NBA-joukkue Los Angeles Lakersissa ’medical trainer’ –tittelillä kymmenen vuotta työskennellyt Marko Yrjövuori vahvistaa Susijengin huoltojoukkoja tulevana kesänä.

Supertähti Kobe Bryantin luottomiehenä tunnettu Yrjövuori liittyy Susijengi-vahvuuteen 10. elokuuta ja on maajoukkueen matkassa, kun Suomi pelaa historiansa ensimmäisissä MM-kisoissa, Espanjassa 30.8. alkaen.

Suomessa lyhyellä visiitillä piipahtanut Yrjövuori ei peitellyt innostustaan kesän ohjelmalisäyksestä.

– Innostuin välittömästi, kun tällainen tilaisuus tuli. Olen valmis tekemään mitä vain pystyn Suomen maajoukkueen eteen, kertoi Yrjövuori Basket.fin sivuilla.

46-vuotiaaseen Yrjövuoreen on helppo kiinnittää kliseisiä termejä ilman, että termit hänen kohdallaan olisivat yliampuvia. 1990-luvulla Yhdysvaltoihin matkalaukun kanssa Paimiosta lähtenyt Yrjövuori on ’suomalainen tuhkimotarina”, joka on toteuttanut ’amerikkalaisen unelman’.

Yrjövuoren tie on vienyt yrittäjyyden, yritteliäisyyden ja sattumankin kautta ensin Los Angeles Kingsin jääkiekkojoukkueen huoltotiimiin, josta hänet rekrytoitiin NHL:n työsulkukaudella 2004-05 NBA:n tunnetuimman joukkueen Lakersin huoltojoukkoihin.

Lakers-vuosiltaan on Yrjövuorella kaksi mestaruussormusta (2009, 2010) ja kuuluu mm. harvalukuiseen suomalaisjoukkoon, joka on tavannut USA:n presidentin Barack Obaman. Lakersissa Yrjövuorella on muodostunut erityissuhde 16 kertaa NBA:n tähdistöotteluun valitun Kobe Bryantin kanssa. Yrjövuori vastaa Bryantin lihashuollosta illasta ja päivästä toiseen.

– Sain Lakersilta virkavapaata maajoukkueohjelmaa varten ja keskustelin asiasta myös Bryantin kanssa. Hän on itse edustanut monesti USA:ta arvokisoissa ja innosti sekä kannusti myös minua. Olen ollut kauan Suomesta pois, mutta kotimaa on minulle tärkeä asia, Yrjövuori sanoi.

– Olemme iloisia saadessamme lisäkäsiä huoltotiimiimme ja siitä, että Marko oli aloitteellinen ja halusi tulla auttamaan maajoukkuetta, kommentoi Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann.

Heinäkuussa yhteen kokoontuvan Susijengin otteluohjelma MM-kisoissa on kiivastahtinen, joka korostaa huollon ja palautumisen merkitystä. Suomi pelaa hegemoniallisen avausottelunsa 30.8. USA:ta vastaan ja alkusarjassa yhteensä viisi ottelua kuudessa päivässä.

Susijengissä pelaajien fysiikkapuolen apuna toimivat fysioterapeutti Vesa Kuparinen, osteopaatti Aleksi Hakanto, fysiikkavalmentaja Jussi Hirvonen, lääkäri Aleksi Kallioniemi sekä Yrjövuori.

– Marko on loistava lisä maailmanluokan staffiimme. Hän tuo lisää ammattilaistason osaamista, iloitsi Susijengin kapteeni Hanno Möttölä.