aikaa enää viikko. Slovenian EM-kisoihin on matkaamassa ennakkotietojen mukaan yli 1000 katsojaa. SuomiKoris-sivusto jakaa korisfaneille käytännön vinkkejä kisamaasta ja –paikoista. Tällä kertaa esittelyvuorossa on kisakaupunki Koper.

Susijengi pelaa alkulohkon ottelunsa Adrianmeren rannikolla sijaitsevassa Koperin kaupungissa. Koper on noin 25 000 asukkaan pieni idyllinen rannikkokaupunki jossa on hyvä nauttia kisatunnelmasta. Ohessa muutama perustieto ja vinkki kaupungista jotka saattavat helpottaa fanien sopeutumista kisapaikalle.

Sijainti:
Koper sijaitsee Adrianmeren rannalla aivan Italian rajan tuntumassa noin 100 kilometriä etelään pääkaupunki Ljubljanasta.

Lähikaupungit:
Vaikka Koper sijaitsee meren rannalla, ei se ole sinänsä rantakaupunki. Rantalomailijoiden kannattaakin suunnata Portoroziin, jossa on Slovenian parhaat (ja lähes ainoat) rannat. Koperista matkaa Portoroziin on noin 15 kilometriä.

Koperin ja Portorozin väliin mahtuu myös vierailunarvoisia paikkoja. Viehättävä Piran on tunnelmallinen ja romanttinen kalastajakaupunki noin 20 kilometrin päässä Koperista ja Izola niin ikään pieni kalastajakylä noin 10 kilometrin päässä.

Historiallinen Trieste on ensimmäinen italialaiskaupunki rajan takana ja käymisen arvoinen, ja jos aikaa riittää, niin Venetsia on noin 200 kilometrin päässä.

Kroatia on myös aivan kulman takana ja Porec on suosittu lomakohde vain 60 kilometrin päässä. Suomalaismatkailijan kannattaa ottaa huomioon, ettei Kroatia ole Schengen-alueessa, vaan sinne vaaditaan vielä passi jotta rajan ylittäminen on mahdollista.

Kulkuyhteydet:
Julkinen liikenne Sloveniassa ja lähialueilla ei ole se nopein tapa matkustaa. Esimerkiksi junamatka Ljubljanaan kestää yli kaksi tuntia. Bussi on sentään vähän nopeampi, vaikka toki silläkin on muutama pysähdys matkalla.

Mikäli pelkkä Koper ei riitä ja mieli tekee käydä myös muilla kisapaikkakunnilla, niin juna vie kaikkiin kisapaikkoihin. EM-pääsylippua näyttämällä junalipuista saa myös alennusta kisojen ajan.

Rannikkoseudulla kulkevat myös bussit jotka kiertävät rannikkopitäjät läpi. Koperista on myös mahdollista matkata veneellä vaikkapa päiväretkelle Triesteen tai Venetsiaan.

Jos kuntoilu kiinnostaa, niin myös polkupyöriä on mahdollisuus vuokrata ja niemimaan läpi kulkee suhteellisen hyvä pyöräreitti läpi Portorozin, Piranin, Izolan ja Koperin.

Kieli:
Koperissa ykköskieli on luonnollisesti sloveeni ja kakkoskielenä on italia. Alue on kaksikielistä seutua ja myös muissa kaupungeissa italia toimii. Myös englantia puhutaan yleisesti ja laajasti.

Nähtävyydet:
Kaupunkien lisäksi lähiseuduilla riittää myös nähtävää. Skockanjin (Skockanjska jama) tippukiviluolat ovat vain kivenheiton päässä ja myös maan kuuluisimpaan nähtävyyteen Postojnan (Postojnska jama) tippukiviluolastoon pääsee junalla ja vierellä sijaitsevaan Predjamin kalliolinnan (Predjamski grad). Kuuluisia Lipican hevosia voi käydä ihastelemassa parinkymmenen kilometrin päässä ja Piranin suola-altaat ovat myös kulmilla.

Ruoka ja juoma:
Italian vaikutus näkyy vahvasti Primorskan ruokailukulttuurissa. Pastat ja pitsat ovat maukkaita ja hyviä, mutta ananasta ei kannata odottaa pitsalistalta. Lisäksi varsinkin Izolasta ja Piranista löytyy erinomaisia kalaravintoloita. Izolassa ravintolalaiva Ribja kantina Ribica, Hotel Marinan kupeessa, tarjoilee yksinkertaisia, mutta maittavia kalaruokia.

Pitsanälkään Koperissa kannattaa suunnata Storijaan sekä Pizzeria 33:een, joka on slovenialaisen koripallolegenda Goran Jagodnikin omistama. Pizzeria 33 sijaitsee kävelymatkan päässä Koperin keskustasta Zusternassa. Samasta paikasta saa myös perinteisiä balkanilaisia liharuokia kuten cevapcicia. Lisäksi Mercatorin ostoskeskusta löytyy Capris josta saa niin ikään kelpo lätyt.

Hampurilaisnälkään Cityburger, Cebelnjak-rakennuksessa Intersparin ostoskeskuksen kupeessa, tarjoaa hyvän vaihtoehdon McDonaldsin purilaisille. Cityburgerista saa myös muita ruokia kuin hamppareita kuten mustekalaa ja ranskalaisia.

Nopeaan nälkään Fast Food Mowing on hyvä vaihtoehto kuten myös jalkapallostadionin kupeesta löytyvä kuppila.

Vähän vaativampaan makuun kannattaa suunnata La Storiaan, mutta vaikka ruoka on hyvää, ei se ole hinnalla pilattu. Kaupungin ykköspaikkoihin lukeutuu Gostilna Za Gradom josta saa vaatimus- ja hintatason yläpään tarjoilua.

Kaupungissa on kaksi kiinalaisravintolaa (Peking ja Zlati zmaj) lähellä Mercatorin ostoskeskusta. Erityisesti Peking on kovassa suosiossa.

Paikallista ”kotiruokaa” löytää Istrska kletistä lähellä Cevljarska ulicaa. Istrska kletistä saa alueelle tyypillistä ruokaa kelpo hintaan.

Rannikon parhaat jäätelöt löydät yleisen mielipiteen mukaan Sladoladosta. Salmiakkia tai lakritsia on kuitenkin vaihtoehdoista turha etsiä.

Juomapuolelta paikalliset viinit ovat ehdottomasti kokeilemisen arvoisia. Paikalliset oluet Union (punainen) ja Lasko (vihreä) ovat myös aivan kelpo kamaa. Keskustasta löytyy useita kuppiloita ja kahviloita joissa aikaansa voi viettää fanialueiden lisäksi. Pub 33 on sporttifanien keskuudessa suosittu. Lord Byron on kaupungin englantilaispubi, joka on brittipubille tyypillisesti viihtyisä ja siellä on saatavilla runsaasti tuontioluita.

Opiskelijat viihtyvät hyvin Bellavita-baarissa, joka sijaitsee samassa rakennuksessa kuin Capris. Baarissa on usein myös livemusaa. Myös Battirame on suosittu paikallisten keskuudessa. Se on Banka Koperia vastapäätä aitauksen takana ja terassialue tuntuu lähinnä jonkun takapihalta eikä vaikutelmaan vähennä yhtään omistajan koira, joka saattaa toivottaa vieraat tervetulleiksi.

Konemusiikin ystävät saavat menojalalleen vipatusta Planet Tusista joka on Tusin ostoskeskuksessa. Sieltä löytyy myös keilahalli sekä biljardipöytiä ajanvietteeksi.

Vapaa-aika:
Koperissa voi kisojen katselun lisäksi ajaa myös kartingia, joka sijaitsee aivan hallin tuntumassa. Keskustan lähettyvillä on myös vesipuisto Aquapark Zusterna, jossa voi käydä laskemassa liukuja ja vilvoittelemassa. Intohimoisille golfaajille lähimmät kentät löytyvät Lipicasta (9 reikää) ja Triestestä (18 reikää).

Stadionin ympärillä on myös liikuntakeskus jossa voi käydä lenkkeilemässä tai ulkopunttisalilla. Alueelta löytyy myös koris- ja jalkapallokenttiä.

Tapahtumia:
EM-kisojen aikaan Koperissa on kaksi fanialuetta joissa näytetään pelejä ja järjestetään tapahtumia ja konsertteja. Yksi on Carpacciov Trgilla Tavernassa ja toinen Ukmarjev Trgilla. Ne ovat hyviä paikkoja tutustua muun muassa muihin kisafaneihin ja seurata lohkon muita otteluita. Lisäksi suomalaisfaneille on oma fanikahvila, mihin voi kokoontua fiilistelemään pelejä. Bar Museum palvelee suomalaisia ja paikalla on paikallisen yliopiston vapaaehtoinen kertomassa tapahtumista ja auttamassa parhaansa mukaan.

Kisoihin matkaavien kannattaa myös merkata kalentereihinsa torstainen fani-ilta, jossa Tavernassa on mahdollisuus päästä tapaamaan pelaajia ja viettämään iltaa musiikin tahdissa. Jatkot ovat sitten Bar Museumissa. Tapahtumasta voi lukea lisätietoa täältä.

Ilmasto:
Slovenian rannikolla on välimeren ilmasto ja vielä syyskuun alussa lämpötila saattaa nousta reilusti hellelukemiin. Herkkähipiäisten kannattaakin varautua aurinkorasvan kera.

Lisätietoa löytyy Koperin sivuilta.