Suomi ei yltänyt Pariisin olympiakisojen miesten koripalloturnaukseen, mutta suoritus olympiakarsinnoissa Valenciassa ylitti jo odotukset.

Alkusarjassa Puola onnistuttiin voittamaan pisteellä ja välierässä Suomi piinasi Espanjaa toiseksi viimeiselle minuutille saakka. Espanja voitti 81-74, mutta Suomi olisi ilman muutamia lapsuksia voinut ihan hyvin voittaa ottelun.

Andre Gustavson pelasi huikean ottelun ja antoi varmasti merkkejä siitä, että ura voisi jatkua kovemmissakin peleissä kuin Korisliigan otteluissa.

– Me yritettiin pelata Susijengi-palloa. Me halutaan pelata meidän omaa korista. Ei pitäisi hirveästi vaikuttaa, ketä vastaan pelataan. Halutaan olla inhottavia ja nopeita ja tehdä nopeita päätöksiä, etenkin kun Espanjalla on vähän enemmän ikää kuin meillä. Eri äijät onnistuu eri päivinä ja tänään oli mun vuoro nousta esille, Gustavson sanoi Koripalloliiton mukaan.

Kokenut Sasu Salin ylisti Gustavsonin esitystä. Vastassa oli Espanjan kaltainen huippujoukkue, mutta Gustavson ei jännittänyt.

–Niin älyttömän ylpeä tästä joukkueesta kuin vain voi olla. Katsoo nyt vaikka Andre Gustavsoniakin, jota ei yhtään kiinnostanut, kuka kentällä on edessä. Joka jätkä antoi tänään kaikkensa ja sen ansiosta me pelattiin yksi Susijengin historian parhaista peleistä, Salin totesi.

Suomen päävalmentaja Lassi Tuovi ilahtui, että uusia ratkaisijoita nousi Susijengistä esille. Materiaali on Suomella kapealla pohjalla, mutta ei ehkä sittenkään niin kapealla kuin yleisesti on kuviteltu.

– Kentällä oli tänään kaksi joukkuetta, jotka ansaitsivat voiton. Espanja oli tänään täsmälleen kotiyleisönsä verran parempi. Harmittaa, mutta ennenkin on harmittanut, ja harmituksesta on löytynyt kultareunus. Tämän turnauksen myötä oli myös ilo antaa yleisölle uusia nimiä, joista puhua.

Suomen ex-päävalmentaja Henrik Dettmann muistutti Suomen pakottaneen huippujoukkueen laittamaan pöytään ihan parastaan.

– Yksi hienoimpia kasvutarinoita, joita olen Suomi-koriksessa nähnyt. Vastassamme oli hallitseva Euroopan mestari ja maailmanrankingin #2, joka joutui käyttämään kaiken, siis ihan kaiken, jotta onnistuisivat voittamaan meidän poikamme kotonaan, Dettmann hehkutti.