Slovenian EM-kisahuumasta Joensuuhun palannut Jukka Toijala aloittaa neljännen kautensa Kataja Basketin miesten edustusryhmän päävalmentajana. Toijala on kuulunut maajoukkueen valmentajaryhmään vuodesta 2010 ja oli jälleen auttamassa Susijengiä yhdeksännelle sijalle.

Toijalan myöntää maajoukkuekesän olleen hieno.

– Kesästä jäi mahtava fiilis. Pelasimme kisoissa hyvin ja etenkin alkusarja Koperissa piirtyy ikuisesti muistiin. Fanit loivat sinne ainutlaatuisen tunnelman ja tuntui kuin pelaisimme kotisalissa, Toijala kiittää historiallisen suurta ja äänekästä kannattajajoukkoa Katajan sivuilla.

Moni seuratoimihenkilö miettii parhaillaan, kuinka siirtää EM-kisojen aikaansaama korisbuumi koti-Suomeen. Toijalalla ei ole asiaan yhtä ja kattavaa reseptiä.

– Ei tähän ole olemassa mitään tyhjentävää vastausta. Seuratasolla on jatkettava arjen ahertamista ja pyrkiä ottamaan niitä kuuluisia pieniä askeleita kerrallaan, jolloin koripallo lajina Suomessa kehittyy edelleen. Toivottavasti seuroilla on rahkeita vastata junioripuolella kysyntään valmentajien ja muiden osaajien muodossa, jotta saamme harrastajamäärät kasvuun. Me olemme edelleen pieni laji ja ruohonjuuritasolla on paljon tehtävää ja potentiaalia.

– EM-kisakannustus toisaalta osoitti, että Suomessa on jo olemassa aika vankka koripallokulttuuri, vaikka olemme sitä ehkä itse ajoittain sortuneet vähättelemään. Tulevalla kaudella faneille on jälleen tarjolla todella tasokkaita kansainvälisiä otteluja usean joukkueen voimin, Toijala muistuttaa.

Kataja osallistuu tällä kaudella EuroChallenge-kilpailuun.