Pitkäperjantaina Kreetan Heraklionissa päättyneet koululaisten MM-kisat olivat jättimenestys, kun Suomea tyttöjen koripallossa edustanut Mäkelänrinteen lukion joukkue voitti koululaisten maailmanmestaruuden. Mäkelänrinteen lukion poikien joukkue sijoittui turnauksessa 11.

Koululaisten MM-kisat päättyivät suomalaisittain iloisiin voittojuhliin, kun Suomen tyttöjoukkue kaatoi MM-finaalissa Turkin lukemin 70-60.

Puolivälierässä Suomen tyttöjen joukkue oli kaatanut Ranskan, ja välierässä Kreikka koki suomalaiset liian vahvaksi. Finaalissa Turkki oli ensimmäisellä neljänneksellä niskan päällä, mutta Suomi otti ottelun haltuunsa toisella neljänneksellä. Tämän jälkeen Turkki ei enää päässyt kuskin paikalle, vaan Suomi sai pidettyä ottelun hyvin käsissään.

Suomi johti päätösneljänneksellä parhaimmillaan 13 pisteellä, mutta turkkilaisten kovat kolmen pisteen korit päätösminuuteilla kavensivat eron jo kuuteen pisteeseen. Lopussa Suomi ratkaisi ottelun vapaaheittoviivalta. Suomen voittolukemat olivat lopulta 70-60.

– Saimme hyviä kansainvälisiä pelejä ja kokemuksia siitä, miten meidän pitää toimia paineen alla sekä väsyneenä. Mäkelänrinteen urheilulukion tavoitteena on osallistua kansainvälisiin koulujen kisoihin ja menestyä siellä hyvin. Tässä onnistuimme, toteaa joukkueen päävalmentaja Pekka Salminen.

– Oli hienoa nähdä, että pelaajamme menevät vauhdilla eteenpäin kansainvälisillä kentillä. Muutama pelaaja otti huikeita harppauksia turnauksen aikana ja aina löytyi uusia vastuunkantajia tiukassa paikassa. Janette Aarnio ja Alexandra Ailus olivat Awak Kuierin ohella erittäin hyviä tässä turnauksessa.

Finaalissa Suomen tahtipuikkoa heilutti Awak Kuier, joka teki 24 pistettä, otti 14 levypalloa ja oli alituisena pelotteena suojelemassa omaa koria. Janette Aarnion saldo oli finaalissa 23 pistettä. Ebba Pekonen teki tilastot 7/10.

– Meidän puolustuksemme toimi koko turnauksen ajan hyvin. Oli ymmärrettävää, että ajoittain hyökkäyksen kanssa oli vaikeaa, kun pelaajia oli eri seurajoukkueista eikä yhteistä harjoitteluaikaa ennen turnausta ollut paljoa. Suomalaisen koripallon perusoppiin kuuluu se, että palloa liikutetaan hyökkäyspäässä hyvin – ja pelkästään sillä jo pääsee aika pitkälle, raottaa Salminen mestarijoukkueen menestymisreseptiä.

Poikien joukkue kaatoi sijoitusottelussa Tanskan 67-46 sijoittuen turnauksessa 11.

Joukkueiden pelaajat olivat 01-syntyneitä tai nuorempia. Sekä tyttöjen että poikien joukkueen pelaajat koostuvat eri pk-seudun seurajoukkueiden pelaajista. Tyttöjen mestarijoukkueen runko koostui joukkueen päävalmentaja Pekka Salmisen mukaan pitkälti samoista pelaajista kuin 18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue.

Mestarijoukkueessa pelasivat (seurajoukkue):

Janette Aarnio (HBA), Alexandra Ailus (Honka), Cia Eklöf (HBA/Ringside), Annika Hyttinen (Honka), Wilma Kivekäs (EBT), Awak Kuier (HBA), Noora Markkanen (Honka), Emerita Mashaire (HBA/Ringside), Viivi Palomäki (HBA), Ebba Pekonen (HBA), Saga Ukkonen (HBA) ja Silja Viita (HBA). Päävalmentaja: Pekka Salminen