Itävallan liigassa pudotuspelit käynnistyvät suomalaisten osalta sunnuntaina. Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen valmentama hallitseva mestari Swans Gmunden kohtaa Flyers Welsin ja Aapeli Alasen St. Pölten Grazin.

St. Pöltenin runkosarja sekä ylempi loppusarja oli aaltoileva. Kauteen mahtui pitkiä tappioputkia, mutta myös voittoputkia. Lopulta St. Pölten sijoittui runkosarjan ylemmässä loppusarjassa viidenneksi.

Alasella on kevättä rinnassa, kun kauden tärkeimmät ottelut alkavat. Joukkueen lähtökohdat eivät ole kuitenkaan parhaat mahdolliset, sillä joukkueen yli on vyörynyt korona-aalto.

– Pudotuspelit ovat aina kivoja. Kelit lämpiävät, kevät tulee ja panokset kasvavat. Ainoa huolenaihe vain on, että yli puolet joukkueestamme oli koronassa, Alanen valottaa Koripalloliiton tiedotteessa.

Myös Alanen joutui viruksen kouriin, joka on osaltaan vaikuttanut hänen valmistautumiseensa.

– Minä olin ensimmäinen joka testattiin ja olin positiivinen. Viime viikon keskiviikon pelin jälkeen oli sellainen fiilis, että minulla saattaisi olla se ja tulos oli positiivinen. Torstaista eteenpäin olin sitten karanteenissa, mutta nyt oloni on jo parempi.

– Jos sitä on luultu, että korona olisi poistunut johonkin, niin ei se kyllä ole. Muistakaa ihmiset pitää maalaisjärki mukana, muistuttaa Alanen.

Ennen sairastumistaan Alanen oli hurjassa vireessä. Ylemmän loppusarjan neljässä viimeisessä pelissä Alanen paukutti pisteitä 30,7 pisteen keskiarvolla.

– Kevät on mennyt hyvin ja se näkyy myös henkilökohtaisissa tilastoissa. Aika hyvin on heitto pudonnut ja pisteitä kertynyt. Toivottavasti saan hyvän rytmin taas päälle eikä korona haittaa liikaa ja saisi samanlaisen fiiliksen. Sitä tarvitaan, mikäli haluamme mennä jatkoon.

Vastaansa St. Pölten saa neljänneksi sijoittuneen Grazin. Runkosarjassa joukkueet kohtasivat neljästi ja Graz vei voiton kolmasti. Ottelut olivat kuitenkin pääosin hyvin tasaisia ja marginaalit pienet. Grazia kannattelevat amerikkalaispelaajat Randy Haynes, joka oli liigan pistetykki 19,5 pisteen keskiarvolla sekä Lesley Varner, joka nakutti pisteitä 18,4 pisteen tahtia.

– Heillä on kaksi sarjan top5 korintekijää ja he tekevät melkein puolet joukkueen pisteistä. Heidän pysäyttäminen on päätehtävämme, ja jos siinä onnistumme, niin silloin näyttää hyvältä meidän kannaltamme. Graz on vähän kahden äijän show ja meidän on tehtävä heidän pelaamisensa mahdollisimman vaikeaksi, Alanen arvioi tulevaa otteluparia.

Swans Gmunden haastajana pudotuspeleihin

Swans pelasi suurimman osan runkosarjasta Koskisen toimiessa virkaatekevänä päävalmentajana Mirolybovin käydessä läpi syöpähoitoja ja osallistuen joukkueen toimintaan vointinsa mukaan. Nyt Mirolybov on pystynyt olemaan joukkueen lähes täysipainoisesti.

– Olen ollut nyt kuukauden joukkueen mukana, ja se on ollut henkisesti erittäin tärkeää minulle. Se, että on saanut olla joukkueen kanssa, on auttanut minua paljon, Mirolybov kertoo.

Swans lähtee pudotuspeleihin hallitsevana mestarina, mutta samalla haastajan asemassa. Runkosarjan voittaja Wien panosti täksi kaudeksi isosti ja on selvä suosikki lähdettäessä kauden loppuhuipentumaan. Mirolybov heittääkin mestaruuspaineita mieluummin pääkaupungin suuntaan.

– Niillä pelaajilla, jotka ovat olleet mukana tämän kolmen vuoden aikana, niin heillä on iso luottamus siihen miten me olemme tehneet asioita tänä aikana. Meillä ei ole sellaisia mestaruuspaineita, sillä Wien on kasannut isolla rahalla joukkueen. Seurana meiltä kuitenkin odotetaan menestystä.

Mirolybov piti lähtökohtiin nähden runkosarjan kakkospaikkaa hyvänä saavutuksena suojateiltaan.

– Sanotaan näin, että se oli meiltä maksimisuoritus. Sijoittumalla toiseksi vältimme Wienin ennen finaalia, jos sinne saakka selviämme. Meillä oli myös tavoitteena voittaa Wien ainakin kerran tämän kauden ja pari viikkoa sitten onnistuimme siinä. Nyt meillä on se usko tuoreessa muistissa, että meillä on mahdollisuudet voittaa heidät.

Mirolybov jakaa vuolaasti kiitosta apumiehelleen Koskiselle sekä koko joukkueelle runkosarjan edesottamuksista.

– Kun ottaa kaikki olosuhteet huomioon mitä olemme käyneet läpi kauden aikana, niin olen suunnattoman ylpeä joukkueesta, Aleksista ja pelaajista. Pelaajat pystyivät suorittamaan, vaikka meillä ei ollut yhdessä vaiheessa kahteen viikkoon valmentajaa, kun minä olin hoidoissa ja Aleksi oli sairaana. Täytyy antaa heille helvetin iso rispekti. Kaikki huomioon ottaen sarja meni jopa hieman yläkanttiin.

Flyers Wels jäi runkosarjan jälkeen alempaan jatkosarjaan, joten aivan tuoretta tarttumapintaa tulevaan vastustajaan ei ole. Mirolybovin mukaan sillä ei ole merkitystä.

– Ei sillä ole väliä, sillä tämä on Itävallan isoin derby ja nämä ovat täällä todella isoja pelejä. Nyt kaikki rajoitukset on poistettu ja tuvat ovat tapissa. Peleissä tulee olemaan tunnetta ja henkinen tila tulee olemaan tärkeässä roolissa. Lähtökohdat ovat sikäli mielenkiintoiset, että toisella on vain voitettavaa ja toisella hävittävää, arvioi Mirolybov.

Itävallan pudotuspelit pelataan parasta viidestä –järjestelmällä.