Heta Äijänen palasi yhden Suomessa vietetyn vuoden jälkeen takaisin ulkomaan kentille täksi kaudeksi. Äijänen pelasi kauden aikana Espanjan kakkostasolla Maresmessa sekä Islannin liigassa Valurissa.

Äijänen oli aiemmin pelannut kaksi kautta Saksassa ja vietti viime kauden Naisten Korisliigassa. Täksi kaudeksi hän päätti suunnata taas ulkomaille ja ensiksi seuraksi valikoitui Espanjan LF Challengessa pelaava Maresme. Hän jätti kuitenkin Espanjan auringon taakseen loppuvuonna ja siirtyi tämän vuoden alussa Islantiin Valurin joukkueessa.

Espanjassa vietetty aika oli vaiherikas. Sitä varjostivat alkukaudesta tullut loukkaantuminen sekä seuran sekava toiminta.

– Minulla murtui käsi heti kauden toisessa pelissä ja se oli sääli, sillä tykkäsin todella paljon sen hetkisestä valmentajasta ja oli sellainen luotto tekemiseen. Sitten marraskuun lopussa kaikki meni uusiksi, kun valmentajat saivat lähteä ja pari pelaajaakin lähti, kun eivät tykänneet toiminnasta. Sitten minäkin päätin lähteä ja hyvä niin. Se seuran toiminta oli aivan järkyttävää eikä toiminut lainkaan, Äijänen käy kautta läpi Koripalloliiton verkkosivuilla.

– Kaudessa oli paljon vaihtelua, kun tutustui uusiin pelitapoihin, kulttuureihin, maihin ja organisaatioihin. Kauteen mahtui paljon. Ei ollut huono asia, että vaihdoin maisemaa kesken kauden ja oli loppujen lopuksi hyvä, että lähdin Espanjasta. Siellä toiminta oli aika leväperäistä, Äijänen jatkaa Espanjan kokemuksistaan.

Loppukaudeksi Äijänen meni jahtaamaan Islannin mestaruutta Valuriin. Valur oli hallitseva mestari ja runkosarjan kakkonen tasapistein runkosarjan voittaja Fjölnirin kanssa, joten odotukset olivat korkealla välieriin lähdettäessä. Valurin kausi loppui kuitenkin heti kättelyssä.

– Islannissa joukkueen johtaminen oli parempaa, mutta kauden päätös oli tietenkin pettymys, Olimme hallitseva mestari ja oli puhetta mestaruuden uusimisesta, joten kaudesta jäi hampaankoloon, kun hävisimme välierät suoraan 0-3. Ehkä se kertoi siitä, ettei pelitapamme ollut kovinkaan hyvä.

Vaikka kauteen mahtui vastoinkäymisiä ja pettymyksiä, niin Äijänen ottaa kaudesta positiiviset asiat mukaan.

– Kokonaisuudessaan kausi oli hyvä kokemus ja sain vuodesta paljon. Henkisesti kasvoin paljon ja pelillisesti sain vahvistettua omia heikkouksiani ja opin uusia juttuja. Olen myös kokenut kaksi uutta maata ja nähnyt huikeita paikkoja.

– Tästä kaudesta jäi nälkää ja ensi kauteen lähden paljon vahvempana. Olen saanut selkeämpää ajatusta siitä mihin en halua mennä uudestaan ja nähnyt espanjalaisia joukkueita ja heidän pelityylejään. Islanti on upea paikka mennä vaikka lomalle, mutta koripalloilullisesti en ehkä menisi sinne uudestaan. Nyt tiedän paremmin mitä haluan jatkossa, kertoo Äijänen.

Äijänen haluaa jatkaa ulkomailla myös jatkossa, mutta päätöksenteon aika on vasta myöhemmin.

– Nyt vedetään vähän happea ja nollataan tämä kausi. Ensi kaudesta en tiedä vielä ja täytyy pohtia missä ura jatkuu. Haluan ehdottomasti päästä vielä ulkomaille, mutta jos se ei onnistu, niin sitten katsotaan mitä kotimaassa on tarjolla. Uusia kokemuksia kohti.