Suomalaiselle koripallofanille Kristian Palotie on tuttu nimi. Kaikilla ei kuitenkaan ole todellista käsitystä miten monella saralla Palotie suomalaista koripallokulttuuria eteenpäin vie.

Syyskuussa 30 vuotta täyttänyt Palotie tunnetaan Ura Basketin miesten joukkueen päävalmentajana miesten I-divisioona A:ssa ja vastuuvalmentajana koripalloseura Sykin poikien U16-joukkueessa. Valmentajana Palotietä voisi ajatella iältään nuoreksi, mutta mies on silti ehtinyt jo muun muassa suorittaa Suomen Koripalloliiton huippukoripallovalmentajatutkinnon (HKVT).

Valmentamisen lisäksi Palotietä kuullaan selostajana Ruutu-palvelun NBA-otteluissa sekä Viasatin Euroliiga- ja maajoukkueotteluissa. Ei tässäkään vielä kaikki: Palotie julistaa koripallon ilosanomaa podcast-applikaatio Suplaan ilmestyvässä NBA-ohjelmassa Keskelle keksintöä viikoittain vaihtuvin vierain.

Ei ole missään määrin liioittelua puhua yhdestä maamme intohimoisimmista koripallon sanansaattajista.

Kuten olettaa saattaa, Palotie on hulluna NBA:han. Robert Horryn summeriheittoon huipentunut, vuoden 2002 läntisen konferenssin neljäs finaali on Palotielle yksi tärkeimpiä muistoja liigasta. Muina mieleen syöpyneinä hetkinä hän nostaa vuoden 2010 seitsemännen loppuottelun Lakersin ja Celticsin välillä sekä vuoden 2014 San Antonio Spursin.

Myös Palotie on ollut hurmiossa Lauri Markkasen sisääntulosta maailman kovimpaan liigaan, mutta sanoo, ettei ole yllättynyt uuden suomalaisen supertähden otteista.

– Ei, mikään ei ole Lauri Markkasessa yllättänyt. Hän on joukkueen paras pelaaja ja juuri nyt pelaa paremmin kuin kukaan 2017 NBA Draftissa varattu pelaaja. Hän on mielestäni Ben Simmonsin jälkeen tällä hetkellä parasta tulokaskauttaan pelaava pelaaja, Palotie analysoi.

Chicago Bullsin kauden aloitus ei ole tulosten valossa ollut häävi, eivätkä ennusmerkit povaa tulevaisuudesta tällä kaudella valoisampaa.

– Olisihan se hienoa nähdä nuori herra esimerkiksi tämän hetken Warriorsissa, Spursissa tai omiin silmiin sopivissa Grizzliesissä tai Timberwolvesissa. Samalla kehityksen kannalta uskon, että Bulls on Markkasen kehityksen kannalta juuri se oikea haaste – eli kaikkein vaikein sellainen.

– Edellä mainituissa joukkueissa Markkanen voisi niillä omilla, NBA-tasollakin eliittiä olevilla, osa-alueillaan tehdä kovaa jälkeä. Nyt hän joutuu ajoittain lähes maksimaalisen epämukaviin tilanteisiin, jossa on pakko myös heikkouksillaan selvitä. Pitkässä juoksussa uskon vahvasti, että tämä tekee Markkasesta lopulta paremman pelaajan kuin hänestä tulisi missään muualla.

Palotiellä on antaa suomalaiselle NBA-fanille mielenkiintoisia tärppejä seurattavaksi alkaneelle kaudelle.

– Helpot (ja hyvät) vastaukset olisivat Lauri Markkanen, Giannis Antetokounmpo ja Golden State Warriors, Palotie listaa. Hän myös neuvoo nauttimaan viimeiseksi mainitusta vielä kun voimme. Kaikki aikakaudet päättyvät ennemmin tai myöhemmin.

Palotie on kuitenkin valmentaja ja koripallon intohimoinen kehittäjä. Hän ei tyydy neuvomaan ihmisiä katsomaan vain yksilöitä ja joukkueita.

– Annan kovemman haasteen: Seuratkaa miten eri joukkueet hyödyntävät vahvuuksiaan ja peittävät heikkouksiaan – ja toteutuuko se taktisilla vai roolituksillisilla valinnoilla.