Kotimaista Korisliigaa ja kansainvälistä FIBA Europe Cupia pelaava joensuulainen Kataja Basket on tehnyt loppukauden mittaisen sopimuksen uuden sisäpelaajan kanssa.

209-senttiseltä Adrian Diazilta odotetaan mm. aktiivisuutta hyökkäyspelissä ja ulottuvuutta korinaluskamppailuissa. Kuuban ja USA:n passeilla liikkuva 25-vuotias sentteri valmistui yhdysvaltalaisesta Florida International -yliopistosta vuonna 2016 ja alkamassa on kolmas ammattilaiskautensa. Kaksi ensimmäistä Diaz vietti Romaniassa BC Timisoaran riveissä, jossa kunnostautui etenkin tarkkana viimeistelijänä.

Diaz oli molemmilla Romanian-kausillaan maan pääsarjan paras kahden pisteen heittäjä. Tarkkuutensa 2016-17 oli peräti 72 % (heitot 128/179) ja viime kaudenkin päätteeksi 69 % (194/281).

Ensimmäisenä ammattilaisvuonnaan (2016-17) hän pelasi BC Timisoarassa yhdessä mm. ex-Kataja-laiturin Jonte Flowersin kanssa tilastoilla 11,8 pistettä, 4,8 levypalloa ja 0,5 torjuntaa, peliaikaa kertyi keskimäärin 20 minuuttia per ottelu.

Viime keväänä Timisoara laittoi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella tiukille ex-Kataja Jukka Toijalan valmentaman Steaua Bukarestin. Myöhemmin aina liigafinaaliin saakka edennyt Steaua joutui pelaamaan kaikki viisi ottelua ennen kuin se selvisi jatkoon (otteluvoitot 3-2). Diaz esiintyi kauden 36 ottelussa keskimäärin 23 minuuttia tilastoilla 14,1 pistettä, 5,6 levypalloa ja 1,0 torjuntaa.

Kataja Basket joutui kääntämään katseet täysipainoisesti pelaajamarkkinoille viime viikolla, kun sisäpelaaja Ryan Wrightin sopimus irtisanottiin.

Päävalmentaja Juha Sten on helpottunut, kun tiivis ja kuluttava työrupeama on nyt ohi.

– Tarvitsimme pelaajan, joka parantaa viisi vastaan viisi -puolustustamme. Sentterin, joka pystyy suojaamaan omaa koria sekä paitsi huolehtimaan omasta puolustettavastaan auttamaan tarvittaessa muitakin.

– Adrianilla on takana kaksi ehjää vuotta hyvätasoisessa Romanian liigassa. Hänen olisi ollut mahdollista jatkaa siellä edelleen, mutta pelaaja halusi katsoa muitakin vaihtoehtoja, Sten taustoittaa Katajan sivuilla.

Hyökkäyspään osalta valmennusjohto haluaa säilyttää mukavasti pisteitä tuottaneen pelitavan myös uuden tulokkaan myötä.

– Hänen on sopeuduttava meidän tapaamme hyökätä eikä toisin päin, Sten alleviivaa.

– Adrian on hyvä ”roskapalloissa”. Hän on myös erinomainen ”rullaaja” ja juuri tämän elementin säilyttäminen hyökkäyspelissämme on tärkeää. Emme halunneet lähteä muuttamaan kyseistä osa-aluetta haikailemalla esimerkiksi dominoivan post-pelaajan perään.

Diaz pelasi yliopistokoripalloa kahdessa eri opinahjossa: kaudet 2011-13 Kansas Statessa ja 2013-16 Florida Internationalissa.

Jälkimmäisen riveissä sentteri saavutti Panthers-paidassa valtakunnallistakin huomiota torjumalla heittoja siihen tahtiin, että oli kaudella 2015-16 koko maan kattavassa tilastossa kuudenneksi paras (ka 2,9 torjuntaa per ottelu).

Kaudella 2014-15 hän oli samaisen tilaston seitsemänneksi paras (ka 3,0) ja tuolloin muita tilastomerkintöjä kirjattiin keskimäärin 15,3 pisteen ja 7,8 levypallon edestä.

Päätöskaudellaan 2015-16 Diaz valittiin konferenssinsa (Conference USA) kakkostähdistöön. Muita huomionosoituksia peluriin kohdistui kausina 2014-15 ja 2015-16, jolloin hänet arvostettiin mm. konferenssin (Conference USA) puolustustähdistöön.

Adrian Diaz saapuu Joensuuhun loppuviikon aikana ja pelaa näillä näkymin ensi kertaa Kataja-paidassa tulevana keskiviikkona, jolloin joukkue kohtaa FIBA Europe Cupissa vieraskentällä hollantilaisen ZZ Leidenin.