Vauhdilla suomalaisen koripallon huipulle noussut kaksinkertainen mestari loimaalainen Nilan Bisons lähti alusta asti Korisliigaan menestymään. Bisonsin manageri Ari Hannulan näkemyksen mukaan menestysnälkäiset seurat vievät samalla koko sarjaa eteenpäin.

– Meillä on taustoissa aika paljon yrittäjiä ja sitä kautta olemme kilpailuhenkisiä ja aina koetetaan tehdä ja saada enemmän. Ei ole mitään järkeä lähteä vain säilymään sarjassa. Miksi näkisi sen vaivan tehdä sen kaiken työn jos tavoitteena on vain pysyä sarjassa. Valmentaja, pelaajat, taustat, talkoolaiset tekisivät hommia vain sen takia, että säilyisimme, Hannula kysyy SuomiKoris-sivuston haastettelussa.

– Korisliiga on tosi kova sarja ja olisi väärin jos tulisi sarjaan vain säilymään. Monet sanovat, että he kasvattavat omia junioreita ja niin sen tietenkin pitää olla. Ykkösdivisioona on kuitenkin niin kova, että sekin on hyvä sarja kasvattaa junioreita. Jotta hommaa vietäisi eteenpäin ja jonain päivänä pystyisimme haastamaan jääkiekon, jalkapallon ja pesäpallon, niin meidän pitää kasvaa ja viedä hommaa eteenpäin siten, että 20 vuoden päästä jollain pienelläkin paikkakunnalla hallissa on 3000 ihmistä. Katsojat tuovat sponsoreita ja sitä kautta kaikkea pystytään kehittämään ammattimaisempaan suuntaan, Hannula visioi.

Korisliigasta on odotettavissa ensi kaudella entistä mielenkiintoisempi, sillä erityisesti viime kaudella hopealle jäänyt KTP-Basket ja pronssijoukkue Joensuun Kataja hamuavat loimaalaisten päänahkaa. Koko kolmikko osallistuu myös europeleihin kuten myös Pyrintö. Hannula toivoo, ettei sarjaan tule kanjonia eurojoukkueiden ja muiden välille.

– Tietenkin europelit kehittävät sarjaa, mutta siinä on riski jossa liigan ja liiton on oltava hereillä, ettei Korisliigasta tule sellaista sarjaa missä on A- ja B-ryhmä. Siitä ei hyötyisi kukaan.

EuroCup suuri haaste ja mahdollisuus

Bisonsille myönnettiin villi kortti EuroCupiin ja samalla siitä tuli ensimmäinen suomalaisjoukkue tänä vuosituhantena, joka osallistuu Euroopan toiseksi kovimpaan sarjaan.

– Kyllä se oli aika helvetinmoinen työ, Hannula huokaisee nyt jo helpottuneena. – Se oli päätöksenä pirunmoinen lähteä hakemaan sitä villiä korttia. Se tulee vaatimaan tuplarakenteen seurassa ja tuplatyömäärän ja lisäksi tulee tuplamäärä pelejä ja matkustamista. Se on melkoinen rutistus, Hannula myöntää.

– Monet miettivät sitä, että riittävätkö rahat EuroCupissa pelaamiseen, mutta se on ihan sama jos sinulla on rahaa, muttei ihmisiä eikä tekijöitä tekemässä hommia sen eteen.

Hannula tiedostaa, että edessä on melkoinen urakka koko organisaatiolta.

– Meillä oli asiasta hyvä palaveri vähän aika sitten ja ensimmäiset kolme tuntia laitoimme vain ranskalaisia viivoja paperille mitä meidän pitää ottaa huomioon. Helposti puhutaan rahasta, mutta se on vasta pieni osa palettia eikä rahasta ole apua jos ei ole tekijöitä. Harvoin vuokratyöihmiset tekevät homman yhtä hyvin kuin omat työntekijät tai seuran jäsenet.

EuroCupissa on mukana 48 joukkuetta jotka on jaettu kahdeksaan kuuden joukkueen lohkoon joista kolme parasta pääsee seuraavalle kierrokselle. Bisons ei lähde soitellen sotaan, muttei aio myöskään mennä eurokentille nöyristelemään.

– Tässä tapauksessa täytyy olla realisti. Esimerkiksi jos Koposen Khimki ei pääse EuroLeagueen ja se tulisi meitä vastaan, niin Koposen yhden kauden palkka on meidän vuosibudjetti. Meidän täytyy siinä tilanteessa ottaa luu kauniiseen käteen. Niille pelaajille maksetaan niin paljon, koska ne ovat hyviä.

– Realistinen tavoite on varmasti pääseminen toiselle kierrokselle. Kaikki mitä sen jälkeen tulee, on bonusta. Emme ole kokoamassa joukkuetta vain osallistumisen vuoksi. Taustat eivät saa tietenkään asettaa liian kovia tavoitteita pelaajille, emme ehkä lähde voittamaan mestaruutta, mutta lähdemme voittamaan itseämme. Ei mestaruus ole ainoa tapa saavuttaa voittoa.

– Maajoukkueen edesottamukset ovat osoittaneet, ettei raha aina kaikkea merkitse, sillä he ovat peitonneet joukkueita joissa on rahamiehiä. Nälkä ja halu korvaavat jo paljon.

Bisons ei pysty pelaamaan otteluita kotikentällään, vaan joutuu siirtämään ne pääkaupunkiseudulle.

– Meillä on tällä hetkellä kolme vaihtoehtoa eli Energia Areena Vantaalla, Jäähalli ja Hartwall Areena. Paljon riippuu siitä ketä saamme lohkoomme että missä pelaamme. Jos esimerkiksi saamme vastustajan Pietarista, niin olisi helppo että pelit pelataan lähellä rautatieasemaa. Jos vastaan tulee sitten vaikkapa vastustaja Israelista, niin silloin on kätevä pelata Vantaalla.

Lohkojen arvonnat suoritetaan vasta lokakuussa. Hannulalta löytyy erityinen suosikkiosoite, jonka historia juontaa nuorena tehtyyn matkaan ja saatuun kohteluun.

– Venäjältä kaikki joukkueet olisivat hauskoja ja kovia joukkueita. Kaikilla on varmasti omat suosikkinsa, mutta minua kiinnostavat aina ranskalaisseurat ja niiden voittaminen, Hannula heittää.

Hannulan mukaan Bisons on rakentamassa ensi kaudeksi jälleen sellaista joukkuetta jolla taistellaan menestyksestä.

– Kyllä meille on tulossa kova joukkue, Hannula myhäilee salaperäisesti.

– Mutta nimiä en paljasta, hän päättää.

Salttu Forsström

Lue myös Susijengin ja Bisonsin Mikko Koiviston mietteitä aiheesta sunnuntaina aamupäivällä SuomiKoris-sivustolla.