Viron koripalloliitto on tänään valinnut Jukka Toijalan, 49, maansa päävalmentajaksi. Toijalasta tulee yksi niistä harvoista suomalaisista palloiluvalmentajista, jotka on valittu muun kuin synnyinmaansa maajoukkueen päävalmentajaksi. Toijala jatkaa HBA Märskyn I divisioona A:n päävalmentajana kauden 2019-2020 loppuun asti.

Toijalan edellinen ulkomaan pesti oli Puolan liigan Trefl Sopotissa, jossa hänen päävalmentajapestinsä päättyi keväällä 2019. Kouvolalaislähtöinen valmentaja on uuden haasteen edessä, kun jatkossa hän luotsaa Viron miesten maajoukkuetta.

– Lopulta kaikki tapahtui todella nopeasti. Fiilikset ovat todella innostuneet, koska olen päässyt seuraamaan läheltä Viron nuorten sekä miesten maajoukkuetta. Tiedän sen potentiaalin, joka on olemassa. Olen tutustunut heidän tulevaisuuden strategiaansa ja tulin todella vaikuttuneeksi, Toijala kommentoi Koripalloliiton tiedotteessa.

– Tämä on valmentajana minulle upea mahdollisuus ja siksi hain kyseistä pestiä. Minut valittiin 18 hakijan joukosta ja lopulta tarjous oli sellainen, josta ei voinut kieltäytyä.

Kesällä 2019 Toijala valittiin vastaamaan HBA Märskyn I divisioona A -joukkueen valmennuksesta sekä toimimaan nuorten maajoukkueiden päävalmentajana. Lisäksi Toijalan vastuulla oli toimiminen 16-vuotiaiden poikien maajoukkueen päävalmentajana.

Toijala jatkaa HBA Märskyn valmentajana kauden loppuun asti, kesäkuuhun 2020.

– On myönnettävä, että olen käynyt kovaa Jaakobin painia. Nykyinen työnantajani ja työympäristöni on upea. Päivittäinen työ HBA:ssa on ollut antoisaa ja olen nauttinut viimeisten kuukausien aikana valmentamisesta enemmän kuin 10 edellisen vuoden aikana. Kun asian laittaa perspektiiviin, menen maailmalle kasvamaan korkoa. Tietysti tämä on itselleni valmentajana uran suurin näyttömahdollisuus, Toijala avaa.

Toijalan pesti Virossa on kaksiosainen. Näkyvin on maajoukkueen päävalmentajan tehtävät, toinen on tulevaisuuden rakentaminen.

– On hienoa päästä yhdessä virolaisten kanssa rakentamaan tulevaisuutta. Nykyisessä maajoukkueikkunassa ollaan maajoukkueen kanssa vain maksimissaan kuukausi yhdessä, joten maan koripallon kehittäminen on arjessa se näkyvin työ, Toijala avaa.

– Maassa on uskomaton koripallokulttuuri ja -historia jo Neuvostoliiton ajoilta. Koripallon asema ja arvostus maassa on todella korkealla, Toijala päättää.

Suomen Koripalloliitossa uutinen otettiin ilolla vastaan.

– Viroa voi onnitella täyskymppi-valinnasta. Toikka edustaa juuri sellaisia arvoja ja sellaista osaamista mitä siellä tarvitaan. Samalla olemme äärettömän ylpeitä, koska Viro on koripallokartalla huomattavasti itseään isompi tekijä, kommentoi Suomen päävalmentaja Henrik Dettmann.