Suomen urheilun eettinen keskus SUEK on määrännyt koripalloilija Jacoby Armstrongille 16 kuukauden mittaisen urheilun toimintakiellon. Lyhyesti viime syksynä Korisliigassa pelannut Armstrong laiminlöi erivapauden hakemisen käyttämälleen lääkeaineelle ja antoi positiivisen testituloksen dopingtestissä.

Kouvoja edustaneen Armstrongin Korisliigan ottelussa Kouvolassa 4.11.2020 antama näyte sisälsi amfetamiinia. Urheilija sai tiedon positiivisesta testituloksesta 27.11.2020 ja on ollut väliaikaisessa urheilun toimintakiellossa siitä alkaen.

SUEKin 11.3.2021 antaman päätöksen perusteena on, että Armstrong on rikkonut Suomen antidopingsäännöstön 2015 kohtia 2.1 ja 2.2. Hänen antamansa näyte sisälsi urheilussa kiellettyä ainetta amfetamiinia, joka kuuluu Maailman antidopingtoimisto WADAn Kiellettyjen aineiden ja menetelmien luettelon 2020 luokkaan S.6.a, Piristeet (ei erikseen määritelty aine).

SUEKin näkemyksen mukaan Armstrong ei syyllistynyt tahalliseen dopingrikkomukseen. Urheilija on uskottavasti selvittänyt, mistä kielletty aine on hänen elimistöönsä tullut. Hän ei ole hyötynyt kielletyn lääkeaineen käytöstä, jonka puolesta puhuu se, että hän sai erivapauden siihen myöhemmin. Armstrong on myös ilmoittanut dopingtestitilanteessa käyttämänsä lääkityksen, mutta testihetkellä hänellä ei tarvittavaa erivapautta ollut.

Näin ollen SUEK määräsi Armstrongille Suomen antidopingsäännöstön 2021 artiklan 10.2. mukaisesti 16 kuukauden urheilun toimintakiellon, josta vähennetään hänen väliaikaisen toimintakieltonsa aika alkaen 4.11.2020. Näin ollen Armstrongin urheilun toimintakiellon viimeinen päivä on 26.3.2022.

Urheilija myönsi dopingrikkomuksen ja hyväksyi esitetyn seuraamuksen. Armstrong ei ole pelannut Suomessa 4.11. jälkeen.

– Tämä on valitettava esimerkkitapaus, joka alleviivaa urheilijan vastuuta. Urheilija on itse vastuussa siitä, mitä aineita hänen elimistöönsä päätyy sekä tarvitsemiensa lääkkeiden erivapauden hakemisesta, kommentoi Koripalloliiton kilpailujohtaja Tom Westerholm Koripalloliiton verkkosivuilla.

Uuden, 1.1.2021 voimaan tulleen Suomen antidopingsäännöstön mukaisesti dopingrikkeitä koskevat ratkaisut ovat SUEKin päätöksiä. Mikäli urheilija hyväksyy SUEKin syytekirjeessä esittämät seuraamukset tai ei kiistä niitä määräajassa, niin rikkomuksia ei käsitellä enää Antidopingasioiden kurinpitolautakunnassa, eikä niitä käsitellä myöskään enää lajiliiton kurinpitoelimissä. Lisätietoja uudesta antidopingsäännöstöstä löytyy SUEK:n nettisivuilta.