Murphyn koripalloilevan veljessarjan kuopus, Tomas, teki ensiesiintymisensä Suomi-paidassa kesällä 2016 alle 20-vuotiaiden miesten EM-kotikisoissa Helsingissä. Murphyn, 204 cm ja 25 vuotta, viime vuodet ovat olleet vuoristorataa, mutta mies on nyt iskussa, motivoitunut ja valmis kiskomaan jälleen susipaidan päälleen maajoukkueympäristössä.

Nyt käynnistyneeseen maajoukkuekesään 2023 Tomas Murphy sai lentävän lähdön, kun hänen yliopistojoukkueensa Nova Southern Sharks voitti Yhdysvaltain yliopistoliiga NCAA:n kakkostasolla kaikki 36 pelaamaansa ottelua ja päätti kauden valtakunnalliseen mestaruuteen.

– Viime kausi oli aivan uskomaton. Nova Southern oli rehellisesti paras joukkue ja paras ihmisjoukko, jossa olen koskaan saanut olla osallisena – ja olen sentään saanut olla mukana monessa upeassa jengissä. Keskinäinen kunnioituksemme oli aivan omaa luokkaansa ja olimme kuin perhe, Tomas toteaa Koripalloliiton tiedotteessa.

NCAA:n toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelaa yhteensä runsaat 300 joukkuetta ja liiga tuottaa tämän tästä pelaajia NBA:han asti – heistä tuoreimpina esimerkkeinä NBA-finalisti Miami Heatin Haywood Highsmith tai Boston Celticsin Derrick White, unohtamatta historiankirjoista tuttuja Ben Wallacea, George Gerviniä ja Earl Monroeta.

Murphyn tehtävä Nova Southernin kakkosdivisioonan mestaruusjoukkueessa oli tuoda energiaa ja kovuutta penkiltä. Hän veti kauden aikana joukkueensa pelipaidan ylleen 27 ottelussa ja uurasti 9,7 minuuttia ottelua kohden 4,6 pisteen ja 2,4 levypallon keskiarvoin.

– Vaikka pelasimmekin NCAA:n kakkostasolla, väitän, että tämä jengi oli yhtä hyvä kuin kaikki ykköstason NCAA-jengit, joissa olen itse pelannut, hän toteaa.

– Joukkueestamme siirtyi mestaruuden jälkeen pelaajia ykköstasolle Georgiaan, Charlestoniin, Memphisiin ja Samfordiin ja pari kaveria lähti ammattilaisiksi. Meillä oli lahjakas, syvä ryhmä ja erinomainen valmentaja.

Loukkaantumisten suma toi henkistä kanttia

Päättynyt yliopistokausi oli Tomas Murphylle omanlaisensa työvoitto siksikin, että hän pelasi ensimmäisen kokonaisen pelikauden sitten 2018-19.

Murphy saapui NCAA:han korkeasti arvostettuna oman ikäluokkansa, 1998 syntyneiden, pelaajaprospektina ja hän pelasi kaksi erinomaista yliopistokautta Northeastern-yliopistossa. Syksyn 2019 loukkaantuminen toi kuitenkin takapakkia, ja siirryttyään Vermontin yliopistoon hän vietti kaksi kokonaista kautta sivussa ennen kuin lähti hakemaan lisää tuntumaa sarjaporrasta alempaa.

– Loukkaantumiset olivat vaikeita paikkoja ja minulla on ollut näiden vuosien aikana omat epäilyksen hetkeni, mutta vaikeuksien voittaminen tekee yleensä ihmisestä vahvemman, Murphy miettii.

– Tietenkin prosessi on pitkä eikä tapahdu hetkessä, mutta uskon, että olen niiden kokemusten ansiosta parempi koripalloilija ja parempi ihminen.

Tämänhetkistä kuntoaan Tomas Murphy kuvailee parhaakseen useampaan vuoteen. Suurimmat harppaukset hän on kertomansa mukaan tehnyt keväällä.

– Minun polkuni on ollut hieman erilainen, mutta kropassa tuntuu nyt hyvältä. Olen tullut jopa alkuvuoden aikana entistä vahvemmaksi, terveemmäksi, nopeammaksi. Muistan taas, millaista on olla täysikuntoinen koripalloilija, Murphy naurahtaa.

Murphy kuvailee olevansa pelityyliltään monipuolinen ja heittotaitoinen duunari.

– Pidän itseäni kenttää levittävänä vitospaikan pelaajana, joka osaa pelata myös nelospaikalla. Ylpeydenaiheitani ovat heittäminen, puolustaminen, levypallopeli. Haluan olla monipuolinen, taitava koripalloilija, joka on monella tavalla hyödyksi joukkueelleen.

Tähtäimessä tulevaisuus Susijengin kanssa

Murphyn veljessarja on ollut kiinteä osa suomalaista maajoukkuekoripallomaisemaa jo runsaan vuosikymmenen ajan.

Alex Murphy debytoi U20-maajoukkueessa kesällä 2012, Erik Murphy kiskoi Susijengin nutun ylleen ensimmäistä kertaa Bilbaon MM-kisakesänä 2014. Oman kaksivuotissyklinsä jälkeen Suomeen saapui Tomas, joka edusti Suomea 20-vuotiaiden miesten EM-kotikisoissa kesällä 2016 vasta 17-vuotiaana.

– Muistan ikuisesti jatkoaikamatsin Helsingin vanhassa jäähallissa Espanjaa vastaan, Tomas naurahtaa.

– Olin pelannut hyvin jatkoajalla ja nousin viime sekunnin layupiin. Heitto meni ohi, minua mielestäni rikottiin ja laskeuduin parketille selälleni. Näin melkein kuin hidastetussa filmissä, miten Lauri (Markkanen) leijaili muiden edestä korille ja tippasi ohiheittoni sisään. En tule koskaan unohtamaan sitä hetkeä ja kokemusta.

Tomasin seuraavaa maajoukkuekesää jouduttiin moninaisista syistä odottamaan seitsemän vuotta; tuli loukkaantumisten sarja, pandemia ja FIBA:n masinoima maajoukkuekalenterin muutos. Susijengi Rising Starsin leirillä on kuitenkin tässä kuussa nähty sähäkkä, monipuolinen Tomas.

– Ensimmäiset pari päivää toivuin aikaerosta ja keskityin henkilökohtaisiin treeneihin, juttelin vanhojen jengikavereiden kanssa. Lassi (Nikkarinen) oli samassa U20-jengissä ja on ollut kiva treenata taas hänen kanssaan. Tuon joukkueen pelaajista myös Remua (Raitanen) ja Lauria (Markkanen) on näkynyt hallilla.

Tällä hetkellä Tomas Murphy näkee itsensä kiinteänä osana Susijengin tulevia vuosia. Joukkue on nuorentunut merkittävästi parin vuoden sisään ja kilpailuasetelma on nuorelle, kehityskelpoiselle pelaajalle herkullinen.

– Nyt kesäkuun aikana tahdon viedä itseni treeneissä äärirajoille. Nyt, kun olen taas täysikuntoinen, tahdon näyttää itselleni ja muille, mistä minut on tehty, Tomas uhkuu.

– Tämän kesän päätavoitteeni on olla osa Kiinaan lähtevää universiadijoukkuetta ja voittaa pelejä siellä. Meillä on vahva, kilpailukykyinen jengi ja tulemme yllättämään monet. Siitä on hetki, kun olen viimeksi edustanut Suomea, mutta odotan olevani tiiviimpi osa jengiä lähitulevaisuudessa.

Lähde: Koripalloliiton tiedote