Vuoden valmentajaksi 2023 sekä Suomessa ja Saksassa valittu Gordon Herbert lopettaa Saksan koripallomaajoukkueen valmentamisen Pariisin olympiaturnaukseen.

Herbertin sopimus olisi kattanut myös 2025 EM-kisat. Bild-lehden mukaan hän kuitenkin vetäytyy tehtävästään jo ensi elokuussa, kun Pariisin olympiaturnaus on ohi.

Herbert on valmentanut Saksan maajoukkuetta vuodesta 2021 lähtien. Hänen johdollaan Saksa voitti viime vuonna MM-kultaa. Kyse oli Saksan historian ensimmäisestä koripallon maailmanmestaruudesta.

Suomi voi ottaa Herbertin menestyksestä kunniaa, vaikka kotoisin Herbert onkin Kanadasta. Herbert on Suomen kansalainen ja puhuu sujuvaa Suomea.

Herbert saapui Suomen pelaajana vuonna 1982. Silloin edusti SM-sarjassa Hyvinkään Tahkoa. Suomessa Herbert pelasi myös Turun NMKY:ssä, Forssan Koripojissa, Helsingin NMKY:ssä ja Uudenkaupungin Urheilijoissa.

Herbert on toiminut ammattivalmentajana jo 30 vuoden ajan. Kokemusta on Euroopan kovista sarjoista sekä myös NBA:sta, missä hän toimi 2008-09 Toronto Raptorsin apuvalmentajana.

Maajoukkuetasolla Herbert edusti Kanadaa Los Angelesin 1984 olympiakisoissa. Kanada sijoittui olympiaturnauksessa silloin neljänneksi.

Tulevana kesänä Herbert palaa olympialaisiin 40 vuoden tauon jälkeen. Saksan olympiavoitto on epätodennäköinen Yhdysvaltojen tullessa mukaan NBA-tähdistä kootulla huippujoukkueella, mutta Saksa on kova suosikki joka tapauksessa mitaleille.