Tämän vuoden EM-kisaisäntämaa Sloveniassa odotellaan jo kisojen alkua. Lähellä oli, etteivät koko kisat jääneet pitämättä.

Alun perin kisojen järjestämisestä osoittivat kiinnostusta Bosnia ja Hertsegovina, Italia, Kroatia, Saksa, Slovenia ja Tshekki, mutta lopulta vain Slovenia ja Italia pistivät kisahakemuksen sisään ja Italian varsin nopeasti vetäytyessä kunniasta, jäivät kisojen järjestämiset Slovenian harteille.

Kisaisäntänä Slovenia joutui pulittamaan FIBA:lle kuusi miljoonaa euroa joista puolet jäi valtion maksettavaksi. Rahapulasta kärsivä valtio kantoi lopulta pitkin hampain kortensa kekoon ja näin kisat voitiin järjestää. Mikään itsestäänselvyys se ei kuitenkaan ollut, sillä aiemmin Mariborille myönnetyt universiadien talvikisat jouduttiin siirtämään Italiaan, kun Slovenian valtiolta ei liiennyt rahaa kisoihin.

Slovenian EM-valmistelut eivät sujuneet täysin pompuitta. Esimerkiksi kolmen edellisvuoden mestarijoukkue Krkan kotikaupunkia Novo Mestoa kaavailtiin yhdeksi kisaisännäksi, mutta se olisi vaatinut uuden hallin rakentamista eikä siihen lopulta löytynyt rahoitusta.

Kisapaikkakunniksi valikoituivat lopulta pääkaupunki Ljubljanan ohella Jesenice, Koper sekä Celje. Ljubljana pois lukien, muut kaupungit eivät ole niinkään profiloituneet koripallokaupungeiksi. Jesenicen ykköslaji on jääkiekko, Celjen käsipallo ja Koperissa jalkapallo ja käsipallo ovat suosituimpia. Omalta osaltaan se kertoo kuitenkin myös Slovenian lajikirjosta. Eri osissa maata eri lajit ovat suositumpia, mutta kun menestystä tulee, koko kansa seisoo omiensa takana.

Alkulohkojen lipunmyyntikin venyi pitkälle, sillä hallien remontit pitkittyivät eikä tarkkoja istumapaikkamääriä ollut tiedossa. Vihdoin heinäkuun alussa alkulohko-otteluiden liput tulivat myyntiin. Isäntämaan pelien liput menivät luonnollisesti kuumille kiville ja ilahduttavasti Suomen pelit olivat Koperin suosituimpia pelejä.

Hiljalleen alkaa kuitenkin näyttää siltä, että kaikki vaikeudet ovat takanapäin ja edessä siintävät hienot EM-kisat. Syyskuun pelejä odotetaan jo vesi kielellä ja edessä on hieno tapahtuma, niin paikalle matkustaville faneille kuin myös sohvan ääressä jännääville katsojille.

Salttu Forsström

Salttu Forsström on Sloveniassa asuva suomalainen vapaa toimittaja, joka raportoi SuomiKoris.comille suoraan EM-kisaisäntämaan ilmiöistä ja tapahtumista.