Äänekosken Huiman koripallo-ikoni Kenya Robinsonin pitkä ura koripallon parissa päättyy kuluvaan kauteen. Jo kertaalleen uransa lopettanut Robinson saapui vahvistamaan Huimaa ”vielä kerran” -tyyppisen ratkaisun siivittämänä alkuvuodesta. Robinson kiittää fanejaan ja väläyttää mahdollisuudella valmentaa joku päivä suomalaista joukkuetta.

Daytona Beachilta Floridasta kotoisin oleva Kenya Robinson tuli Suomeen ensimmäistä kertaa vuonna 1997. Ennen sitä hän kuului Los Angeles Sparksin joukkueen kokoonpanoon. Loukkaantuminen mutkisti asioita kuitenkin Yhdysvalloissa, joten Kenya päätti hankkia kansainvälistä kokemusta.

– Yhdellä vanhoista valmentajistani oli kaveri Suomessa. Hän kysyi, että mikset menisi Suomeen. Minä olin, että missä se on? Robinson naurahtaa Koripalloliiton tiedotteessa.

– Floridan lämmöstä tulleena se oli kova paikka, mutta olen ollut täällä siitä asti.

Robinson muistelee lämmöllä pitkää uraansa Suomessa. Hän juhlisti kolmesti naisten pääsarjan mestaruutta. Kahdesti Pantterien paidassa ja kaudella 2002–2003 Äänekosken Huiman riveissä.

– Ensimmäinen mestaruus Huimassa on muisto, jota ei voi ottaa pois.

Robinson kertoo, että päätös uran lopettamisesta syntyi hiljalleen. Hän on aina pitänyt itseään hyvin kilpailullisena pelaajana, joka tekee kaikkensa auttaakseen joukkuetta voittamaan.

– Viime kesänä en poiminut koripalloa ollenkaan. Se oli selvä merkki, että tämä on tässä.

Hän ei ollut mukana Huiman riveissä kauden alkaessa, mutta teki paluun joulukuussa kypsyneen ”vielä kerran” -tyyppisen päätöksen myötä.

– Olin surullinen kun ajattelin faneja, jotka eivät odottaneet minun vielä lopettavan. Joulunaikaan Mervi (Nurmi) soitti ja kysyi haluanko tulla takas pelaamaan. Päätin tulla takaisin loppukaudeksi.

Robinson pelasi uransa 500. naisten Korisliigan runkosarjaottelunsa keskiviikkona. Hän on Lea Hakalan jälkeen toinen nainen, joka rikkoo kyseisen rajapyykin. Naisen tunnelmat ottelun jälkeen olivat onnelliset ja kiitolliset.

– Olen onnellinen ja valmis aloittamaan uuden luvun elämässäni. Olen iloinen, etten loukkaantunut viimeisessä pelissäni.

– Haluan sanoa kiitos kaikille faneille urani varrella. Kiitos hirveästi kaikille suomalaisille ihmisille.

Vaikka Robinson vihjaa olevansa fyysisesti vielä kunnossa, hän vakuuttaa olevansa valmis menemään eteenpäin. Hän väläyttelee kuitenkin mahdollisuudella toimia suomalaisjoukkueen valmentajana tulevaisuudessa.

– Toivottavasti joku joukkue olisi kiinnostunut saamaan minut valmentamaan täällä.

Robinson toivoo, että on onnistunut jättämään jotain esimerkiksi nuorille pelaajille.

– Toivon, että nämä nuoret ovat oppineet jotain minulta. Yritän aina antaa takaisin ja toimia esimerkkinä pelaten kovaa ja pitäen hauskaa. Toivon, että he arvostavat tekemääni työtä.

Robinson jää naisten Korisliigan ennätyskerhojen johtajaksi useassa kategoriassa. Hän on kaikkien aikojen tilastojen ykkönen muun muassa levypalloissa, syötöissä, pelatuissa minuuteissa, vapaaheitoissa, riistoissa ja tuplatupla-tilastoissa.