Yksi kesä voi tehdä ihmeitä. Saatuaan kutsun ensimmäiseen Susijengin Open Gym -leiritykseensä kesällä 2020 Max Besselink päätti tunnustella, olisiko hänestä harjoittelemaan maan parhaiden pelaajien kanssa. Kesä jälkeen Besselink otti evoluutioloikan pelaajana, löi läpi Korisliigassa ja ansaitsi kutsun Susijengin EM-karsintaleiritykseen.

Vielä vuosi sitten lukion toista luokkaa käynyt Besselink edusti Helsingin NMKY:n miesten edustusjoukkuetta Divari A:ssa. Nuorukainen oli saanut hyvää tuntumaa aikuisten peleistä ja kohonnut HNMKY:n tehokkaimpien pelaajien kaartiin 13,9 pisteen ja 6,3 levypallon ottelukohtaisilla keskiarvoillaan.

Koronaviruspandemian keskeytettyä kauden Besselink keskittyi harjoitteluun: hän nosti punttia, heitteli ulkokentillä ja juoksi juoksemasta päästyään. Kun Besselink sai 18-vuotispäiviensä aikoihin kutsun Susijengin Open Gym -rinkiin, hän päätti ottaa rohkeasti härkää sarvesta ja lähteä maan parhaiden pelaajien joukkoon keräämään treenikevään 2020 satoa.

– Olin tosi yllättynyt maajoukkuekutsusta. Ajattelin, että menen paikalle tunnustelemaan, että miltä tuntuu pelata aikuisten äijien kanssa, ja olin shokissa, kun pärjäsinkin vauhdissa ihan hyvin. Treenasin lopulta Open Gymissä täydet seitsemän viikkoa. En missannut yhtään treenipäivää ja kroppa tuntui koko ajan tosi hyvältä, Besselink naurahtaa Koripalloliiton tiedotteessa.

Ennen heinäkuun lopun Viro-maaotteluita Besselink puki Suomi-paidan ylleen suljetuin ovin pelatussa scrimmagessa Viroa vastaan. Tulokas mätti scrimmagessa pysäyttävät 21 pistettä ja 10 levypalloa.

– Menin peliin ”nothing to lose”-asenteella ja kaikki heitot meni sisään. Sen jälkeen ajattelin vaan että okei, ehkä mä pystyn pelaamaan syksyllä Korisliigaa.

Kotti ja Huff mentoreina Seagullsissa

Korisliiga-kauden 2020–21 syksy on esitellyt suomalaisen pääsarjakoripallon ystäville tukun erinomaisia liigakartalle uusia tai verrattain uusia pelaajia. Viime vuodet HBA-Märskyä edustaneet Tomas Pihlajamäki (Pyrintö) ja Perttu Blomgren (Vilpas) ovat jättäneet jälkensä liigakentille, Lahti Basketballin Ville Karvonen on ottanut divarivuosinaan loikan pelaajana ja Yhdysvalloista palannut Remu Raitanen on pääsemässä irti Lapualla.

Vuoden päästä Yhdysvaltain yliopistoliiga NCAA:n Santa Claraan siirtyvä Besselink on puolestaan ollut parhaimmillaan erinomainen. Joka paikkaan kentällä ehtivä teini-ihme on ansainnut tappiottomassa liigakärjessä 17 minuuttia ottelua kohden ja kellottanut siinä ajassa 7,7 pisteen ja 4,4 levypallon keskiarvot.

– Minulla ei ole sillä lailla esikuvaa NBA:ssa tai missään. Yritän olla ihan oman tyyppinen pelaajani. Kuuntelen tosi tarkasti vanhempien pelaajien ja valmentajien vinkkejä ja yritän omaksua kaikilta elementtejä omaan peliini, nuorukainen arvioi.

– Viime kevään ja kesän treeneissä tein mielestäni loikan erityisesti atleettisuudessani. Olen onnistunut mielestäni ihan hyvin repimään levypalloja, juoksemaan kenttää ja viimeistelemään nopeasta. Kyllä minä pidän itseäni myös heittäjänä – mitä nyt kolmoset pitää pistää liigassa paremmin sisään.

Suomen kärkipään koripalloprospektien joukkoon kohonnutta Besselinkiä auttaa päivittäin Seagullsissa kaksi Susijengi-veteraania, Tuukka Kotti ja Shawn Huff, jotka ovat kahteen pekkaan kellottaneet 426 miesten maaottelua ja kymmenet miesten arvokisat.

– Siitä on tosi iso apua, että saa apua tuollaisilta kaiken nähneiltä pelaajilta. Todellakin kuuntelen tosi tarkasti kaiken, mitä ne sanoo, kertoo Besselink, joka jopa muistaa ensikohtaamisensa Huffin kanssa.

– Olin joskus minipoikaiässä Wartti Basketin junnujen kanssa katsomassa Susijengin treenejä ja minulla oli siellä Shawnin paita päällä. Sain treenien jälkeen Shawnilta nimmarin ja yhteiskuvan ja meidän kokoero oli ihan jäätävä. Nyt voin sitten katsoa Shawnia alaspäin pari senttiä pidempänä, Max nauraa.

Nuoruuden energiaa ja vinkkejä vanhemmilta

Viime kesän Open Gymin jälkeen Besselink liittyi 18-vuotiaiden poikien maajoukkueen vahvuuteen kahteen elokuiseen Viro-maaotteluun. ”Virallisen” Susijengin leirityskutsun Besselink sai lokakuun lopussa ja nyt hän kirmaa samalla kentällä Sasu Salinin, Alexander Madsenin ja muiden maan parhaiden pelaajien kanssa.

– Tämä on niin hyvähenkinen joukkue, että tuntuu kuin olisi treenannut näitten jätkien kanssa aina. Jokainen neuvoo ja jeesii ja tulee kysymään kuulumisia ja heittämään läppää, Besselink kehuu.

Susijengiin Besselink lupaa tuovansa sitä samaa mitä Seagullsiinkin: energiaa, atleettisuutta, periksiantamattomuutta, levypalloja, tilanteiden pelaamista loppuun asti.

– Teen just niitä juttuja, mitä minä aina teen ja mitä koutsi tahtoo: otan heiton, annan ekstrasyötön, juoksen kenttää, puolustan ihan täysillä, haen riistoa ja blokkia, pelaan tosi kovalla energialla. Jokainen minuutti treeneissä ja matsissa vedetään täysillä.

Ensimmäiselle viralliselle maajoukkueleirilleen Max Besselink sai hyvät eväät kotoaan: onhan Gerry Besselink pelannut mm. viisi pääsarjakautta ja Nina Besselink (os. Johansson) paitsi voittanut kaksi naisten Suomen mestaruutta, pukenut myös naisten maajoukkuepaidan ylleen 18 kertaa.

– Ne sanoo, että älä arastele, vaan näytä mitä pystyt tekemään ja nauti kokemuksesta. Minusta on makee juttu, että pääsin tänne asti 18-vuotiaana ja minulla on isoja suunnitelmia tulevaisuudelle.

Susijengi kohtaa EM-karsintakuplassa lauantaina 28.11. Georgian klo 19.30 ja maanantaina 30.11. Serbian klo 19.00. Yle televisioi ottelut kanavillaan.