Kristaps Porzingis, 22, on yksi ikäluokkansa lahjakkaimpia pelaajia maailmassa. Latvialainen lähti 15-vuotiaana poikana jo Espanjaan koripallon perässä ja siivet ovat kantaneet aina maailman huipulle NBA:han saakka. Iso laitahyökkääjä edustaa New York Knicksia.

Suuriin lahjakkuuksiin kohdistuu aina suurimmat odotukset. 6-vuotiaana lajin aloittanut Porzingis tulee koripalloperheestä. Hänen veljensä sekä nykyinen agenttinsa Janis Porzingis oli niin ikään ammattilaiskoripalloilija. Kristaps ilmoittautui vuoden 2014 NBA-draftiin, mutta jäi pois kaksi päivää ennen varaustilaisuutta. Seuraavana vuonna New York Knicks varasi hänet ensimmäisen kierroksen neljäntenä pelaajana ja tarina oli valmis alkamaan.

Kaksi ensimmäistä kautta ovat olleet tilastojen valossa yksilönä Porzingisille menestyksiä, mutta se ei raudanlujaa huippu-urheilijaa miellytä jos joukkueen menestys on surkeaa – ja Knicksin on todella ollut.

– Se oli vaikea vuosi, Porzingis sanoi radio-ohjelma Mike’s on -lähetyksessä viime kauteen viitaten.

– Voitimme alussa paljon pelejä puhtaasti lahjakkuutemme vuoksi. Tiesin välittömästi, ettei se tulisi kestämään koko kautta. Mahalasku alkoi, se ei ollut enää hauskaa. Se ei ollut kovin nautinnollinen kausi.

Ei ole kysymystäkään siitä, etteikö Porzingis kuuluisi Knicksin tulevaisuuteen latvialaisen kehityksen jatkuessa nähdynlaisena.

Esimerkiksi Porzingisin fysiikka on kehittynyt huimaa vauhtia. Nuori mies on yhdellä yhtä vastaan -tilanteissa jo nyt vahva kuin härkä ja vastustajat ovat reagoineet siihen.

– Tunnen itsekin vahvistuneeni, Porzingis myöntää.

– Vastustajat yrittävät olla todella fyysisiä kanssani, koska olen keskeisempi osa joukkueen hyökkäystä, joten se ei ole helppoa minulle. Tunnen oloni noissa kamppailuissa nyt kuitenkin mukavaksi.

Päävalmentaja Jeff Hornacekk ei päästänyt Porzingisia viime kaudella millään tasolla helpolla. Hornacekk ei ollut tyytyväinen Porzingisin puolustusasenteelle ja tämä vaikutti suoraan valmentajan ja pelaajan väliseen suhteeseen. Nyt suhde ja Porzingisin puolustaminen ovat kuitenkin kunnossa.

– Hän on kehittänyt peliään kuten suurin osa nuorimmista pelaajista. He ovat työskennelleet läpi kesän lujaa ja hänestä on tullut vahvempi. Lisäksi keskialueen peli on kehittynyt huimasti. Hän pelaa suurella itseluottamuksella, eikä yritä väkisin tehdä mitään, Hornacekk hehkutti nuorukaista haastattelussa.

Ennen kauden alkua Porzingis asetti kolme maalia kaudelle: Tähdistöpeli, kehittyneimmän pelaajan Most Improved Player -palkinto ja vuoden puolustava pelaaja. Hän blokkaa keskimäärin 2,3 kertaa ottelussa, kolmanneksi eniten liigassa, ja tekee jatkuvasti puolustuksessa oikeita pelinlukuja.

– Minulla on mahdollisuus voittaa vuoden puolustavan pelaajan palkinto – jos ei tällä kaudella, niin tulevaisuudessa urallani. Se todella on tavoitteeni, Porzingis sanoo.

Lähde: New York Post