Suomen Koripalloliiton sääntö- ja kurinpitoyksikkö on asettanut Aleksi Valavuoren toimintakieltoon kahdeksi kuukaudeksi. Valavuori asetettiin väliaikaiseen toimintakieltoon 26. lokakuuta, joten nyt määrätty toimintakielto päättyy 25.12.2016.

Toimintakiellon taustalla on Valavuoren Twitter-tilillään esittämä lausunto, jonka katsotaan olevan loukkaava ja halveksiva. Twiitissä viitataan Espoo United Basket –koripalloseuraan, joten kurinpitosääntöjen mukaan kyseessä on seuran toiminnassa tapahtunut teko, vaikka twiitti onkin lähetetty Valavuoren henkilökohtaiselta tililtä. Valavuori toimi seuran general managerina.

Kurinpitopäätöksen perustelujen mukaan Valavuoren teko on ollut syrjivä ja vastoin urheiluyhteisön reilun pelin ihanteita ja tavoitteita. Sitä on lähtökohtaisesti pidettävä varsin moitittavana. Samalla on kuitenkin todettava, että Espoo United Basket on sittemmin purkanut Valavuoren työsopimuksen, joten hänelle on jo aiheutunut merkittävä seuraamus teosta. Tämä huomioiden kahden kuukauden toimintakieltoa on pidettävä riittävänä kurinpitoseuraamuksena.

Toimintakiellon aikana henkilö ei voi mm. toimia seuran edustajana koripalloyhteisön muiden jäsenten suuntaan, eikä toimia työtehtävissä seuran ottelutapahtumissa. Toimintakielto sisältää aina kilpailukiellon sekä kiellon osallistua liiton tai sen alueiden toimintaan.