Sloveniassa pitää vakituisesti majaansa muutamia kymmeniä suomalaisia. Joka keskiviikko osa ihmisistä kokoontuu paikalliseen kahvilaan vaihtamaan kuulumisia ja viettämään aikaa kanssamaalaistensa kanssa.

Ihmiset ovat löytäneet pienen Slovenian useimmiten joko rakkauden, työn, koulun tai sitten puhtaan seikkailunhalun kautta. Keskiviikkokahvit ovat perinne jo viime vuosituhannelta.

– Aloitimme nämä kahvit varmaan noin 25 vuotta sitten, yli 45 vuotta Sloveniassa asunut Leena Rejec valottaa.

Kahvit keräävät väkeä vauvoista mummoihin ja jokaiselta elämänpolulta. Vuosien varrella myös muutama Suomesta kiinnostunut paikallinen on liittynyt vakiokahvittelijoiden joukkoon. Onpa joku oppinut suomenkielenkin.

– Meitä on ollut täällä kaikenlaisia. On niitä jotka asuvat vakituisesti, sitten on ollut opiskelijoita ja sellaisia jotka ovat täällä töissä, Rejec jatkaa.

Rejecin ja 33 vuotta Sloveniassa asuneen Paula Simnovecin johdolla uudet oppivat maan tavoille nopeasti.

– Tällaiset tietämättömät oppivat paljon, kun täällä kuuntelee muiden juttuja, viime syksynä Sloveniaan muuttanut Pirjo West naurahtaa.

Teemu Rannikko kahviseurueen suosikki

Sloveniassa asuvat suomalaiset ovat tuttu näky maassa järjestettävissä urheilutapahtumissa kannustamassa suomalaisia. Talvilajeissa liput heiluvat ja Union Olimpijan koripallopeleissäkin kaikuvat silloin tällöin suomalaiset kannustushuudot. Tulevissa kisoissa Susijengille on kannustus jälleen taattu sekä katsomosta että kotisohvalta.

Erityisesti kolmen kauden ajan Ljubljanassa pelannut Teemu Rannikko on kahviseurueen suosikki. Ensivisiitillään Rannikko kävi itse usein paikalla, mutta viime vuonna pääasiassa hänen vaimonsa edusti perhettä esikoisen kanssa.

– Olemme seuranneet Teemun edesottamuksia tarkkaan jo vuodesta 2005. Ja Sasunkin [Salin] tietysti siitä asti kun hän tuli, urheilukuvaajanakin toimiva Leena Jeroncic valottaa.

Rannikko oli aikoinaan auttamassa Suomen osastoa myös loppuvuodesta järjestettävässä hyväntekeväisyysbasaarissa.

– Teemuhan kävi leipomassa myös Karjalan piirakoita, muistatteko, Simnovec innostuu.

– Hän jakoi siellä nimmareita ja oli muutenkin auttamassa, Rejec muistelee.

Susijengin mahdollisuuksiin uskotaan

Susijengi pelaa omat ottelunsa Koperissa, mutta jatko-ottelut käydään Ljubljanassa. Kahvipöydässä on kova luotto, että Suomi raivaa tiensä jatkoon.

– Jos kaikki menee nappiin, niin uskon heidän menevän jatkoon, 16 vuotta Sloveniassa asunut Jeroncic ennustaa.

– Hehän ovat pelanneet hyvin harjoitusotteluissa. Sitten pelejä voisi mennä katsomaan, kun tulevat tänne pelaamaan, Rejec jatkaa.

Paikallisten vinkit

Monen vuoden kokemuksella paikalliset osaavat neuvoa myös kisaturisteille parhaat paikat missä käydä.

– Menkää vuorille. Slavnik on rannikon Triglav, Slovenian korkeimman vuoren Triglavin kahdesti kiivennyt Paula Wolski ehdottaa.

– Piraniin kannattaa mennä ehdottomasti, Rejec ja Simnovec sanovat yhdestä suusta.

– Skocjanskin tippukiviluolat ilman muuta, Simnovec jatkaa.

– Mutta se on pitkä kävely ja kierros kestää kolme tuntia, Rejec muistuttaa samaan hengenvetoon.

– Ne on urheilijoita, kyllä ne jaksaa, Simnovec heittää kahvipöydän räjähtäessä tuttuun nauruun.

Rannikolla sijaitsevat kuuluisat Secovljen suola-altaat kuuluvat myös Rejecin listalle.

– Ne kannattaa käydä katsomassa. Varsinkin illalla, kun aurinko laskee. Euroopassa vain Sloveniassa ja Ranskassa on tuollainen luonnonpohja. Muun muassa Jamie Oliverin kaikki ravintolat käyttävät vain sitä suolaa, kuten myös monet muut kuuluisat ravintolaketjut, Rejec vinkkaa.

Ruoka- ja juomasuosituksista paikalliset herkut saavat kehuja.

– Rannikolla kannattaa syödä kalaa ja juoda Teran-viiniä, Wolski ohjeistaa.

– Kalaa ja muita mereneläviä kannattaa syödä. Refosk ja Malvazija ovat rannikon viinejä ja siellä on myös Vina Koper, jossa varmaan voi käydä kokeilemassa heidän viinejään, Rejec paljastaa.

Salttu Forsström

Salttu Forsström on Sloveniassa asuva suomalainen vapaa toimittaja, joka raportoi SuomiKoris.comille suoraan EM-kisaisäntämaan ilmiöistä ja tapahtumista.