Slovenian EM-lopputurnaukseen on aikaa enää 24 päivää. Suomi on mukana lopputurnauksessa toistamiseen peräkkäin, mutta yhteensä EM-kisaedustuksia on aiemmilta kerroilta 12.

Ensimmäistä kertaa Suomi oli mukana vuonna 1939 jolloin Suomi sijoittui kahdeksanneksi eli viimeiseksi. Suomi hävisi kisoissa kaikki ottelunsa joista pahin oli Liettualle koettu 112-9-tappio eikä Viron 91-1-tuloskaan juuri lämmittänyt. Yhteensä Suomen joukkue onnistui tekemään vain 70 pistettä seitsemässä ottelussa.

Vuonna 1951 Suomi onnistui voittamaan alkulohkossaan Itävallan ja Tanskan. Sijoituspeleissä Suomi kaatoi Skotlannin, Tanskan, Länsi-Saksan sekä kahdesti Hollannin varmistaen yhdeksännen sijan.

Kaksi vuotta myöhemmin Suomen alkulohkon ainoaksi voitoksi jäi Libanonin kukistaminen, mutta sijoitusotteluissa kaatuivat sentään Romania, Ruotsi ja Libanon toistamiseen. Suomen sijoitus oli lopulta 12.

Vuoden 1955 lopputurnaus järjestettiin Unkarissa ja Suomi jäi kovassa alkulohkossaan voitoitta. Sijoitusotteluissa Suomi kuitenkin pyyhki pöytää Englannilla, Sveitsillä, Itävallalla ja Länsi-Saksalla. Myös Turkki kaatui niukasti ennen kuin Suomi taipui taistelussa yhdeksännestä sijasta Ranskalle.

Bulgaria isännöi vuoden 1957 EM-kisoja joissa Suomi sijoittui sijalle 11. Alkulohkossa kaatui niukasti Belgia ja sijoitusotteluissa kukistuivat Länsi-Saksa, Itävalta, Albania, Belgia ja Skotlanti.

Turkin kisoissa vuonna 1959 Suomi jäi alkulohkossaan nollille eikä tahti juuri parantanut sijoitusotteluissakaan jossa kukistui Iran ja Itä-Saksa ja näin Suomen loppusijoitus oli 13.

Belgradissa järjestetyissä kisoissa 1961 Suomi jäi alkulohkossaan voitoitta, mutta jatkopeleissä kaatuivat Englanti ja Kreikka. Sijoitusotteluissa kukistui Hollanti, mutta taistelu 13. sijasta päättyi niukkaan pisteen tappioon Espanjaa vastaan. Näin Suomen loppusijoitus oli 14.

Vuonna 1963 Puolassa järjestetyissä kisoissa Suomi jäi kahdeksan joukkueen alkulohkossa viimeiseksi voittaen ainoastaan Espanjan. Sijoitusotteluissa kaatui kuitenkin Hollanti ja sijoitus oli jälleen 14.

Seuraavat kilpailut käytiin Neuvostoliitossa ja Suomi voitti tällä kertaa alkulohkossaan Itä-Saksan, Italian ja Unkarin. Sijoitusotteluissa oli kuitenkin saldona kaksi tappiota joka tiesi lopulta sijaa 12.

Vuonna 1967 vuorossa olivatkin Helsingissä ja Tampereella järjestetyt kotikisat. Suomi sijoittui alkulohkossaan hienosti kolmanneksi kaatamalla matkallaan Hollannin, Romanian, Tshekkoslovakian ja Espanjan. Sijoitusotteluissa Suomi voitti Israelin, mutta hävisi Romanialle ja loppusijoituksena oli kuudes tila, joka on edelleenkin Suomen kautta aikain paras sijoitus. Suomen Veikko Vainio valittiin myös kisojen tähdistöjoukkueeseen.

Suomen seuraavaa EM-osallistumista saatiinkin odottaa kymmenen vuotta. Belgiassa vuonna 1977 järjestetyissä kisoissa Suomi oli jälleen edustettuna, mutta menestys jäi vaisuksi. Suomi hävisi alkulohkossaan kaikki ottelut ennen kuin voitti sijoitusottelussa Ranskan, joka piti Suomen pois jumbofinaalista ja näin lopullinen sijoitus oli.

Seuraavaa osallistumista saatiin odottaa lähes 20 vuotta, kunnes Suomi nähtiin vihdoin Kreikassa vuonna 1995 järjestetyssä EM-turnauksessa. Kisat olivat Suomelle vaikeat, sillä Suomi jäi kisojen jumboksi ilman voittoja.

Uutta mahdollisuutta jouduttiin odottamaan aina edelliskisoihin saakka, jolloin Suomi palasi todenteolla takaisin Euroopan koripallohuipulle. Suomi selvitti tiensä kovasta alkulohkosta jatkoon pistevertailun turvin voittamalla Bosnia ja Hertsegovinan sekä Montenegron. Jatkolohkossa Suomi oli Georgiaa vahvempi, mutta se ei enää riittänyt seuraavalle kierroksella, mutta siitä huolimatta Suomi sijoittui upeasti yhdeksänneksi.