Saksaan jo vuonna 2005 valmentamaan lähtenyt Anton Mirolybov tuntee saksalaisen koripalloilun erittäin hyvin. Hänen mukaansa suurimmat erot Suomen ja Saksan välillä ovat lehtereillä.

Mirolybov toteaa, että Saksassa kannattajakulttuuri on paljon Suomen vastaavaa edellä.

– Se mikä sieltä tarttui eniten, niin ehdottomasti urheilukulttuuri. Vaikka se on jalkapallohullu maa, niin se on myös urheiluhullu maa. Fanitus, ja eläminen siinä urheilussa, ovat sellaisia asioita missä meillä on paljon opittavaa, KTP:tä ensi kaudella valmentava Mirolybov vertailee SuomiKoris-sivustolle.

Bundesliigassa ei ole samanlaista herrasmiessääntöä amerikkalaispelaajien kohdalla kuin Suomessa, vaan joukkueessa voi olla useita amerikkalaispelureita.

– Bundesliigassa on paljon amerikkalaisia verrattuna Suomeen ja siinä mielessä se on varmasti vähän fyysisempää. Kyllähän Suomen liiga on viimeisen viiden vuoden aikana ottanut hurjia askeleita eteenpäin. Uskon, että parhaat suomalaisseurat pystyisivät kilpailemaan Bundesliigassakin. Varsinkin, jos olisi samat ulkomaalaiskiintiösäännöt, Mirolybov miettii.

Suuri ulkomaalaispelaajien määrä ei ole kuitenkaan Mirolybovin mukaan ongelma, sillä ”oman kylän pojat” eivät ole saksalaisille tärkeitä.

– Kun fanit tulevat katsomaan peliä, niin sillä ei ole mitään väliä minkä maalaisia pelaajia joukkueessa on, kunhan oma joukkue voittaa. Suomessa tullaan katsomaan kotimaisia pelaajia ja totta kai hyviä jenkkejä, mutta Saksassa tullaan fanittamaan seuraa. Jos seura pärjää, niin kaikki on hyvin.

Saksassa on panostettu paljon Bundesliigan kehittämiseen ja hiljalleen se alkaa kantaa hedelmää. Sarjan tavoitteena onkin nousta aivan Euroopan huippusarjojen joukkoon.

– Saksan Bundesliigalla on se tavoite, että he ovat viiden vuoden päästä Euroopan kolmen parhaan sarjan joukossa. Sitä kautta he ovat rakentaneet infrastruktuuria ja se on tällä hetkellä ihan huikea. Kaikkien hallien pitää olla jo yli 3000 hengen halleja, valottaa Mirolybov.

Suomen ja Saksan maajoukkueet pääsevät konkreettisesti vertailemaan paremmuuttaan, kun joukkueet kohtaavat kesän harjoitusotteluissa.

Panu Markkanen