Viime kaudella Swans Gmundenin Itävallan mestariksi yhdessä apuvalmentajansa Aleksi Koskisen kanssa johdattanut Anton Mirolybov kävi elämänsä suurinta taistelua tällä kaudella, kun hänellä todettiin viime kesänä syöpä. Vaikka Swans hävisi Itävallan liigan finaalisarjassa Wienille, oli vuosi Mirolyboville henkilökohtaisesti vaikeuksien kautta voitto.

Swans lähti kauteen hallitsevana mestarina, mutta samalla haastajan roolissa. Wien oli kauteen lähdettäessä iso ennakkosuosikki ja korjasi lopulta mestaruuden voitettuaan Swansin finaalisarjassa otteluvoiton 3-1. Swans oli käytännössä ainoa joukkue, joka pystyi pistämään Wienille hanttiin kauden aikana, mutta pääkaupunkilaiset osoittautuivat lopulta liian kovaksi.

– Isossa kuvassa kauden päättäminen tappioon kismittää aina, mutta toisaalta Wien oli tehnyt todella isoja satsauksia ja sitä kautta ”kaikki meni odotusten mukaan”. Tietysti hienoa, että jos Wien oli iso ennakkosuosikki, niin me olimme yksi isoista haastajista, joten sitä kautta kausi meni ennakkokaavailujen mukaisesti. Minulle jäi kuitenkin olo, ettemme saaneet itsestämme parasta irti finaaleissa, ja vaikka aiheutimme Wienille kolmannessa finaalissa heidän ainoan playoffs-tappionsa, ja ainoan tappion koko kaudella kotona, niin olisimme voineet pelata paremmin. Se jäi harmittamaan, Mirolybov kertasi kautta Koripalloliiton tiedotteessa.

Mirolybov oli alkukaudesta joukkueen mukana oman vointinsa mukaan ja Koskinen hoiteli peleissä päävalmentajan tehtävät. Helmikuussa Mirolybov palasi kuitenkin ensimmäistä kertaa Swansin penkin päähän ja otti oman paikkansa pudotuspelien alla.

Kausi oli Mirolyboville henkilökohtaisesti luonnollisesti raskas, mutta samalla se oli kuitenkin opettavainen.

– Itselle jäi tietysti se ajatus, että kaikkea pitää pystyä katsomaan isossa kuvassa. Ei tuijottaa ainoastaan yksittäisiä harjoituksia tai yhtä tulosta, vaan nähdä sitä isoa kuvaa paremmin. En ikinä osannut kuvitella, että tämä vuosi olisi ollut niin raskas kuin siitä lopulta muodostui.

– Kyllä positiivisena asiana varmasti otan mukaan sen, miten lämpimästi ihmiset ovat olleet matkassani mukana. Ei ainoastaan oman joukkueeni pelaajat tai seurajohto, vaan koko liigan valmentajayhteisö, vastustajien pelaajat, meidän fanit sekä tietysti lukematon joukko Suomessa asuvia ihmisiä. On käsittämätöntä miten yhteisö tukee yksilöä, kun hänellä on hätä tai tarve tukeen. Siitä tulee liikuttuneen lämmin mieli edelleen joka päivä, Mirolybov kiittää.

Mirolybov antaa vielä erityiskiitoksen Koskiselle, joka kantoi kauden aikana isoa vastuuta. Mirolybov pystyi keskittymään rauhassa toipumiseen, kun joukkue oli luotettavissa ja osaavissa käsissä.

– Aleksi toimi loistavalla tavalla hänelle täysin uudessa roolissa. Hän teki töitä meidän yhteisten toimintatapojen mukaisesti ja laittoi itsensä likoon. Ilman Aleksin työmäärää kentällä, ja kaikkea sitä päivittäistä apua kentän ulkopuolella, en olisi pärjännyt näin hyvin. Harmittavan vähälle huomiolle itseltäni jäi Aleksin tukeminen hänelle uudessa tilanteessa. Siksi onkin tässä hyvä häntä isosti kiittää!

Mirolybov jatkaa Swansin päävalmentajana myös ensi kaudella, kun seura solmi hänen kanssaan jatkosopimuksen. Ensi kaudella Swans pääsee karsimaan Mestarien liigaan ja se tuo oman lisämausteensa. Kokonaisuudessaan seuran toiminta ottaa ensi kaudella ison harppauksen eteenpäin ja Mirolybovilla on omat kehitysajatuksensa tulevasta.

– Haluan toki seurata lajin kehitystä ja sitä kautta tuoda uusia virikkeitä toimintaan. Seuramme on viime vuosien aikana ottanut isoja askeleita eteenpäin ja nyt ensi kaudella karsimme Mestarien liigaan, olemme perustaneet toiseksi korkeimmalle sarjatasolle farmijoukkueen ja tietysti rakennamme samalla joukkuetta, jolla on tavoitteena kilpailla eurooppalaisessa kilpailussa sekä menestyä kotimaisella tasolla. Varmasti kokoonpanomme elää hieman ja yritämme saada itsellemme vielä yhden täysammattilaisen lisää. Nämä kaikki muutokset ovat isossa kuvassa suuria askeleita eteenpäin. Jokapäiväinen työ tulee ratkaisemaan ensi kauden tuloksen, mutta olen iloinen, että seuralla on luottamus minun osaamiseeni ja myös ajatuksiini seuran kehittämisessä jatkuvasti eteenpäin.

Lähde: Koripalloliiton tiedote