Forssan Alussa loistokauden pelanneen Ninni Salmen päämäärätietoisen harjoittelun palkinto häämöttää Susiladiesin keskiviikkona ja torstaina pelattavissa Portugali-vierasotteluissa. Salmella on mahdollisuus tehdä ensiesiintymisensä naisten maajoukkueen paidassa 25-vuotiaana.

Kauhajoen Karhussa ensiaskeleensa koripalloilijana ottanut Salmi on jo ennestään ottanut pieniä askeleita kohti naisten maajoukkuetta. Nuorten maaotteluita löytyy 58 kappaletta ja hän oli myös universiadijoukkueen ringissä vuonna 2019 – pääsemättä kuitenkaan lopulliseen kisajoukkueeseen.

– Kyllä se kutsu aika hienolta tuntui. Olen tehnyt töitä sen eteen, että pääsisin rinkiin mukaan, joten kyllä se palkinnolta tuntui, Salmi kertoo Koripalloliiton tiedotteessa.

Päättynyt kausi oli Salmen lopullinen läpimurto Korisliigan suomalaispelaajien eliittiin. Pisteissä (11,7 per ottelu) hän oli suomalaisista kymmenenneksi paras, levypalloissa (8,7) ja syötöissä (3,7) viides ja torjunnoissa (1,6) toinen koko sarjassa. Tilastollisesti hyppy on ollut merkittävä.

Salmi vietti neljä kautta Yhdysvaltojen yliopistosarja NCAA:ssa, minkä jälkeen hän ryhtyi ammattilaiskoripalloilijaksi kesällä 2020. Hän aloitti Ruotsissa, Wetterbygdenissä, josta hän siirtyi tammikuun 2021 loppupuolella Forssan Alkuun.

– Kaikki pohjautuu siihen, että jenkeistä palattuani alkoi päämäärätietoinen harjoittelu, jossa olen itse ammattilaisena vastuussa. Nyt on pystynyt treenaamaan yksilöllisesti kesäisin asioita, mitä on pitänyt kehittää. Se on kantanut hedelmää ja luonut perustan.

Salmi onkin hyvä esimerkki pelaajasta, joka on harjoitellut sinnikkäästi ja tavoitteellisesti 25-vuotiaaksi asti. Palaset ovat loksahtaneet kohdalleen vuosien varrella.

– Tuntuu, että nuorilla pelaajilla on hirveä kiire. Ajatellaan, jos mennään jenkkiyliopistoon niin siinä 19-22-vuotiaana pitäisi tapahtua hirveästi. Voi tapahtuakin, mutta haluaisin näyttää omalla esimerkilläni, että yli 25-vuotiaana voi edelleen kehittyä, Salmi aloittaa.

– Eikä kokemuksen merkitystä voi väheksyä. Kun katsoo korista – muitakin kuin oman sarjan pelejä – niin näkee vaikkapa, kuinka paljon blokkaaminen on apupuolustamisen haistelua. Näitä asioita oppii vain katsomalla ja harjoittelemalla korista. Kaikesta huolimatta tuntuu, että paras on vielä edessä.

Ensiesiintyminen häämöttää Viana do Castelossa

Susiladiesin kesän ensimmäiset ottelut pelataan keskiviikkona 15. ja torstaina 16. kesäkuuta Viana do Castelossa Portugalia vastaan. Joukkue kokoontui ensimmäistä kertaa yhteen Urhea-halliin, Helsinkiin maanantaina 6.6.

– Ihan jees on tämä viikko mennyt. Suurin osa joukkueesta on tuttuja pelaajia, joiden kanssa tai vastaan olen pelannut tai molempia. Tuttua jengiä, tuttuja valmentajia, kiva tulla porukkaan mukaan, Salmi aloittaa.

– Ei ole siis ollut mikään shokki. Totta kai maajoukkueessa on erilainen pelitapa kuin seurajoukkueessa, niin siihen pitää totutella. Ihan hyvä fiilis kokonaisuutena.

Salmen kohdalla Portugali-ottelut voivat tarkoittaa sitä, että hän tekee ensiesiintymisensä naisten maajoukkueen paidassa, missä on oma hohtonsa.

– Kun on vähän vanhempi ja on otteluita junnumaajoukkueista ja eri maista, niin ei odota matsia ihan löysät housuissa, Salmi nauraa.

– Hyvällä jännityksellä sinne. Tämähän on kaikkein suurin klisee, mutta menemme oman pelin kautta, ei vastustajan. Tässä on nyt viikko tahkottu, niin kiva nähdä, miltä meidän pelaaminen näyttää toista maajoukkuetta vastaan.

Susiladies aloittaa kesän 2022 maaottelut vieraspeleillä Portugalia vastaan keskiviikkona ja torstaina Viana do Castelossa. Maajoukkuekesä huipentuu heinäkuun lopussa Helsingissä pelattaviin kotiotteluihin Viroa ja Latviaa vastaan sekä elokuun alussa Tampereella pelattaviin kotiotteluihin Islantia ja Ruotsia vastaan.