NCAA-uransa päättänyt Susiladies-lupaus valmiina uuteen haasteeseen – ”Aika saavuttaa unelmani”

© Kuva: Ilari Isotalo

Sara Rokkasen viimeinen kausi Toledon paidassa päättyi puolivälierävoittoon. Vaikka kausi tuli yllättäen päätökseen, Rokkanen katsoo jo odottavaisena tulevaan.

Toukokuussa 24 vuotta täyttävän Sara Rokkasen neljäs ja viimeinen kausi Yhdysvaltojen yliopistoparketeilla sai monen muun tapaan yllättävän päätöksen koronaviruspandemian takia.

Pudotuspelejä varten nälkää kasvattanut Toledo Rockets nujersi Mid-American-konferenssin puolivälieräottelussa Central Michiganin, mutta koko NCAA:n loppukausi peruttiin ennen kuin välieräkamppailua Ohiota vastaan ehdittiin pelaamaan.

– Vähän haikeat fiilikset. Kukaan ei odottanut, että kausi loppuisi tällä tavalla ennen aikojaan. Ainakin tämä on opettanut pelaajille, että pitää nauttia ja pelata 100-prosenttisesti, koska kausi voi olla ohi milloin vaan, Rokkanen kertoo Koripalloliiton sivuilla.

Monen suunnatessa koti-Suomeen, Rokkanen päätti jäädä Yhdysvaltoihin ja hoitaa taiteen ja taidehistorian opintonsa paikan päällä loppuun, tietenkin etänä.

– Nyt eletään aika hidasta elämää neljän seinän sisällä. Kovasti tekisi mieli mennä treenaamaan ja pelaamaan korista, mutta tällä hetkellä pitää vaan tehdä kotijumppaa sen minkä voi.

Yliopistokentiltä nöyryyttä ja henkistä kovuutta

178-senttisen PuHu-kasvatin viimeinen kausi ei sujunut joukkueelta aivan odotusten mukaan, vaan joukkoon mahtui sekä ylä- että alamäkiä. Loppua kohden yhteispeli alkoi luistaa ja MAC-lopputurnauksessa Toledo kaatoi ryminällä muun muassa konferenssin kärkijoukkue Akronin, jota vastaan Rokkanen kantoi vastuuta 37 minuuttia ja tykitti 12 pistettä.

– Kauden aikana hävittiin todella tiukkoja pelejä, mutta loppumetreillä viimeiseen peliin asti pelattiin joukkueena ja vedettiin yhtä köyttä. Sinänsä kaudesta jäi siis hyvä maku, vaikka se päättyikin ennen aikojaan.

Rocketsissa heittäjän roolia toteuttanut Rokkanen pelasi päätöskaudellaan 31 ottelussa keskimäärin 22,2 minuuttia tilastoiden neljä pistettä ja 2,5 levypalloa ottelua kohden. NCAA-vuosiensa aikana hän kokee kartuttaneensa erityisesti pelaajalle arvokkaita henkisiä ominaisuuksia, kuten nöyryyttä ja mentaalista kovuutta.

– Olen tyytyväinen, että aikoinaan lähdin Jenkkeihin pelaamaan koripalloa. Sen ansiosta pääsin näkemään ja kokemaan erilaista koripalloa kuin mitä Euroopassa pelataan, tutustuin uuteen kulttuurin, opin uuden kielen ja sain paljon ystäviä.

Yhdeksi koko NCAA-uransa kohokohdista Rokkanen mainitsee kaudella 2018-2019 pelatun ottelun hallitsevaa mestaria ja koko Yhdysvaltojen ykköseksi rankattua Notre Damea vastaan. Kamppailu käytiin Toledon kotiluolassa Savage Arenalla yli 6000-päisen yleisön edessä. Kova taistelu päättyi lopulta vieraiden 72-56-voittoon.

– Siellä pelasivat muun muassa Arike Ogunbowale ja Jackie Young sekä muu aloitusviisikko, jotka menivät sitten WNBA:han draftin top pickeinä, ja me pelattiin todella hyvin. Pelasin myös henkilökohtaisesti hyvän pelin. Se osoitti, että pystyn pelaamaan huipputasolla.

Rokkanen on valmis uusiin haasteisiin Euroopassa

Neljän NCAA-kauden lisäksi Rokkasella on takataskussaan 13 aikuisten maaottelua, lukuisia nuorten maaotteluita sekä muun muassa vuoden tulokkaan palkinto Naisten Korisliigassa kaudelta 2014-205. Nyt on seuraavan askeleen aika.

– Tulen kaipaamaan täältä ystäviä, joukkuekavereita, treeniolosuhteita sekä faneja, mutta kaikelle on aikansa ja paikkansa. Nyt yliopistouran jälkeen on aika tulla takaisin Euroopan mantereelle ja saavuttaa unelmani eli tehdä vihdoin täyspäiväisenä ammattilaisena sitä mitä rakastan.

Lähde: Koripalloliiton kotisivut