Suuressa suosiossa oleva räppäri Brädi, eli Kari Härkönen, tunnetaan suurena koripallon ystävänä. Brädi toimii aktiivisesti Divari A:ssa pelaavan Lahti Basketballin taustoilla ja lisäksi oli mukana tekemässä viime syksyn EM-kotikisojen kisabiisiä. Tämänkertaisessa NBA-haastattelussa Brädi valottaa rakkaussuhdettaan koripalloon ja NBA:han.

Mistä lähti kipinä koripalloon?
– Olen Namikan juniorimyllystä lähtenyt, mutta ensimmäiset lajini olivat futis ja lätkä. Parhaat ystäväni olivat kuitenkin enemmän koriksen puolelta ja kesällä tuli pelattua paljon ulkona. Vanhemmissa ikäluokissa sitten mietti, että mitenkä muiden lajien koutsit reagoivat, jos ottaa siihen vielä kolmannen lajin rinnalle ja B-juniori-ikäisenä taisin mennä oikeisiin korisharjoituksiin ja pelasin vielä U22-ikäluokassa. Joitakin vuosia tuli pelattua kakkosdivarissa, mutta sitten alkoivat musahommat kiinnostaa enemmän. Edustusjoukkueeseen minua kysyttiin treenaamaan, mutta siinä vaiheessa mikki oli jo palloa vahvempi.

Olet ollut vahvasti mukana lahtelaisessa koripallossa ja olet nyt mukana Divari A:ssa pelaavassa Lahti Basketballissa. Mikä roolisi on seurassa?
– Olin jo teini-iässä kiinnostunut mikistä ja räppäämisestä ja olen kuuluttanut pelejä jo yli 20 vuotta. Olin silloin vahvasti Namikan toiminnassa mukana ja seura oli lähellä sydäntä. Sitten, kun alkoi kuulua suru-uutisia Namikan tilanteesta, niin olin masinoimassa pelastusryhmää ja käänsimme kaikki kivet, josko seura olisi vielä pelastettavissa. Ikävä kyllä huomasimme, ettei se ollut mahdollista ja Namika meni lopulta konkurssiin. Samaisen pelastusryhmän kanssa kuitenkin päätimme, ettei Lahdesta voi edustuskoripallo loppua ja perustimme sitten uuden seuran ja saimme paikan Divari B:stä. Olen hallituksen jäsen ja myös seuran perustajajäsen, mutta ei minulla mitään virallista titteliä ole.

– Keikkojen puitteissa teen edelleen kuuluttajan hommia ja olen toiminnanjohtaja Roope Suonion oikeana kätenä. Roope tekee mieletöntä duunia ja yritän auttaa häntä parhaani mukaan kontaktien ja yhteyksien kanssa. Tietyllä tapaa olen myös viihdevastaava ja mietin ottelutapahtumia ja varsinkin alussa sitä miltä me näytämme ulospäin. Värit ja toiveet sekä alkuperäinen idea logomme ulkonäöstä tulivat minulta ja myös somessa ja fanituotteissa olin vahvasti mukana. Teen paljon yleisellä tasolla asioita, mutten puutu siihen mitä kentällä tai treeneissä tapahtuu. Toimin yleisenä haalarimiehenä ja Roopen apuna. Hän tekee 20 ihmisen hommat ja yritän auttaa häntä parhaani mukaan ja teemme hommia yhdessä. Meillä on pieni, mutta tiivis johtoryhmä.

– Tämä on ollut mielenkiintoinen kolme vuotta ja olemme mielestämme saaneet lahtelaiset innostumaan koriksesta. En ole kuullut, että moni kaipaisi vanhaa lilavalkoista ja tavallaan meidän homma lähti käyntiin siitä, että voimme jatkaa niitä hienoja perinteitä. Ei kukaan ole tullut syyttämään, että me veimme Namikan paikan. Olemme nuori, uusi ja notkea, mutta kunnioitamme vanhoja korisperinteitä.

Koska Lahti Basketball nähdään Korisliigassa?
– Kun tätä kysytään meiltä paljon, niin otamme sen merkkinä hyvin tehdystä työstä ja jotain on tehty oikein. Oma henkilökohtainen mielipiteeni on, että rakennamme seuraa ja huolehdimme pelaajista sekä pelaajapolusta, että lahtelaisilla junioreilla on edustusjoukkue jota kohti he tavoittelevat. Tänä vuonna kausi jäi tyngäksi emmekä missään nimessä halunneet pudota ensimmäisellä kierroksella, mutta sportti on sporttia. Totta kai haluamme voittaa sen sarjan jota pelaamme, mutta se ei ole itseisarvo. Emme halua mennä takit auki, soitellen sotaan ja leveästi liigaan vain palataksemme sieltä maitojunalla takaisin. Meillä täytyy olla vahva kivijalka ja taloudellisesti sekä organisaationa tarpeeksi vahvoja. Kaikki lähtee ruohonjuuresta ja sitä nyt vahvistamme.

– Namikan uutiset olivat karmaisevia ja haluamme oppia isiemme virheistä. Emme voi käyttää rahaa mitä meillä ei ole. Pitää olla tarkat suunnitelmat asioista, mutta kyllähän perinteetkin velvoittavat, että Lahdessa pitäisi olla liigatason korista. Seuraan tarkasti miten liigassa menee ja päivittäinen toimintamme on sillä tasolla kuin pelaisimme jo liigassa. Olemme saaneet viestiä liitolta ja seuroilta, että olemme tehneet hyvää duunia niiden asioiden eteen. Myös yleisömäärämme ovat jo liigan tasolla ja ylikin joissain tapauksissa.

Julkaisit myös yhdessä Särren ja Kalle Kinoksen kanssa EM-kisojen kisabiison Kuudes pelaaja. Mistä ajatus biisiin lähti?
– Se oli puhdas tilaustyö ja olen kiitollinen, että sain mahdollisuuden tehdä toisen kisabiisin. Olin jo mukana Susijengi 2.0 -biisissä, jonka juuret olivat Rähinä Recordsin Kapasiteettiyksikön biisissä. Se soi joukkueen kopissa ja kun joukkueen nimeksi ja hahmoksi tuli susi, niin liitolta tuli kutsua tehdä se Susijengi-biisi. Oli hieno olla mukana luomassa sitä hypeä. EM-kisoihin lähdimme luomaan suomalaisille suomalaista kisabiisiä. Emme olleet ennen kolmistaan tehneet yhteistyötä ja se oli todella hedelmällistä. Särre ja Kalle ovat aikalaisiani koriksessa ja se oli hauska sessio. Siinä oli sitä sydäntä, verta ja rakkautta.

Olit hiljattain mukana Haluatko miljonääriksi –ohjelmassa, kun ystäväsi kilautti sinulle kysyäkseen kuka pelasi EM-kisoissa Susijengin numerolla 11. Et osannut kuitenkaan vastata siihen. Kuulitko siitä paljon kuittailua?
– Kyllä silloin ohjelmailtana ja seuraavalla viikolla tuli muutamia viestejä ja piikkiä. Olin juuri laskeutunut Oulun tai Rovaniemen lentokentälle ja kone oli vähän myöhässä. Oli karmaiseva tilanne, kun kaveri on valinnut minut urheilukysymykseen oljenkorrekseen ja sitten tulee vielä koriskysymys. En ole mikään visailijatyyppi tai nippelitiedon ystävä, mutta hän piti minua kaveripiirinsä parhaana urheilutietäjänä ja valitsi minut siihen. Puhelu tuli erikoiseen aikaan, sillä olin juuri laskeutunut ja olin taksissa matkalla pois kentältä ja oli hilkulla, että olisin missannut koko puhelun ja olisin ollut vielä koneessa. Se oli outo hetki. En kuollaksenikaan muistanut kenen numero se oli. Olen saanut Jammu Wilsonilta pelipaidan, joten sen olisi muistanut ja Markkasen. En muistanut kuin Petskun vanhan Hongan numeron, kun sitä tuli kuuluteltua sen verran usein ja sitten hänellä on Barcassakin eri numero. Ei minulla ollut siinä tilanteessa mitään hajua.

– Vanhuus ei tule yksin, kun pikkupoikana muisti vielä kaikki numerot. Jordanin 23 numeron ja Litmasen 10 muistan sekä meidän Lahti Basketball rosterin muistan. Pikkupojan silmä keskittyy eri asioihin kuin aikuisen. Täytyy pyytää kyllä anteeksi, mutta olemme Akun kanssa pysyneet kavereina. En olisi tiennyt vastausta, vaikka olisin saanut enemmän aikaa miettiä. Onneksi Aku oli sen verran pelimies, että vei potin himaan. Olisi ollut karmeaa, jos hän olisi lähtenyt kotiin tyhjin käsin minun virheeni vuoksi.

Kuinka tarkkaan seuraat NBA:ta?
– Olen ollut pikkupojasta lähtien tosi suuri NBA-fani ja olen vankkumaton Lakersin kannattaja. Isä toi minulle joskus jenkkireissultaan Magic Johnsonin Lakersin viirin ja siten valitsin lojaalisuuteni. Sitten tuli tietenkin Jordan, joka muutti kaiken. Minulla on iso keräilykokoelma Air Jordaneita. MJ oli se suurin ja kaunein, mutta seurajoukkuepuolella se on aina ollut Lakers. Tietenkin Markkasen myötä myös punamusta on alkanut kiinnostaa enemmän. Yleensä aamukahvin kanssa tulee katsottua yön NBA-uutiset, että miten on pelattu.

– Lakersin fanina on ollut tietenkin vaikeaa viime vuosina, kun kestomenestyjästä on pudottu rapajengiksi. Urheiluun kuuluvat kuitenkin nousut ja laskut ja uudelleenrakennusprojektia on ollut mielenkiintoista seurata. On myös tosi mielenkiintoista seurata nyt huhuja, että saammeko kesällä hankittua yhden tai kaksi isoa kalaa, kun palkkakatossa on tilaa. Minua voi kutsua NBA-narkomaaniksi. Ainoa pleikkaripeli, jonka ostan vuosittain, on NBA2K.

Millaisin ajatuksin seurasit Lauri Markkasen edesottamuksia tällä kaudella?
– Superhämmentyneenä, ylpeänä ja ihmetellen. Kuinka kaukainen haave NBA oli vielä kymmenen vuotta sitten. Totta kai Hanno pelasi siellä, mutta silloin ei ollut nettiä eikä sellaista kattavuutta kuin nykyään. Silloin se oli niin marginaalista, ettei siitä saanut samalla tavalla irti ja oli sen verran nuori, ettei sitä oikein osannut ajatella. Kaikki kunnia kuitenkin tietenkin Hannollekin. Nyt tapahtumia pystyy kuitenkin seuraamaan ihan eri tavalla.

– Lauri osui silmääni jo Märskyssä ja oli hienoa seurata hänen matkaansa Arizonaan. Katson myös NCAA:tä ja silloin tuli katsottua Arizonan pelejä öisin. Niin korkea varaus oli unenomaista ja vielä, kun hän pääsi niin legendaariseen organisaatioon. Harmittavasti hän joutui pelaajakaupan myötä heti fanien hampaisiin. Hänet aliarvioitiin, kun ajateltiin sieltä tulevan vaalea, iso ja pehmeä eurooppalainen, joka ei osaa oikein mitään. Heti alkuun kuitenkin vihaajat hiljenivät ja takit alkoivat kahista. Toivottavasti hänen selkänsä kestää ja olen varma, että hän tekee fysiikkansa eteen paljon töitä. Kun vetää tuolla 82 ottelun urakassa isoilla minuuteilla, niin ei se ole ihme, jos selkä alkaa hieman oireilla. Suurin pelkoni liittyy hänen fysiikkaansa, mutta muuten hänen kehityksellään ei ole kattoa näkyvissä. Hän on osoittanut osaamistaan yhdellä jos toisella ja kolmannellakin tavalla. Hänestä voi tulla ihan supertähden statuksen pelaaja.

NBA:n pudotuspelit ovat parhaillaan käynnissä. Kuka vie mestaruuden?
– Oman sydänjoukkueeni on ikävä kyllä pudotuspelien ulkopuolella. Omassa marssijärjestyksessäni tulee ensin Lakers, sitten NBA ja muut ovat sitten samalla viivalla ja nautitaan viihdyttävästä pelistä. Toiveissa olisi, että joku jengi onnistuisi suistamaan Golden Staten. En ole Golden Staten vihaaja ja olen varma, että tulevaisuudessa osataan entistä enemmän arvostaa millaisen jengin he ovat kasanneet ja miten mullistavaa koripalloa he pelaavat. Monet yrittävät varmasti kaikkialla maailmassa toistaa heidän pelitapaansa. Siellä egottomat supertähdet pystyvät pelaamaan yhdessä ja jakamaan palloa.

– Toivon, etteivät he ainakaan kävele mestaruuteen, mutta löytyykö idästä heille yhtään kunnollista haastajaa. LeBron James on ottanut Clevelandin taas reppuselkäänsä, mutta muuten heidän kautensa on ollut kaoottinen kentällä ja sen ulkopuolella. He eivät välttämättä pääse edes finaaleihin ja jos pääsevät, niin tähti saattaa olla jo niin väsynyt. On mielenkiintoista nähdä miten äärimmäisen vahva Houston pelaa. Suurimmat peukut on kuitenkin tällä hetkellä 76ersin tuhkimotarinalle. Saa nähdä mihin heillä eväät riittää ja kestääkö kypärä. En osaa veikata mestaria tai finalisteja, mutta toivon 76ersin menevän pitkälle ja jonkun pystyvän pistämään Golden Statelle kapuloita rattaisiin, ettei mestaruus tule olemaan mikään läpihuutojuttu.