Suomen koripallomaajoukkue kohtaa tällä viikolla elintärkeissä otteluissa Ranskan ja Venäjän. Susijengi-buumi on vallannut suomalaisten sydämet, mutta aina ei tosiaankaan ole ollut näin.

Susijengillä on vielä mahdollisuudet päästä Kiinassa ensi syksynä pelattaviin MM-kisoihin, mutta se vaatii voittoja sekä apuja myös muilta mailta. Kisapaikka ei ole enää täysin omissa käsissä, mutta ei MM-unelma ole mitenkään mahdotonta.

Suomen maajoukkueeseen vuosina 2007-09 kuulunut entinen korisammattilainen Ville Mäkäläinen pitää upeana asiana sitä, että Susijengi on noussut niin tärkeäksi niin monelle suomalaiselle penkkiurheilijalle.

Mäkäläisen mukaan Susijengi-tarinan aikajanan alku sijoittuu 1990-luvun alkuun, vaikka Susijengi-nimi tulikin vasta paljon myöhemmin. Vuonna 1992 muuan Henrik Dettmann nousi maajoukkueen päävalmentajaksi. Dettmann johdatti Suomen vuoden 1995 EM-kisoihin. Silloin otettiin Mäkäläisen mukaan Suomen koripallomaajoukkueen ensimmäisiä askeleita kohti Susijengi-buumia, vaikka silloin menestystä ei vielä tullutkaan.

– Silloin vuoden 1995 joukkueessa pelasi nuori Hanno Möttölä. Hän on kuitenkin yksi isoimpia palasia Susijengi-ilmiössä, Mäkäläinen muistuttaa Unibetin Triplatupla -podcastissa.

Mäkäläiseltä löytyy myös yksi tarina ”verhojen takaa” kyseisestä EM-turnauksesta, jossa Suomi hävisi kaikki alkulohkon ottelunsa.

– Susijengin silloinen ja nykyinenkin fysiikkavalmentaja Jussi Hirvonen kertoi aikanaan hauskan tarinan. Taisi olla Kroatiaa vastaan ja Suomi veti kanapastat, lämmitteli hyvin peliä varten ja valmistautui otteluun niin kuin maailman huipulla kuuluukin.

– Sitten Jussi kertoi, että kyllä siinä sai ihmeissään katsoa, kun Kroatian jätkät tulivat kymmenen minuuttia ennen pelin alkua käytävälle röökit suunpielessä. He eivät ottaneet askeleen askelta ennen peliä ja voittivat silti pelin 40 pinnalla, Mäkäläinen kertoo nauraen.

Susijengi on 2010-luvulla ollut lähestulkoon vakiokävijä EM-kisoissa. Jopa vuoden 2014 MM-kisoihin Susijengi selviytyi villillä kortilla. Viikonloppu määrittää sen nappaako Susijengi suoran kisapaikan vuoden 2019 MM-kisoihin.

– Niistä vuosista (1995) on tultu paljon eteenpäin, Mäkäläinen korostaa.

Susijengi-brändi syntyi myöhemmin 2000-luvulla.