Kun KTP ja Pyrintö iskevät yhteen, kohdistuu huomio ennen kaikkea yhteen mieheen. Kotkalaisyleisössä suuria tunteita herättävä 40-vuotias Damon Williams tuntuu olevan aina parhaimmillaan KTP:ta vastaan, etenkin Karhuvuoressa.

Kaudella 2008-09 koettiin Kotkassa megayllätys, kun seurajohto kertoi signanneen iki-pyrintöläisen Williamsin vihreävalkoisiin. Myrskyisä kausi päättyi lähtöpasseihin kesken kauden ja paluuseen Tampereelle. Tästä alkoi paitsi kipinöinti Williamsin ja kotkalaisyleisön välillä, myös Pyrinnön historian menestyksekkäin vaihe.

Heti seuraavalla kaudella (09/10) Pyrintö tiputti KTP:n välierissä ja Williams hurjasteli ratkaisuottelussa Karhuvuoressa tilastot 33/12. Seuraavalla kaudella (10/11) Williams kuritti KTP:tä keskimäärin peräti 25,8 pisteen edestä, mikä oli selkeästi enemmän kuin mitään muuta joukkuetta vastaan. Molemmilla Kotkan vierailuilla mies upotti 30 pistettä entisiin kotikoreihinsa. Kaudella 2011/12 joukkueet kohtasivat puolivälierissä, Pyrinnön kaataessa KTP:n voitoin 3-2. Pudotuspeliottelut Kotkassa tuottivat jälleen komeat tilastot, 24/9 ja 37/21. Koko kauden mittapuulla Williams rokotti jälleen KTP:ta enemmän kuin mitään toista joukkuetta. Sama trendi jatkui myös viime kaudella (12/13). Williamsin pistekeskiarvo oli uran heikoin (13,6), mutta KTP sai jälleen eniten huutia, 18,8 pisteen edestä.

Toki Williams oli KTP:lle hankala pideltävä jo ennen KTP-kauttaan, sillä jo toisella Suomen kaudellaan (2000-01) KTP sai kokea pahiten Williamsin korintekotaidot (34,5). Sukka on soinut eniten KTP:n korilla miehen jokaisella kaudella, poikkeuksena ainoastaan ensimmäinen kausi 1999-2000, sekä ”siirtymäkausi” 2008-09. Williams myöntää, että ottelut KTP:tä vastaan ovat erityislaatuisia.

– Olen aina nauttinut pelaamisesta KTP:n salissa jostain syystä. KTP on ollut aina hyvä joukkue, joten sinne mennessä minun täytyy pelata kovempaa, jotta meillä on mahdollisuus voittaa, Williams toteaa KTP:n sivuilla.

Williams on voittanut Suomessa lähes kaiken mahdollisen. Herra on kaksinkertainen Suomen mestari, Cup-mestari, kolminkertainen pistekuningas, kaksinkertainen finaalien MVP, sekä kaksinkertainen vuoden ulkomaalainen. Silti joulukuussa 41 vuotta täyttävä Williams on parantanut peliään, siitä osoituksena runkosarjan paras pistekeskiarvo (16,1) kolmeen vuoteen ja uran paras kolmosprosentti (32,3). Nälkää löytyy edelleen?

– Menen joka päivä salille tavoitteenani tehdä töitä ja olla parempi pelaaja kuin edellisenä päivänä. Heittämistä minun täytyy kyllä vielä harjoitella.

Pyrintö on ollut koko kauden hurjassa iskussa, josta tuloksena runkosarjan voitto kaikkien aikojen suurimmalla voittomäärällä (38). Williams on ollut mukana yhdeksässä Pyrintö-joukkueessa. Williamsin mukaan kyseessä ei kuitenkaan ole vielä kaikkien aikojen kovin Pyrinnön joukkue.

– Uskon, että meillä on mahdollisuus olla, mutta tarvitsimme silti siihen vielä kuusi voittoa. Tämän vuoden joukkue on todella keskittynyt harjoituksissa ja monipuolinen kentällä. Olen välillä ihmeissäni miten jotkut nuorista pelaajistamme omaksuu uusia juttuja.

Pyrinnön paras sijoitus seitsemään kauteen oli kahdeksas, kun Pieti Poikola otti päävalmentajavastuun kaudella 2008-09. Poikola valmensi joukkuetta neljän kauden ajan, vieden tamperelaiset jokaisella kaudella mitalipeleihin ja kahdesti Suomen mestaruuteen. Viime kaudella, ilman Poikolaa, Pyrintö jäi puolivälieriin. Poikola palasi päävalmentajaksi tälle kaudelle ja Pyrintö purjehti jälleen runkosarjan voittoon. Williams myöntää, että Poikolan paluu on ollut isossa roolissa.

– Se on tärkeää. Hän sai välivuotensa aikana akkunsa ladattua. Hänen fokus oli jo kesällä selvä ja uskon, että se tarttui kaikkiin.

Antero Lehto on ollut tällä kaudella kovempi kuin koskaan. Lehdon urakehityksen lähes alusta asti nähnyt Williams on oikea mies kuvailemaan Lehtoa pelaajana.

– Andy on ainutlaatuinen. Hän ei peruuttele ketään vastaan ja pidän siitä. Hän on ollut sellainen aina. Hän tuo itseluottamusta joukkueeseen ja tiedän, että voin aina luottaa häneen ratkaisuhetkillä.

Pyrintö lähtee runkosarjan voittajana ennakkosuosikkina välieräsarjaan, mutta Williams ei vaivaa päätään ennakkospekulaatioilla.

– Sanoin viimeisen pelin lehdistötilaisuudessa Kotkassa, että uskon meidän kohtaavan vielä tällä kaudella. Tiedän, että siitä tulee kova sarja. En perusta ennakkosuosikeista tai altavastaajista, sillä kentällä voit aina hävitä jos et ole valmis. Meidän pitää olla valmiita pelaamaan vahvaa veteraanijoukkuetta vastaan. Finaalipaikkaan vaaditaan kolme voittoa, mutta se on helpommin sanottu kuin tehty.

Williams myöntää pitävänsä Kotkassa pelaamisesta ja syttyy myös vastustajan faneista.

– Rakastan sitä, että fanit suhtautuvat intohimoisesti omaan joukkueeseen. Ymmärrän, että he yrittävät häiritä peliäni. Kyse ei ole siitä, pitävätkö he minusta henkilökohtaisesti. Se tekee tunnelmasta paremman, kun he osallistuvat peliin. Haluan vain sanoa, että jatkakaa samaan malliin, olemalla loistavia faneja. Paras joukkue voittakoon, Williams päättää.