Tuore koripallon Suomen mestari Salon Vilpas on tehnyt kaksivuotisen pelaajasopimuksen Niilo Kärkkäisen kanssa.

22-vuotias Kärkkäinen on keskisuomalaisen koripallon kasvatti ja monipuolinen laituri on pelannut viisi vuotta Jyväskylässä I divisioona A:n JBA:n riveissä. Kärkkäinen aloittaa nyt ensimmäisen kautensa Korisliigassa.

Vilpas on hakenut uutta nuorta ja lupaavaa pelimiestä riveihinsä ja sellainen löytyi Jyväskylästä. 190-senttisellä Muuramen Urheilijoiden kasvatilla on 13 maaottelua U20-joukkueesta ja kokemusta aikuisten sarjoista jo viideltä kaudelta Jyväskylä Basketball Academyssä, jossa hän toimi päättyneellä kaudella joukkueen kapteenina. Kärkkäisen ura I divisioonassa on ollut nousujohteinen, sillä tilastot ovat nousseet tasaisesti jokaisella kaudella.

– Hieno mahdollisuus päästä mestareiden kelkkaan. Salossa asiat on hyvässä jamassa ja tulosta on tullut. Itsellä näyttöhalut ovat kovat ja on kivaa päästä kokemaan, miltä elämä eteläisessä Suomessa tuntuu. Jyväskylästä jäi hyvät muistot, mutta nyt oli aika lähteä uralla eteenpäin. Jyväskylässä hommat muuttuivat Tupamäen Mikon tulon myötä ja harjoittelu sekä kentän ulkopuoliset asiat olivat aina kunnossa, toteaa Kärkkäinen Vilppaan verkkosivuilla.

Päättyneellä kaudella JBA sijoittui I divisioona A:n kuudenneksi ja kausi päättyi pudotuspeleissä voitoin 2-1 Turun Kristikaa vastaan. Kärkkäinen oli JBA:n tehokkain pelaaja 14.3 pisteellä ja 3.8 levypallolla ja kolmen pisteen heitot upposivat 37.6% tarkkuudella. Saloon siirtymisen taustalla on pitkälti Vilppaan entinen päävalmentaja Mikko Tupamäki, joka on valmentanut nuorta Kärkkäistä koko viisivuotisen JBA-uran ajan.

– Niilo on pelaajana erittäin monipuolinen ja kykenee pelaamaan erilaisia rooleja niin hyökkäys- kuin puolustuspäässäkin. Hän on valmentajan näkökulmasta luotettava ”sveitsiläinen linkkuveitsi”, joka hoitaa homman kuin homman kovalla asenteella. Niilo oli pelaajien yksimielinen valinta kapteeniksi viimeisenä vuotenaan JBA:ssa ja se kertonee myös miehen persoonasta. Niilo on rauhallinen eikä hötkyile, mutta omaa kovan kilpailupään eikä kaihda kentällä kontaktia. Lisäksi nuori mies on varustettu erittäin hyvällä pelikäsityksellä. Hän on kohtelias ja fiksu nuorukainen, joten Teijunkaan ei tarvitse huomautella kännykästä ja lippiksestä. Isoin juttu on kuitenkin se työmäärä, minkä Niilo on tehnyt viimeisten vuosien aikana oman kehittymisensä eteen. Sitä on ollut ilo seurata ja nuorella miehellä on niin sanotusti ”suora selkä ja kirkas katse”. On sydäntä lämmittävää nähdä, että kokonaisvaltainen itsensä kehittäminen palkitaan, arvioi Tupamäki luottomiestään.

Samoilla linjoilla on päävalmentaja Sami Toiviainen.

– Kiva saada uusi kasvo ryhmään. Niilo vaikuttaa positiiviselta nuorelta mieheltä, jolla on kova halu kehittyä ja se on aina valmentajan mieleen. Hänellä olisi ollut vientiä myös muualle ehkä Vilpasta isommilla peliminuuteilla, mutta hän halusi mieluummin tulla tänne ja hakea oppia kokeneilta pelaajilta. Se kertoo Niilon asenteesta ja nyt on kaikki kiinni miehestä itsestään. Jos asiat loksahtavat kohdilleen kuten Perttu Blomgrenilla, tulevaisuus näyttää valoisalta, muotoilee Toiviainen.

Vilppaan sopimustilanne kaudelle 2021-2022: Mikko Koivisto, Juho Nenonen, Aatu Kivimäki, Riku Laine, Perttu Blomgren, Tuukka Juntunen, Onni Mäkynen, Niilo Kärkkäinen.