NBA:n ykköstähti LeBron James ei ole vielä päättänyt ensi kauden suunnitelmiaan. James koki Clevelandin kanssa tylyn 0-4-tappion maailman parhaan koripalloliigan finaalien otteluvoitoissa Golden Statelle, ja uran neljäs mestaruus jäi saavuttamatta.

Halutessaan 33-vuotias James voi purkaa sopimuksensa Clevelandin kanssa. Hän sanoi kaksi viikkoa sitten, ettei hänellä ole vielä aavistustakaan uransa jatkosta.

Jamesille olisi tarjolla pelipaikka Houstonissa, Philadelphiassa tai Los Angeles Lakersissa. Mitä hänen pitäisi tehdä? Tähän vastasi entinen suomalainen NBA-pelaaja Hanno Möttölä, 41.

– Se olisi hänelle jo kolmas seuran vaihto. Hänet draftattiin Clevelandiin, vaihtoi Miamiin, vaihtoi takaisin Clevelandiin ja lähtisi nyt taas johonkin muualle. Itse arvostan niitä pelaajia, jotka pysyvät seurauskollisina. NBA:n kulttuuri on kuitenkin muuttunut, harvassa ovat pelaajat, jotka pelaavat enää yhdessä organisaatiossa uransa alusta loppuun, Möttölä muistuttaa SuomiKoris-sivustolle.

– En osaa sanoa. Mielestäni kaikista järkevintä voisi ehkä koripalloilulisesti olla siirto Lakersiin, missä hän voisi pelata johtavassa roolissa vaikuttamatta liikaa muiden pelaajien kehitykseen. Jos hän Philadelphiaan menee, Ben Simmons ei voi olla peliä pyörittävä iso takamies. LeBron kun tarvitsee pallon käteensä ja on itse käytännössä pelinrakentaja.

Houstonissa James ei välttämättä saisi niin paljon palloa kuin on tottunut saamaan Clevelandissa.

– Jos hän menee Houstoniin, niin siellä on liigan eniten koripalloa leipova James Harden. Hyvät pelaajat pystyvät tietysti aina muuntautumaan, mutta onko LeBron vielä valmis antamaan pallon Hardenille tai luopuisiko Harden roolistaan, se on hyvä kysymys, Möttölä sanoo.

NBA:n finaaliparissa ei ollut epäilystä voittajasuosikista. Clevelandin mahdollisuuksia pidettiin jo etukäteen vähäisenä, vaikka toista miljoonaa dollaria kroppansa ylläpitoon vuodessa investoiva James koreileekin joukkueensa ehdottomana ykköstähtenä.

– Tietysti LeBron on sikäli itse syypää tähän nykyiseen joukkueeseen, että hän vaati kavereilleen hirveät sopimukset ja nyt joukkueessa pelaa alle keskitason ylipalkattuja NBA-pelaajia aloitusviisikossa. Siinä mielessä LeBron ei voi syyttää kyllä hirveästi muita kuin itseään Clevelandin tämänhetkisestä tilanteesta. Siellä ovat J.R. Smith ja Tristan Thompson, jotka vetävät karmeita palkkoja ja sitovat joukkueen mahdollisuudet pelaajamarkkinoilla.