Nizhni Novgorod kaappasi makean vierasvoiton Loimaalta sunnuntaisessa VTB-ottelussa, kun Bisonsin vahva ensimmäisen puoliajan esitys hyytyi lopulta ja venäläisjoukkue nappasi 79-73 (36-48).

Bisons hallitsi suvereenisti ensimmäistä puoliaikaa. Pallo liikkui iloisesti ja Bisons kontrolloi tempoa haluamallaan tavalla. Bisonsin vahvan puoliajan jälkeen koppiin mentiin kotijoukkueen 12 pisteen johdossa.

Kolmannesta jaksosta tuli ottelun käännekohta. Nizhni Novgorod muutti hyökkäystään ja painopiste siirtyi kaukoheittopelistä korin alle. Bisonsin johto oli kurottu kiinni kolmessa minuutissa. Biisonien hyökkäys takelteli huonojen heitonvalintojen vuoksi. Stoppeja ei tullut eikä Bisons päässyt juoksemaan nopeita. Viimeiselle kympille mentiin vieraiden neljän pisteen johdossa.

Bisons pääsi päätösneljänneksellä heti kantaan, mutta sen jälkeen vierailijat heräsivät ja repäisivät pahimmillaan jo 11 pisteen johdon, kun reilu minuutti oli aikaa. Bisons kuitenkin tuli vielä kerran mukaan.

Bisons nosti intensiteettiään silminnähden. Aggressiivinen prässäys tuotti tulosta, kun PJ Hill ja Aubrey Coleman pääsivät 12 sekunnissa tuomaan kotijoukkueen seitsemän pisteen päähän. Novgorodin aikalisä ei auttanut, sillä Bisons pääsi jälleen katkoihin. Hill riisti ja toimitti pallon Colemanille koriin pantavaksi. Seuraavassa tilanteessa Biisonien maltti riitti ja pallo pelattiin ekstrasyötön kautta Martin Zenolle. Kylmähermoinen kolmonen toi kotijoukkueen kahden pisteen päähän, kun peliä oli enää 11 sekuntia jäljellä.

Viihdyttävän ottelun ratkaisu oli valitettavasti varsin antiklimaattinen. Hillille puhallettiin virhe aikalisän jälkeisessä sisäänheitossa. Koska pallo oli kuolleena, tilanteesta tuomittiin EU-virhe. Bisons ei sulattanut ratkaisua viheltää virhettä ja protestoinnista seurasi penkin tekninen. Ratkaisu oli kova, sillä sekä Hillin että Dmitri Hvostovin (15/8s) kädet kävivät tiuhaan ja Semen Antonov suorastaan työnsi screenistä Hillin Hvostovin päälle. Hvostov heitti kolme vaparia, joista hän pussitti kaksi. Venäjän maajoukkuetakamies pääsi vielä kerran vapariviivalle, josta hän viimeisteli loppulukemat.

– Ei tuollaista virhettä puhalleta, ellei vastustajaa suorastaan revitä kentän pintaan, Bisonsin päävalmentaja Greg Gibson jyrisi loimaalaisten sivuilla.

Tuomarien ratkaisun lisäksi myös joukkue sai kuulla kunniansa.

– Olimme paskoja toisella puolikkaalla. Kaikki vain juhlivat, kun johdimme kymmenellä pisteellä. Meillä ei ole sitä tappajanvaistoa, jota tarvitaan pelien voittoon tällä hetkellä.

Toisen puoliskon suurin ongelma oli yrityksen puute.

– Emme saaneet stoppeja, kuten ensimmäisellä puolikkaalla. Tempo ei ollut lähelläkään, missä piti. Viimeisillä 3-4 minuutilla oli hyvä paine, mutta silloin oli jo liian myöhäistä, Gibson harmitteli.

Vierasjoukkueen valmentaja Ainars Bagatskis iloitsi voitosta, mutta ei ollut hänkään täysin tyytyväinen.

– Olin huolissani joukkueeni kunnosta ja valmiudesta pitkän ja raskaan matkan jälkeen. Ensimmäinen puolisko osoitti huoleni aiheelliseksi. Bisons voitti ensimmäiset 20 minuuttia ja me toiset. Teemanamme oli pysäyttää Biisonien nopeat. He tekivät toisella puolikkaalla ehkä 10 pistettä 5 vs. 5 -tilanteista, joten onnistuimme 3. neljänneksestä eteenpäin suunnitelmassamme.