Teemu Rannikko palasi pitkän ulkomaankierroksen jälkeen takaisin kotimaahan ja teki Joensuun Katajan kanssa kahden vuoden sopimuksen. Vastikään 33 vuotta täyttänyt Rannikko myöntää kuitenkin suunnittelevansa jo uran jälkeistä aikaa.

Rannikko on iso johtajapersoona kentällä ja ottaa roolia myös pelaajien ohjauksessa sekä kentällä että penkiltä käsin. Slovenian EM-kisojen aikana hän oli usein päävalmentaja Henrik Dettmannin rinnalla sivurajalla antamassa neuvoja kentälle.

– Olemme olleet ”Henkan” kanssa monta vuotta ja tiedämme mitä toinen ajattelee. En tiedä onko se sitten joku henkinen johtajuus, jos jonkun asian sanoo penkiltä ja sanoo sen Petterille [Koponen]. Onko se johtamista vai yrittämistä, että joukkue voittaisi ja sitä kautta yrittää auttaa joukkuekaveria tekemään oikean päätöksen. Kentältä ei aina välttämättä näe jotain tilannetta josta voi tulla helppo kori tai missä meidän puolustus on vuotanut, Rannikko valottaa SuomiKoris-sivuston haastattelussa.

Rannikon mukaan pelissä tapahtuu asioita hyvin nopeasti eikä kaikkea välttämättä ehdi aina sisäistämään.

– Monta kertaa pelissä voi käydä niin, että valmentaja selittää eikä joku pelaaja saa siitä kiinni. Asiat tulevat niin nopeasti eikä siinä ole kuin muutama sekunti aikaa antaa asia pelaajille. Se on paljon helpompi, jos se joka on kentällä voi käydä asian paljon selkeämmin läpi.

Suomi oli yksi EM-kisojen yllättäjäjoukkueista edeten yhdeksänneksi jo toista kertaa peräkkäin EM-tasolla. Päävalmentaja Dettmann saattaakin olla kysytty mies tällä hetkellä myös muiden maiden keskuudessa. Rannikko arvostaa monivuotista valmentajaa korkealle.

– Totta kai rankkaan hänet korkealle. Se, että valmennat maajoukkuetta kaksi kuukautta kesällä, niin se on erilaista kuin seurajoukkueen valmentaminen. Sinun pitää saada se joukkue toimimaan siinä kahdessa kuukaudessa eikä siinä paljon opeteta tai hiota yksilötaitoja. Siinä pitää saada se paketti hyökkäyksessä ja puolustuksessa mahdollisimman nopeasti täyteen. Kyllähän ”Henkan” teot puhuvat puolestaan. On hän tehnyt hirveän kääntökurssin koko suomalaiseen koripalloiluun, Rannikko kehuu.

Valmentajaopinnot edessä

Rannikolla on vielä vähintään kaksi vuotta peliuraa edessä, mutta siitä huolimatta katseet on siirretty jo eteenpäin. Rannikko aikookin aloittaa opiskelut koripallovalmentajaksi.

– Varmaan ensi kaudella pitäisi alkaa perehtyä valmennukseen myös kirjojen kautta. Pitää ottaa vähän selvää, että mitä kursseja pitää käydä, että valmentajaksi voi päästä, Rannikko heittää.

Pitkän pelaajauran maajoukkueessa tehnyt Rannikko myöntää, että valmentaminen maajoukkueessakin kiinnostaa tulevaisuudessa.

– Tulevaisuudessa valmentaminen kiinnostaa enkä ole vielä ajatellut mikä se mahdollisuus voisi olla. Kyllä se, että on saanut edustaa Suomea monta vuotta, on tietenkin kunnia-asia. Valmentajalle se on myös sama asia. Kun pääset maajoukkueeseen valmentajaksi, niin se on aikamoisen kova saavutus ja kunnia, että olet parhaiden suomalaisten johtaja, Rannikko muistuttaa.

Salttu Forsström