Joensuulaisen Kataja Basketin miehistö kaudelle 2015-16 alkaa olla yhtä pelaajaa vaille valmis. Perjantaina hallitseva mestariryhmä pääsi sopimukseen kolmannen ulkomaalaispelaajan, 23-vuotiaan kanadalaislaiturin Thomas Scrubbin kanssa. Sopimuksessaan on kolmen viikon koeaika.

Thomas ja vuotta nuorempi veljensä Philip ovat dominoineet kanadalaista yliopistokoripalloilua johdattamalla Carletonin yliopiston peräti viiteen peräkkäiseen Canadian Interuniversity Sport (CIS) -kattojärjestön mestaruuteen (2011-15). Matkan varrella Thomas on valittu kaksi kertaa (2014 ja 2015) sarjan parhaaksi puolustuspelaajaksi sekä kerran (2013) lopputurnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi.

Päätöskaudellaan 2014-15 Scrubbin tilastot kirjattiin 19 runkosarjaottelussa lukemiin 17,2 pistettä, 7,6 levypalloa, 3,6 syöttöä, 0,7 riistoa ja 0,4 torjuntaa. Pelitilanneheitot osuivat 56 prosentin, kolmen pisteen heitot 50 prosentin ja vapaaheitot 73 prosentin tarkkuudella.

Kolmessa lopputurnauspelissä lukemat olivat vastaavasti 15,0 pistettä, 11,0 levypalloa, 3,7 syöttöä, 1,0 riistoa ja 1,7 torjuntaa. Pelitilanneheittojen tarkkuus oli 48 prosenttia, kolmosten 43 ja vapaaheittojen 80.

Niin Tommy kuin Philipkin ovat jo ehtineet tulla valituiksi Kanadan miesten maajoukkueleirityksiin. Molemmat olivat kesällä NBA-seura Toronto Raptorsin testattavana.

Ammattilaiseksi ehti ensin pikkuveli Philip tämän tehtyä viime kuussa sopimuksen Kreikan pääsarjaan AEK Ateenan riveihin.

Thomas Scrubb saapuu Joensuuhun sunnuntaina 6. syyskuuta. Kuten Nathan Healyn, myös hänen koeaikansa kestää kuun 28. päivään saakka.

Kataja Basketin sopimustilanne kaudelle 2015-16
Takamiehet: Petri Virtanen, Teemu Rannikko ja Marius Van Andringa
Pienet laiturit: Thomas Scrubb (GBR/CAN)*, Jesse Niemi
Isot laiturit: Nathan Healy (USA)*, Atte Perttu, Nicolai Hvidberg Andersen (DEN) ja Tommi Huolila
Sentteri: Carson Desrosiers (USA)
Valmentajat: Jukka Toijala ja Tuomas Oja