Jukka Toijalan pian neljättä vuotta valmentama Viron maajoukkue sai lentävän lähdön MM-karsintoihin voittamalla ensimmäisestä kolmesta pelistään kaksi. Vaikka sittemmin joukkue on taipunut neljässä perättäisessä karsintaottelussa, on joukkue Toijalan mukaan strategian mukaisessa aikataulussaan ja enemmän kuin valmis kohtaamiseensa Susijengiä vastaan.

Vaikka elokuun MM-jatkokarsintaikkunan jälkimmäiseen otteluun lähdettäessä Viro onkin tipahtanut lohkon hännänhuipuksi kahdella voitollaan seitsemästä ottelusta, Toijalan mukaan tärkeämpää on tavoittaa iso kuva.

– Kun MM-karsintoihin lähdettiin, meidät oli ennakkokaavioissa arvioitu lohkon viimeiseksi. Sen sijaan päästiin jatkokarsintoihin ohi Puolan, vältettiin vuoden 2025 EM-kisojen esikarsinnat ja saatiin tosi tärkeitä pelejä tälle joukkueelle. Alkulohkovastustajamme Saksa, Israel ja Puola olivat kaikki hyviä eurooppalaisia maajoukkueita riippumatta siitä, pelataanko ottelut keskellä seurajoukkuekautta vai kesällä, Toijala kommentoi Koripalloliiton tiedotteessa.

Jäljellä olevaa viittä MM-jatkokarsintaottelua Susijengiä, Sloveniaa ja Ruotsia vastaan Toijala pitääkin pienimuotoisena lottovoittona Viron koripallolle.

– Aina on tietysti asetettava tavoitteet mahdollisimman korkealle, mutta jos emme pääse MM-kisoihin, se ei ole meille katastrofi. Sen sijaan olemme aloittaneet uutta prosessia uusien nuorten pelaajien kanssa ja kaikki nämä kovat pelit kehittävät meitä.

2030-strategia tähtää pitkälle

Kun Toijala valittiin syksyllä 2019 lukuisien ansioituneiden ehdokkaiden joukosta Viron maajoukkueen päävalmentajaksi, puhuttiin Viron koripalloliitossa avoimesti ”2030-strategiasta”. Kun Viron nykymaajoukkueen pelaajalistaa vilkaisee, syy tähän on ilmiselvä. Virolla on Susijengin tavoin parketilla iso joukko vuosituhannen taitteen molemmin puolin syntyneitä suurlupauksia, jotka ovat vasta kasvamassa miesten saappaisiin.

– Strategiassamme ensimmäinen vuosi, milloin pitäisi saada tulosta aikaan, on merkitty EM-kisavuoteen 2025. Se ei tietenkään tarkoita, ettemmekö yrittäisi voittaa pelejä jo ennen sitä, mutta vuosien 2025 ja 2029 EM-kisoissa kaikki tämän hetken lupauksemme ovat parhaassa peli-iässään. Vuonna 2029 esimerkiksi Maik-Kalev Kotsar on 33-vuotias, Kerr Kriisa 28 ja Henri Veesaar 25, Toijala listaa.

Ja jokainen arvokisa- ja karsintaottelu sataa lopulta nuoren joukkueen laariin kestävänä pääomana.

– Tämän vuoden EM-kisoihin pääseminen on mahtava mahdollisuus meille oppia ja kilpailla. Näissä kisoissa on ennätysmäärä NBA-pelaajia, Toijala hymyilee.

– Viimeisen kahden viikon aikana olemme päässeet valmennusjohdon kanssa scouttaamaan Luka Doncicin, Kristaps Porzingisin, Giannis Antetokounmpon ja Jusuf Nurkicin kaltaisia pelaajia. Onhan tämä valmentajallekin mieletön mahdollisuus kehittyä.

Susijengin kohtaaminen tuo tunteet pintaan

Viron ”ilvesten” peräsimessä vietettyjä kolmea vuotta Toijala kuvailee silmiä avaavaksi kokemukseksi.

– Ulkomailla työskenteleminen on aina hyödyllinen kokemus. Tulee uusia haasteita, on löydettävä uudenlaisia tapoja toimia uudessa kulttuurissa ja uusien ihmisten kanssa. Olen ilman muuta nyt parempi valmentaja kuin kolme vuotta sitten.

Kesällä 2020 Toijala kohtasi Viron päävalmentajan ominaisuudessa Susijengin kahdessa valmistavassa maaottelussa. Tänään illalla vuorossa on uudenlainen haaste, kun Toijala ja Viro toivottavat Susijengin tervetulleeksi MM-jatkokarsintaotteluun Tallinnan Saku Suurhalliin.

– Tosi vaikea sanoa, mikä on tunneskaala tänä iltana, Toijala naurahtaa.

– Tietysti tilanne on sikäli ristiriitainen, että valmennan ja haen voittoa oman kotimaani maajoukkuetta vastaan – maan, missä olen syntynyt, mikä on koripalloilullisesti antanut minulle kaikki perusoppini, ja jonka kaikkien pelaajien kanssa olen tehnyt yhteistyötä maa- tai seurajoukkuetasolla. Vaikea edes yrittää avata tätä fiilistä.

Viro lähtee otteluun jatkokarsintalohkon jaetulta viimeiseltä sijalta ja Susijengi puolestaan jaetulta kärkisijalta. Toijala tietää, että tiedossa on ensiluokkainen koripallotapahtuma, jossa Viro hakee tosissaan voittoa raivokkaan kotiyleisönsä tukemana.

– Suomesta saapuneille faneille sellaiset terveiset, että meteliä mökkiin. Susifanit ovat tunnetusti kovia kannustamaan, mutta hyvät fanit on meilläkin, joten tunnelma on varmasti katossa. Toivotaan, ettei susifanit ainakaan buuaa minulle!

Viro ja Susijengi kohtaavat MM-jatkokarsintaottelussa Tallinnan Saku Suurhallissa tänään sunnuntaina 28.8. klo 18.00 alkaen. Ottelu televisioidaan suorana JIM-kanavalla ja Ruutu-palvelussa.

Lähde: Koripalloliiton tiedote