Suomen Koripalloliiton hallitus on valinnut liiton uudeksi toimitusjohtajaksi Jari Tourusen, 52. Tourusella on vankka ja laaja-alainen kokemus media-alan johtotehtävistä. Koripalloliiton palveluksessa Tourunen aloittaa toukokuun alussa.

Tourunen on aiemmin työskennellyt Savon Sanomien vastaavana päätoimittajana sekä toimitusjohtajana, Iltalehden politiikan ja talouden toimituksen päällikkönä, uutispäällikkönä ja toimittajana sekä Taloussanomien uutispäällikkönä. Parhaillaan hän toimii valtioneuvoston ja sen ministeriöiden viestintää selvittävän asiantuntijatyöryhmän puheenjohtajana.

Siirtymisessään Koripalloliittoon Tourunen näkee tuttua, tuoretta ja rakasta.

– Johtaminen, josta suurin osa on tosiasiassa viestintää, liiketoiminta, myynti ja markkinointi, vaikuttaminen sekä sidosryhmätyö ovat minulle tuttua aiemmasta työelämästäni, kertoo Tourunen Koripalloliiton tiedotteessa.

– Yksi haaveistani on ollut tehdä työtä urheilun parissa. Se on välillisesti toteutunut jo median puolella, mutta nyt siitä tulee konkreettista ja jännittävää. Itsellenikin tuli hieman yllätyksenä, että laji on juuri koripallo, mutta palikat tuntuvat osuvan hyvin kohdilleen.

Tourunen tulee uusiin tehtäviinsä lajin ulkopuolelta, mutta hän on sitäkin suuremmalla mielenkiinnolla seurannut sivusta lajin menestystarinan kehittymistä. Hän on noteerannut maajoukkueiden hienot otteet maailmalla, Susijengiä arvokisoihin seuranneet fanijoukot sekä lajin kasvaneet harrastajamäärät. Suomi-koris on kuluvalla kaudella tehnyt uuden lisenssiennätyksen, kun harrastajamäärä kohosi ensi kertaa 18.000 pelaajan.

– Koripallo on uskomattoman upea, kansainvälinen laji, joka on Suomessa hienossa nosteessa siksi, että pohjatyö on tehty hyvin ja antaumuksella.

Entinen SM-tason uimari, nykyisin itseään intohimoiseksi penkkiurheilijaksi kuvaileva Tourunen tarttuu uuteen tehtäväänsä intoa puhkuen.

– Minulla on palava kiinnostus kaikkea urheilua kohtaan. Näen, että urheilulla on mielettömän arvokas kulttuurinen merkitys yhteiskunnassamme. Koripallo on kansallisesti kuuma laji ja Koripalloliitto osoitti rohkeutta valitsemalla minut tehtävään. Aikomukseni on vastata tähän huutoon, lupaa Tourunen.

Koripallolla on edessään mielenkiintoiset ajat, kun kansainvälinen koripalloliitto (FIBA) myönsi viime joulukuussa Suomelle järjestettäväksi nuorten (M20) EM-kisat 2016 ja miesten EM-kilpailut 2017.

– Tulevat arvokilpailut asettavat kovia vaateita organisaatiollemme. Koripallo-osaamista meiltä löytyy kosolti entuudestaan liitosta. Olemme hyvillämme, että saimme kiinnitettyä joukkoomme liikkeenjohdon, viestinnän ja muutosjohtamisen osaamista. Tavoitteemme on arvokisojen järjestämisen ohella vauhdittaa lajin kasvua seura-, kilpailu- ja liigatoimintaa tukemalla, kommentoi Koripalloliiton puheenjohtaja Antti Zitting.

Hakijoita toimitusjohtajan tehtävään oli 30.

– Koripalloliitto on mahdollistaja ja kattojärjestö, mutta kyllä huomio on jatkossa vieläkin selvemmin seuroissa, pelaajissa, valmentajissa, erotuomareissa, lajin parissa työskentelevissä sekä sitoutuneessa koripalloyhteisössä, päättää Tourunen.

Tourunen aloittaa Koripalloliitossa 1.5.2016.

Koripalloliiton toiminnanjohtajana vuodesta 2010 toiminut Vesa Walldén jatkaa liiton palveluksessa. Walldénin kanssa on sovittu, että hän toimii uusien tehtäviensä ohella Koripalloliiton oto-toiminnanjohtajana huhtikuun loppuun saakka.

– Saamme taloon uudenlaista osaamista, mutta samalla Walldénin laajan osaamisen Koripalloliiton suuren strategisen hankkeen eli EM-kisaprojektien käyttöön, Zitting selventää.